Kultur

NRK har ståltro på «Mammon»

NRK satser på «Broen»-effekten når den nye stor­satsingen «Mammon» blir lansert i utlandet denne uka. Før krimthrilleren har hatt TV-premiere, har NRK Drama bestilt sesong to av serien.

Den nye storsatsingen fra NRK Drama kommer ikke på NRK1 før i januar, men NRK-ledelsen ser et så klart potensial for en ny, norsk dramasuksess i krimthrilleren at en ny sesong allerede er i produksjon. NRK ønsker å ha «Mammon 2» klar for TV-premiere så raskt som mulig, framfor å se an mottakelsen serien får av NRK-seerne. «Mammon» har planlagt premiere 1. nyttårsdag neste år.

Ny NRK-thriller

Avgjørelsen om «Mammon 2» ble tatt allerede i sommer, forteller kulturredaktør Hege Duckert i NRK.

- Det vanlige er at man kjører sesong 1 på TV først, men det hender også at vi bestiller flere sesonger av gangen, sier Duckert.

Det er blant annet testpublikummets gode respons som har gjort at NRK Drama satser videre på «Mammon». I tillegg er NRKs egenproduksjon allerede gjenstand for stor utenlandsk interesse. Denne uka blir «Mammon» lansert på den internasjonale TV-messa Mipcom i Cannes. Serien kan dermed bli solgt til TV-selskap i andre land, lenge før den er blitt vist på NRK1. Amerikanske interesser er også på banen, med tanke på å kjøpe rettighetene til en remake for det engelskspråklige markedet.

- Dette er i en så tidlig fase at vi ikke kan si mer, men interessen gir oss gode forhåpninger om at den blir en suksess og at valget på en sesong 2 er riktig, sier Duckert.

Internasjonalt potensial

«Mammon» kan nyte godt av den internasjonale appetitten for nordisk TV-drama som bare har vokst de siste årene. Scandi-noir er et blitt et eget begrep i TV-bransjen, etter at «Forbrytelsen», «Borgen» og ««Broen» har gått sin seiersgang i originalutgaver og nyinnspilt engelskspråklig drakt i stadig flere TV-markeder. «Lilyhammer» ble en verdenssuksess etter at Netflix og BBC4 kjøpte serien. «Broen» er solgt til 130 land.

At «Mammon» er fornyet har også rent produksjonsmessige årsaker.

Langserier

- Det ligger i NRKs nye dramastrategi at vi skal lage langserier, hvor vi kan utvikle karakterer og fortelle historier over flere sesonger. Det vet vi seerne setter pris på. Vi ville også at «Mammon 2» skulle komme relativt raskt, så vi var nødt til å ta avgjørelsen nå. Det betyr at «Mammon 2» kan ha premiere i 2016. Det tar gjerne to år å produsere en serie som dette, sier Duckert.

Dramasatsing

«Mammon» er i utgangspunktet en enkeltserie i seks episoder. Nå vokser den til å bli en dramasatsing for NRK Drama på størrelse med «Kodenavn Hunter» og «Hjem».

Jon Øigarden har hovedrollen i dramaet, som en journalist som får snusen i en finansskandale og dermed setter seg selv og sine nærmeste i stor fare. Traileren viser et Oslo filmet i noe av det samme mørke, ugjestmilde høstmørket som kjennetegner framstillingene av København i de danske krim noir-suksessene.

Laget på NRK-huset

Den norske thrilleren er skapt av manusdebutant Gjermund Eriksen, og den er produsert av broren Vegard Eriksen i NRK Drama. Ettersom sistnevnte også er konstituert dramasjef i NRK inntil Ivar Køhn tiltrår i høst, har beslutninger om NRKs dramaprosjekter for de neste årene - vært overført til kulturredaktør Hege Duckert og TV-sjef Arne Helsingen.

- Han har ikke vært involvert i denne beslutningen. Han har snarere vært innselger av TV-prosjekt på linje med andre manusforfattere og produsenter, som har lansert sine prosjekter overfor oss som tar beslutningene, sier Duckert.

NRKs plan er å vise «Mammon» fra 1. januar. Serien har egentlig vært premiereklar i nesten et år.

- Den var opprinnelig tenkt for sending i år, men er blitt utsatt av forskjellige årsaker som har dukket opp. Det har kommet nye runder med «Broen» og «Lilyhammer» og sånt, som har gjort at man må tenke helhet når det gjelder publikum og sendetid. Derfor har vi valgt å gi den god sendetid i januar.

- Hva gjør NRK hvis seerne uteblir?

- Vi har lært av politikerne at man ikke bør svare på hypotetiske spørsmål, sier Duckert, og legger til at sesong 2 foreløpig befinner seg på et tidlig stadium.

- Den er foreløpig på research- og skrivestadiet, sier Duckert.

En sesong to vil ikke gå over i fullt produksjonsmodus før «Mammon» har gått på NRK1 i vinter.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Skandinavisk noir

TV-drama fra Norden har slått an verden rundt, ledet an av danske TV-suksesser.

Danmark Radios «Forbrytelsen» var den første danske serien vist på BBC.

Danske «Borgen» og «Broen» ble store suksesser i mange land, fulgt av norske «Lilyhammer».

«Forbrytelsen» er laget som «The Killing» i USA.

«Broen» er blitt til den amerikanske «The Bridge» og franskengelske «The Tunnel».

En amerikansk remake av «Borgen» er under planlegging.

«Lilyhammer 2» har norsk premiere 23. oktober.

«Mammon» har planlagt NRK-premiere 1. januar 2014.

Mer fra Dagsavisen