Kultur

Inviterer redaktører på pilegrimsferd

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil gjøre sitt for å forebygge radikalisering. Nå deler hun ut millioner til dialogarbeid, og vil ha med medieledere på pilegrimsferd.

– Hvis jeg kan bidra til at vi får mer dialog om trosspørsmål og økt forståelse for hverandre, så er det bra. Dette er viktig, sier kulturminister Thorhild Widvey (H), som den siste tida har lagt mye energi i å legge til rette for dialog mellom trossamfunn. I sommer arrangerte hun en pilegrimsferd for representanter for ulike trossamfunn, og Widvey forteller at dette var en stor suksess.

– Vi kom fram til at det faktisk kan være vanskeligere å akseptere forskjeller innad i en menighet eller et trossamfunn enn det kan være for representanter fra ulike religioner å forstå og akseptere hverandre. Dette ser vi for eksempel innad i kirken når det gjelder homofili og kvinnesyn, sier Widvey. Hun forteller at sommerens naturopplevelse ga mersmak.

– Det er noe eget med det å møtes i naturen og diskutere disse spørsmålene. Barrierene kan være mye større dersom man må oppsøke hverandre i en moské eller en kirke, sier hun.

LES OGSÅ: Savner religion i offentligheten

Mer diskusjon

Da Dagsavisen snakket med Widvey i anledning sommerens pilegrimsferd etterlyste hun mer debatt i mediene om trosspørsmål.

– Jeg har ikke sett store endringer siden den gang. Det ligger også et ansvar hos trossamfunnene å invitere til debatt. Men i høst vil jeg invitere til en pilegrimsvandring for redaktører i aviser og TV. Jeg ser for meg at vi skal ha en vandring der vi besøker en kirke, en moské og en synagoge. Jeg vil få dem med på en diskusjon med trossamfunnene, og skape mer åpenhet, sier Widvey.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Forener livssyn og medier

– Hva er din rolle i dette? Vil du bygge bru mellom medier og trossamfunn?

– Både livssynsfeltet og mediefeltet er under mitt konstitusjonelle ansvar, så dette er en fin måte å forene dem på, sier Widvey.

LES OGSÅ: Røe Isaksen mener skolene må forebygge

Milliondryss til dialog

Kulturministeren deler ut 5,5 millioner kroner til dialogarbeid på tros- og livssynsfeltet.

– Målet er å bryte ned grenser og forebygge ekstremisme, sier kulturministeren.

I forbindelse med handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremisme deler Kulturdepartementet ut midler til 24 dialogtiltak. Tiltak på Sør- og Østlandet er godt representert (se faktaboks), og Oslo og Østfold mottar en solid jafs av midlene.

– Det var veldig mange gode søknader, og den geografiske spredningen faller seg nok naturlig med tanke på hvor man har hatt mest utfordringer. Vi vet det jobbes godt i Østfold, som har hatt store utfordringer med radikalisering, sier Widvey.

Mer fra Dagsavisen