Nye takter

Popmusikkens kjæledegger

– Det er forbløffende hvor mye oppmerksomhet «Pet Sounds» fortsatt får. Jeghadde aldri trodd at den skulle få et så langt liv sa Brian Wilson sist visnakket med ham da han reiste rundt og framførte «Pet Sounds» i sin helhetpå konserter i 2002.

Vi kunne egentlig være lei «Pet Sounds» nå etter alt oppstusset rundt BrianWilsons bemerkelsesverdige comeback de senere årene. Men «Pet Sounds» erblitt rockehistoriens store kjæledegge. Og her er den igjen i hele sin prakti en ny 40-årsutgave. Med originalutgaven i original mono og restaurertstereo på ei plate. Og 50 minutter med dokumentarfilm på DVD på den andre.Den kommer selvfølgelig også på vinyl for første gang som dobbeltalbum medmono- og stereoutgaver på hver sin plate.

Ikke populær

Til tross for at den skulle vise seg å bli en av rockehistoriens mestbanebrytende produksjoner var ikke «Pet Sounds» spesielt populær i kretsenerundt Brian Wilson. Mike Love i Beach Boys mente at plata ville være enkatastrofe for bandet. Plateselskapet var heller ikke overbegeistret oggjorde så lite for utgivelsen at den bare nådde en 10. plass på salgslista iUSA. Bare en drøy måned etter utgivelsen ga de ut en «Greatest Hits» medBeach Boys for at verden skulle glemme «Pet Sounds» så fort som mulig. 40 åretter kan vi slå fast at denne djevelske planen slo feil.

Dokumentarfilmen som følger med den nye utgaven av «Pet Sounds» viser ensminket versjon av sannheten. Mike Love får lov til å fortelle hvorannerledes han syntes «Pet Sounds» var og selv om han kaller Brian Wilsonfor «Stalin i studio» får vi inntrykk av at også dette er positivt ment. Hansier ingen ting om at han aktivt motarbeidet hele prosjektet.

Forkastet av James Bond

Da vi traff Brian Wilson for fire år siden mente han overraskende nok atbasslinjene er det viktigste særtrekket ved «Pet Sounds». Fulgt av alle deandre instrumentene på rekke og rad med stemmene overraskende nok tilslutt. Han trakk fram «Caroline No» som sin favorittsang fra «Pet Sounds»og forsvarte posisjonen til «Sloop John B» – den gamle folkesangen som noenmerkelig nok mener er litt malplassert blant Wilsons egne sanger på albumet.

– Jeg mener den hører til der. Jeg regnet med at folk ville like å høre denmed harmoniene sier han.

Alle som tror at «Pet Sounds» er en nøye gjennomtenkt helhet får derimotvite at selveste tittelsporet opprinnelig ble skrevet for en JamesBond-film men ble forkastet av produsentene. Etterpå ble tittelen på låtenforandret fra «Run James Run» til «Pet Sounds».

De største forbildene

Brian Wilson har et karakteristisk ydmykt forhold til sitt mesterverk. Haner helt klar på at «Pet Sounds» ble laget som hans svar på «Rubber Soul» medThe Beatles. I den fineste dokumentarscenen på DVD-en sitter han bakmiksepulten og leker med innspillingen sammen med Beatles-produsenten GeorgeMartin. Wilson er helt overveldet og utbryter at Martin der og da lager enbedre miks enn han gjorde selv for 40 år siden.

«Pet Sounds» ble laget på to og en halv måned sier Wilson som igjenavslører en voldsom fascinasjon for de gamle platene til Phil Spector. Hantok inn medlemmene av Spectors studiolag The Wrecking Crew for å spille inn«Pet Sounds» og resten av gruppa hadde lite med produksjonen å gjørebortsett fra sangen. Når det gjelder dette med «tidenes beste album» erWilson helt kategorisk på at dette ikke er «Pet Sounds». Tidenesbeste plate er Phil Spectors «A Christmas Gift To You» sier Brian Wilson.Da kan vi kanskje snart begynne å glede oss til jul.

Mer fra Dagsavisen