Nye takter

16 nye av 160

Ikke bare har Bylarm som vanlig en rekke nye navn på programmet. Infrastrukturen er heller ikke til å kjenne igjen.

Bilde 1 av 3

Av Espen Rusdal, Bernt Erik Pedersen og Geir Rakvaag

Nærmere 160 forskjellige navn står på programmet til Bylarm, på 16 spillesteder. Siden Bylarm kom til Oslo har episenteret for byens rystelser vært i store telt på Youngstorget. I år er disse flyttet til et område rundt Kulturkirken Jakob, til det som kalles «Drømmehagen».

Herfra er det likevel bare noen minutters gange til konsertene i Sentrum/Rockefeller/John Dee-komplekset, heller ikke veldig langt til steder som Mono og Krøsset. Ytterpunktene Parkteatret og Herr Nilsen/Victoria Jazzscene er også godt mulig å nå til fots, når det nå ikke ser ut til å bli altfor glatt de nærmeste dagene.

Les også: Sjarmen med larmen

Nye navn

Dagsavisen tar igjen sjansen på å trekke fram noen av de beste nye navnene fra Bylarm. Begrenset til norske artister, som ikke har vært omtalt i større sammenhenger verken her i avisen, eller andre steder, og derfor utelukker navn som Sigrid, Broen og Cashmere Cat. I 2014 inneholdt lista Daniel Kvammen, Hjerteslag, Vilde Tuv, Ine Hoem og Pixel. I 2015 anbefalte vi blant andre Sondre Justad, Sløtface og Cezinando, i fjor Hajk, Gundelach og dePresno.

Amanda Delara

En alfabetisk spilleliste gir oss passende nok Amanda Delaras tankefulle, men også uimotståelig fengende «Paper Paper» som årets første og største Bylarm-låt. Fra Nes i Hedmark, og fra managementet som ga oss Nick & Vinz, uten sammenligning for øvrig.

Dårlig vane

Jada, de er også fra Loddefjord, trioen som sogner til NMG/G-huset og er dermed på lag med Jonas V, A-laget og Lars Vaular. Deres basstunge kultklassiker «Gikk i bakken» skotter lydmessig mot USAs sørstater, og kom med på topp 20 da norske musikkjournalister stemte over fjorårets beste låter i Dagsavisens Kritikertoppen.

Girl

Uheldig, mye brukt og vanskelig søkbart bandnavn, men heldig musikalsk alternativ fra duoen Christian Winther og Ina Sagstuen. Åpen, alternativ folkesang som det er spennende å høre på.

Henry Land

En av de mest skamløse popartistene på programmet, trondheimsbasert produsent og remikser fra Bærum med gode gjestevokalister.

Jakob Ogawa

Sanger og låtskriver fra Oslo som kombinerer sjangerens gamle virkemidler med egne eksentriske trekk.

Jarle Skavhellen

Beskrives som høylytt mumling i programmet. Ikke det beste innsalget for en akustisk visesanger, mens sangen hans er alt annet, en klar og tydelig stemme i mylderet. Enda en fra Bergen, for øvrig.

Jimi Somewhere

18-åring fra Drammen som med sin særegne stemme beveger seg litt i samme landskap som Kanye West eller Frank Ocean, i grenselandet mellom pop, R & B og hip hop. Kunst og moro i skjønn forening. Han debuterte med EP-en «Memoria» i fjor.

Hanne Fjeldstad

Fra Skien via Oslo, sanger og låtskriver med sterk karakter i stemmen, og sanger godt over gjennomsnittet.

Myra

Regina Tucker, rapper fra Bergen, med «Hold an» som enda en av årets Bylarm-låter. Også med på Lars Vaulars nye «Ventet på deg».

KingSkurkOne

Nytt tilskudd til Oslos hip hop: Rapper og synger på norsk, med overraskende vendinger og iboende musikalitet også i ordene. Slapp nylig seks spor på «Keeg» der han flekser muskler sammen med blant andre Cezinando og Lars Vaular.

Mugisho

«Kjent fra» Lindmo, født i Kongo, bor i Oslo, med spenstige sanger i grenselandet mellom pop, hip hop og r & b – som presentert på de Kid Joki-produserte singlene «Milano» og «Play With You».

Oakland Rain

Tvillingduo fra Kristiansand, med pen, underfundig, hovedsakelig pianobasert pop. Kan høres på den allerede to år gamle EPen «Elephant Nation», og den nye singelen «Northern Lights».

Pikekyss

Med på lista under tvil, siden vi også anbefalte dem før Musikkfest Oslo i fjor. Men to uker før Bylarm skiftet det beste nye bandet fra Lillestrøm vokalist, og vi tar sjansen på deres ettertenksomme popmusikk en gang til.

Purrpurrpurple

Hektiske og hardtslående elektronika fra Annette Kvithyll, oslobasert DJ og produsent fra Stjørdal. På Bylarm overtar hun på scenen etter stjerneskuddet Cashmere Cat, som skal holde en av Bylarms mest imøtesette konserter, og de to har noe til felles.

Strange Hellos

Supergruppe fra flere andre bergensband, med den store monumentale poplyden. Erfaring og entusiasme blir en uslåelig kombinasjon.

Wonder The Boy

Med melodisk rap på engelsk høster den purunge Trondheims-rapperen lovord fra høyre og venstre. Aktuell med debut-EP «Wonderland».

Mer fra Dagsavisen