Nye takter

Michael Jackson, popkonge og pedofilianklaget

Michael Jackson døde mens han forberedte comeback etter noen

LOS ANGELES: Hans død satte et tragisk punktum for en lang og bisarr nedtur fra popularitetens tinder på 80-tallet, da han var popmusikkens fremste stjerne, en artist som forente svart og hvit popmusikk og knuste rasebarrieren på MTV.

Albumet «Thriller» i 1982, var en sensasjon og ble tidenes mestselgende album, med et salg på 50 millioner verden rundt. Sju av de ti låtene på plata, blant dem «Beat It», «Billie Jean» og «Thriller», inntok førsteplassen på poplistene.

Da han gikk bort, var han i gang med prøvene foran det han håpet skulle være et comeback – 50 konserter på O2-arenaen i London, den første 13. juli.

Jackson 5

Verden ble først oppmerksom på Michael Jackson mot slutten av 60-tallet da han framsto som den veslevoksne vokalisten i Jackson 5, popgruppa han dannet sammen med sine fire eldre brødre.

Michael ble født 29. august 1958 i den grå industribyen Gary i Indiana, ikke langt fra Chicago. Faren Joe var stålarbeider og sto for en brutal disiplin overfor Michael og søsknene.

Han var bare fire år gammel da han begynte å synge sammen med brødrene Marlon, Jermaine, Jackie og Tito.

Etter den første suksessen med topplasseringer som «I Want You Back», «ABC» og «I’ll Be There», gikk han sine egne veier, med nyskapende og eksplosiv musikk med en rytme som aldri ga seg.

Høydepunktet

Det store høydepunktet kan ha vært i 1983 da plateselskapet Motown feiret sin 25-årsdag med en TV-overført all-star konsert. Jackson tok over showet med sitt berømte moonwalk – først sammen med brødrene, deretter for seg selv med en eksplosiv oppvisning med «Billie Jean»: Han pekte i været med en hånd, grep seg i skrittet med den andre, krøket seg sammen, sparket høyt og gikk nesten i spagat i en eneste lynkjapp virvelvind av en dans på scenen.

Fansen reiste seg og skrek, Jackson hilste med knyttneven i været, og hans plass i popkulturen var sikret på linje med Elvis Presley og The Beatles.

Han fikk rollen som fugleskremselet i musikalen «The Wiz», en R & B-versjon av «Trollmannen fra Oz»; sammen med Diana Ross som spilte Dorothy. Deretter fulgte sterke nye album i 1987 og 1991, «Bad» og «Dangerous».

Nedturen begynner

Men så begynte karrieren å kollapse da han ble anklaget for mishandling av en gutt som ofte overnattet hos ham. Han nektet for å ha gjort noe galt, men saken ble løst gjennom et forlik med familien som skal ha vært på 20 millioner dollar.

Han uttrykte sitt sinne over anklagene i albumet «HIStory», men på det tidspunktet var populariteten hans som artist for nedadgående, mens publikums interesse for hans bisarre livsstil var for oppadgående.

Jackson giftet seg med datteren til Elvis Presley, Lisa Maria, i 1994, men de ble skilt etter mindre enn to år. Samme år giftet han seg på nytt med sykepleieren Deborah Rowe, som han fikk to barn med, Prince Michael I og Paris Michael Katherine. De ble skilt i 1999.

Han hadde også en tredje sønn, Prince Michael II, som han fikk med en surrogatmor.

Wacko Jacko

I løpet av disse årene fulgte publikum fascinert med på den fysiske forvandlingen han gjennomgikk, med stadig hvitere hud og flere plastiske ansiktsoperasjoner, som om han forsøkte å gjøre seg til en klone av Diana Ross.

Han gikk ofte med ansiktsmaske mot bakterier, han hadde en sjimpanse ved navn Bubbles som hjertevenn, og han bygde opp sitt eget eventyrland på ranchen Neverland ved Santa Barbara, der han omga seg med barn.

Det endte med nye anklager, politiransaking på Neverland og tiltale for seksuelt misbruk av barn. Etter en dramatisk fem måneder lang rettssak ble han frikjent som følge av iherdig innsats fra stjerneadvokaten som forsvarte ham.

Trass i frikjennelsen ble han forfulgt av de makabre detaljene som ble avdekket under rettssaken, renommeet hans ble ødelagt og finansproblemene tårnet seg opp.

Comebacket i London skulle være en ny start, men så langt kom ikke Kongen av pop før han uventet gikk bort 25. juni 2009.

Mer fra Dagsavisen