Kultur

NRK størst på TV dagen etter streiken

Allerede dagen etter journaliststreiken var over ble NRK igjen størst på TV.

Mens den åtte dager lange NRK-streiken pågikk, falt både seer- og lyttertall kraftig. Det ble også spekulert i negative langtidsvirkninger, om publikum kom til å svikte NRK også etter at streiken var over.

Men allerede torsdag 24. mai, dagen etter at journalistene hadde avsluttet sin streik ved midnatt, var NRK igjen største mediehus på TV, målt i markedsandeler, ifølge analytiker Håkon Lund Sørensen ved NRKs analyseavdeling til Dagsavisen.

Steg på fredag

Han opplyser at NRKs lineære kanaler torsdag i forrige uke hadde en samlet markedsandel på 31 prosent. Fredag var den steget til 34 prosent.

– Lørdag hadde derimot MTG høyest andel, sier Sørensen, og antar at grunnen er den store Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool. (Mediekonsernet MTG eier blant annet TV3, red.anm.)

– Det er nok litt tidlig å si hvorvidt ting er tilbake til normalen, medgir Sørensen.

– Det er veldig fint vær om dagen, som det har vært mer eller mindre siden streiken startet, noe som påvirker seertallene på alle kanaler. Samtidig hadde vi god fart på NRK rett før streiken på grunn av finaleuke i Eurovision Song Contest. Vi trenger altså litt flere dager å sammenligne med før vi kan si noe mer saklig om streikens langtidseffekter på NRKs TV-kanaler, sier han.

Mistet radiolyttere

NRK mistet også radiolyttere under streiken, lyttere som søkte seg til andre kanaler. Fra fredag 18. mai til og med siste streikedag onsdag 23. mai hadde de kommersielle radiokanalene samlet en høyere markedsandel enn NRKs samlede tilbud på radio, ifølge Tor Eide i NRKs analyseavdeling. Han slår imidlertid fast at markedsandelen til NRKs radiokanaler i dagene etter streiken i alle fall var i nærheten av sitt nivå før streiken, altså 61 prosent.

– Men som for TV er det litt tidlig å konkludere om streiken har ført til endringer av fordelinger i markedsandeler på radio, skriver han i en epost til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen