Nye takter

Tilbake til framtida

Oslogruppa Restore To Past brukte ti år på å lage et av de beste norske albumene fra 2014. Nå skal de spille sin første konsert, på Øyafestivalen. Og begynner på et nytt album.

Albumet som også heter «Restore to Past» hadde en ti år lang og kronglete forhistorie da det omsider kom ut i fjor sommer. «Svært melodisterk, med klassisk 60-tallslyd, harmonisk solskinnspop med smektende produksjon, og en og annen gitarsolo», sto det i anmeldelsen her i avisen. Albumet ble også belønnet med en rekke 5’ere i andre osloaviser.

– Først var det enormt befriende bare at det kom ut. Da vi i tillegg fikk så mye god omtale var det veldig fint. Vi fikk lyst til å fortsette, det ville være for dumt å legge det på hylla, sier Kristian Romsøe, gitaristen som har stått sentralt i prosjektet siden starten.

Øya

Da vi snakket med Kristian Romsøe like etter utgivelsen, kom det fram at han hadde vært produksjonsleder for Øya i Middelalderparken i åtte år. Vi lurte på om ikke en opptreden på Øya hadde vært naturlig, men han mente det ville ta minst et år å forberede.

– Det er litt sånn det har skjedd. Vi tenkte at siden plata fikk så god mottakelse, hadde det vært fint med en konsert. Claes Olsen (bookingsjef på Øya) hadde hørt rykter om dette, og spurte om vi kunne gjøre det der. Så da fikk vi bare mobilisere og klare det.

Fra kjente band

På plata til Restore To Past spilte folk fra en lang rekke kjente band: Euroboys, Paperboys, Gluecifer, Jim Stärk, Beezewax, Ulver, King Midas, og Cato Salsa Experience er bare noen av dem. Men kjernen i Restore To Past var Kristian Romsøe og Leifson Persbraaten, som skrev alle sangene, og sangerne Tora og Ragna Engstad.

– Leifson bestemte seg for at han ikke ville være med mer. Vi andre begynte å øve, og så kom det masse låter, også noen vi ikke rakk å spille inn sist. Plutselig så vi starten på ei ny plate. Det var inspirerende å begynne igjen, selv om vi var tvunget på grunn av denne jobben, sier Romsøe.

På Øya kommer de tre til å være forsterket med Anders Møller, Cato Salsa, Øystein Frantzvåg, Jo Schumann og Kaja Gunnufsen.

– Kommer det til å ta ti år på å lage den neste plata?

– Jeg aner ikke, vi begynner nå og ser hva det blir til. Vi har ikke dårlig tid, men det skal ikke ta ti år.

Mer fra Dagsavisen