Johan Harstad er blant bidragsyterne. FOTO: ARNE OVE BERGO

Pengene rullet inn for leksikon

De ba om 31.199 euro og fikk 48.274. Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon har blitt en realitet via kronerulling.

De nådde målet og vel så det. Fra 430 givere har den uavhengige bokhandelen Cappelens Forslag, drevet av Pil Cappelen Smith og Andreas Cappelen, samlet inn over 48.000 euro, altså over 380.000 kroner til sitt Konversasjonsleksikon, som skal utgis i november.

Her er bidragsytere som Johan Harstad, Bård Torgersen, Gert Nygårdshaug, Kjersti Annesdatter Skomsvold, Tommy Olsson og Ragnar Hovland.

- Våre fundere har ikke donert, men forhåndsbestilt; de har sikret seg en eksklusiv bok for pengene. Når så mange har bestilt, tror jeg det skyldes at folk ønsker å markere støtte til en utgivelse som setter kvalitet og håndverk over profitt, og som samtidig støtter både TS bokbinderi og Cappelens Forslag. De fleste bokutgivelser om dagen er ikke akkurat for kjærlighetserklæringer til formatet å regne - Forslagets leksikon er først og fremst dét, sier Pil Cappelen Smith til Dagsavisen.

 

Norsk motstykke

«Vi vil vise at det går an å produsere en bok av uvanlig høy kvalitet uten å være avhengig av et stort forlag. Vi vil hylle papirboka. Vi vil lage noe folk kan ha glede av, en sosial bok», skriver Cappelens Forslag på kronerullingsnettstedet NewJelly.com.

- En venn ga meg danske Brøndums Encyklopædi for mange år siden, som gjorde meg interessert i tradisjonen det subjektive oppslagsverket står i, forteller Smith.

Siden den gang har han drømt om å lage et nytt, norsk motstykke, som også er en hyllest til papirbokas kvaliteter og håndverket bokbinding, forteller han.

- Finansiert gjennom en internettkampanje; det er sånne ironier moderne mennesker lever godt med. Leksikonet kommer derimot aldri som e-bok, vi har da ikke panikk heller, sier han.

 

Lei av seg selv

Da kronerullekampanjen ble avsluttet nylig, var det med en reaksjon av ekstase, akkurat passe promille og overveldende takknemlighet, forteller Smith. Fordi de har fått inn mer enn de regnet med, kan de hyre inn en korrekturleser og også få dekket en del andre utgifter de hadde trimmet vekk fra budsjettet.

Smith forteller at han gjerne forsøker kronerulling som finansiering av flere prosjekter, men det krever sitt, mener han.

- Jeg kan bare håpe at folk ikke er like lei av meg som jeg selv er etter dette, og jeg gleder meg til å slippe til andre tanker i hengekøya i sommer, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no