Kultur

Kraftig fall i kunstsalget

Omsetningen av kunst falt med nesten 20 prosent i fjor. Finanskrisen får skylden.

Etter mange år med solid oppgang i kunstmarkedet peker pilene igjen nedover. I fjor ble det omsatt avgiftspliktig kunst for 600 millioner kroner, mot 730 millioner året før. Det viser tall fra Bildende Kunstneres Hjelpefond, som innkrever fem prosent avgift på omsetning av kunst for hele landet.

– Dette viser at omsetningen av kunst er veldig følsom for svingninger i finansmarkedet, sier direktør Anneken Thorsen i Bildende Kunstneres Hjelpefond.

– Viktig å være nøkterne

De store auksjonshusene har allerede meldt om kraftig omsetningssvikt i siste halvdel av 2008. Grev Wedels plass Auksjoner hadde en nedgang på over 60 prosent i 2008, mens hovedauksjonene til Blomquist falt med en tredel i fjor høst.

Men det er landets gallerier som samlet sett er den største salgskanalen for kunst, med nærmere to tredeler av den kommersielle kunstomsetningen. Selv om en rekke gallerier melder om relativt godt salg også på nyåret, viser tallene fra Bildende Kunstneres Hjelpefond at også denne sektoren av kunstmarkedet er preget av finanskrisen.

På nyåret åpnet Galleri Haaken en utstilling med Marius Engstrøms fotobaserte malerier. Hittil er elleve av 15 malerier blitt solgt, i et prisleie mellom 24.000 til 38.000 kroner.

Gallerist Fredrik Nergaard har merket lite til finanskrisen, og tror det er de mindre galleriene som sliter mest.

– I disse tider er det viktig å være nøkterne og ikke prise kunsten for høyt, råder han.

Også kunstneren Marius Engstrøm er fornøyd.

– Jeg var mer spent enn jeg pleier foran en åpning, og det var mange som rådet meg til å skru ned forventningene. Men dette har gått langt bedre enn jeg turte å håpe på, sier Engstrøm, som frykter at det kan bli vanskeligere for de yngre og mer uerfarne kunstnerne i tida framover.

– Det utdannes flere kunstnere enn noen gang tidligere, som kanskje blir mer avhengige av biinntekter. Samtidig har det poppet opp veldig mange gallerier som kan få problemer, sier Marius Engstrøm.

På konkursens rand

En av dem som sliter er gallerist Harald Kjeldaas, som spesialiserer seg på skulpturer. For et år siden flyttet han fra 250 kvadratmeter på Frogner til 1.500 kvadratmeter i Rosenkrantz‘ gate, bare et steinkast fra Karl Johan. Omsetningen i fjor høst gikk rett til bunns, og nå står Galleri Kjeldaas i fare for å bli slått konkurs.

– Vi driver med regnskap og revisor nå, og ønsker egentlig å få til en styrt avvikling. Men det kan ende med konkurs, sier Harald Kjeldaas.

I fjor høst måtte Kjeldaas si opp de deltidsansatte ved galleriet, og han forsøkte i det lengste å holde det gående alene. Nå har han gitt opp og heller flyttet tilbake til de gamle lokalene på Frogner, under et nyopprettet selskap.

– Vi kan jo ikke bli arbeidsledige heller, sier galleristen. Han fortsetter med skulpturer, vel vitende om at det innebærer en økt risiko.

– Det er ikke den samme tradisjonen for skulpturer som investeringsobjekt som for malerier. Det er jo ikke rare bronseskulpturen man får for 30.000 kroner, sier Harald Kjeldaas.

Stabile priser

Når investorene flykter og omsetningen synker skulle man tro det var gode muligheter for å gjøre et kupp på kunstmarkedet. Men gallerist Fredrik Nergaard har liten tro på dumpingpriser.

– Prisnivået for kunstnere er etablert lenge før finanskrisen, og holder seg på samme nivå. Men det er nok en tendens til at de som investerer i kunst nå vil søke seg mot det trygge og veletablerte, sier han.

Mer fra Dagsavisen