Nye takter

Robyn er her igjen

«En av Skandinavias mest fascinerende poppersonligheter» konkluderte vitirsdag i anmeldelsen av «Robyn» den fjerde plata til Robyn Carlsson (26).

I kveld spiller hun på den store gratiskonserten i Middelalderparken i regiav musikkanalen The Voice hvor man aldri er større en sin siste hit – ogRobyn har nå kommet sterkt tilbake med singelen «Be Mine».

– Jeg er stolt og glad over at singelen min spilles så mye på radio og atplata har fått så gode kritikker. Det betyr ekstra mye for meg siden detteer første plata jeg gir ut på mitt eget plateselskap sier Robyn.

Selv om hun er blant de svenske popartistene som solgte mest internasjonaltpå 90-tallet er det ingen garanti for at hun fortsatt skulle henge med ipopbransjen. Hun var bare 16 i 1996 da hun slo gjennom med låten «Do YouKnow What It Takes» og albumet «Robyn Is Here». Den svenske popkongen MaxMartin hadde skrevet og produsert flere av låtene – og et par år ettergjorde han Britney Spears til verdens største popstjerne.

Konichiwa

Robyn fortsatte gjennom to album til men USA-lanseringen av hennes sistealbum «Don't Stop The Music» (2002) ble aldri noe av. Dermed var Robyn påmange måter tilbake til null og der mange andre artister ville gitt opphar Robyn tatt saken i egne hender og kommet tilbake med sitt beste albumhittil. Lagd med produsenter hun selv har valgt som første utgivelse påhennes eget selskap Konichiwa – det betyr hei på japansk og Robyn valgtedet «fordi det låter snygt».

– Nervøs? Nei tvert imot var jeg mindre nervøs denne gangen siden jeg harhatt større kontroll og vært mer involvert i plata sier Robyn.

– Det er også dine penger som ryker hvis det går galt?

– Absolutt. Men det viktigste er at jeg har lagd en plate jeg selvhadde tro på. Jeg har gjort det uten å tenke på andres forventninger til meg.Jeg ville gjøre noe som jeg selv syntes var bra sier Robyn.

Foreløpig er plata bare utgitt i Sverige Danmark og Norge.

– Alt som skjer utenfor Sverige er en bonus for meg. Plata er bra nok til åkonkurrere med hvem som helst internasjonalt. Men for meg har det først ogfremst vært viktig å lage den.

– Jeg har alltid skrevet låter og hatt stor innflytelse på platene mine. Menjo eldre jeg blir jo større behov har jeg for frihet og jo mer kontroll viljeg ha selv. Jeg har jobbet i popbransjen i ti år jeg kan detjeg gjør.

80-tallspop

«Robyn» er et egenrådig og oppfinnsomt album et tight sett med låter somvarierer mellom såre ballader kaksete funk kjølig synthpop og MissyElliot-aktig rap. Så hva skal vi kalle dette – er det r&b erdet elektro er det hip hop er det pop?

– Jeg ville bare kalt det popmusikk svarer Robyn som i likhet med mangeandre artister for tiden har hentet inspirasjon fra 80-tallets popmusikk –som Kate Bush Neneh Cherry og Prince.

– Jeg finner det inspirerende hvordan popartister på 80-tallet kunne tillateseg å eksperimentere og ta vare på sitt personlige uttrykk samtidig som delåt poppa og tilgjengelig. Man kunne låte både tøff sårbar og ærlig og dethar jeg også prøvd å få til på denne plata.

Sint er plata også med tekstlinjer som «wasting my time on a bum like you»eller «you're a selfish narsissistic psycho freakin' bootlickin' nazi creep».

– Arg? Hvilke sanger da? Spør Robyn.

– Jo man kan jo si at jeg er sint... men det er mest en energi jeg bruker.Plata er dramatisk. Jeg har gått inn i roller og tatt dem langt ut for åbeskrive forskjellige følelser – sinne glede sorg – det blir størrekontraster og mer interessant. Platen handler mye om kjønnsroller om hvemjeg skal være hvem jeg ikke vil være hvem samfunnet vil jeg skal være.

Verdensmester i Tetris

Plata åpner med en liten tale der Robyn introduseres i hemningsløstoverdrevne ordelag en slags parodi på hvordan amerikanske rapstjernerskryter av seg selv. Ifølge talen er Robyn mester i fjærvekt på alle femkontinenter hun har funnet kuren for aids og splittet atomet; hun lærteBruce Lee kampsport og hun friket ut Rick «Super Freak» James.

– Både produsent Klas og jeg har en slags fetisj for skryte-hip hopforklarer Robyn.

– Det er jo komisk men også et statement en ekstrem måte å si «her er jeg»på. Så driver jeg jo også litt narr med meg selv og med bildet man har avunge kvinnelige artister.

Ifølge skrytelista har hun også verdensrekorden i dataspillet Tetris med togazillioner poeng. Det er en overdrivelse – men ikke helt tatt ut av lufta.

– Jag är grym på Tetris! Rekorden min er nærmere 400.000 poeng. Men jeg haren kamerat – Peter i Cardigans – som har rundt en million.

– Dere har vært for mye ute på turné.

– Mmm. Og så pleier jeg spille Tetris i studio når jeg venter på å gjørevokaltagninger. Men nå er jeg litt rusten. I sommer skal jeg ut på turnéigjen da skal jeg bli bedre.

Mer fra Dagsavisen