Ikke siden «Skam» har NRK-seerne strømmet en dramaserie like mye som denne

Fire av fem har sett «Exit» på nett-TV.

 

– Dette er fantastiske tall. Langt over det vi hadde som mål, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

I helgen ble de siste to episodene av NRKs dramasuksess «Exit» sendt på lineær-TV. Dermed kan NRK gjøre opp status for serien, som viser at strømming er årsak til millionsuksessen.

Nett-tv pluss opptak ligger på over 950.000 per episode, mens lineær-tallene er på drøyt 200.000 i snitt. Nett-tallene har holdt seg stabile for hver episode, mens lineær-tallene har gått ned episode for episode. Serien er nå sett av til sammen 1.174.000 på lineær-TV, nett-TV og opptak.

Seertall «Exit» pr 22. oktober. Fra NRK Analyse

– Få programmer er oppe i disse seertallene. Det er naturlig at «Exit» får mer seere på TVOD. Det er ikke akkurat et prime time program, da det ikke er familieunderholdning, sier kommenterer Marianne Massaiu, leder for TV-analyse i byrået Mediacom, om serien som har vist finanstoppers ville liv.

Les også: Her er høstens beste dramaserier

Til sammenligning var det mest strømmede enkeltprogrammet i fjor en episode av komiserien «Parterapi» fra 1.1 2018 med 820.000 strømmer for hele året.

TV-serien «Exit» har vært ukas snakkis. FOTO: NRK

Endring

De første to episodene av «Exit» ble sendt på NRK1 fredag 27. september, med sendestart 23.30 på kvelden. Alle de åtte episodene ble lagt ut samtidig på nettspilleren NRK TV.

Les også: Finansrådgiveren om «Exit» - Jeg kjenner igjen visse karaktertrekk

– Dette viser en tydelig endring i markedet. Det er en stor andel som strømmer. Ikke minst er det viktig i NRK sin strategi. De er ikke opptatt av hvor seeren ser, de ønsker at seeren skal konsumere innholdet, kommenterer Marianne Massaiu i Mediacom.

Passerer millionen

De to første sesongene av «Skam» har nådd 1.4 millioner i strømmetall, som inkluderer seere fra utlandet. «Exit» når millionen mye raskere enn «Skam», påpeker publikumsanalytiker Iacob Prebensen i NRK.

– I løpet av de neste to ukene vil «Exit» passere en million seere i NRK TV. Dette setter en ny standard for hva vi kan få til med drama i strømmetjenesten, kommenterer Prebensen.

Les også: «Exit»: Ekstremt vestkantliv

– Med tanke på hvor hurtig dette har skjedd, må dette være strømmerekord for NRK. «Skam» fikk samlet flere seere, men brukte lengre tid, sier Ivar Køhn.

Ivar Køhn

Ivar Køhn, dramasjef i NRK. Foto: Mode Steinkjer

Vårens store dramasatsing hos NRK, sesong to av «Heimebane», ble lagt ut i NRK TV en episode for hver uke. «Heimebane» endte opp med drøyt 820.000 seere for hele sesongen, likt fordelt mellom lineært og nett. Mens 81 prosent av seingen for «Exit» kommer fra strømming i NRK TV-spilleren.

– «Skam» var et unntak, eller et forvarsel. «Exit» er bekreftelsen på noe vi har sett komme, der tendensen for dramaserier har vært synkende lineære tall og økende strømmetall. For drama er nå strømming nå det primære sendeformatet, sier Ivar Køhn.

– Vi tenker ikke sendeflate når vi planlegger dramaserier, vi tenker lager et drama som er så bra at det fungerer på strømmetjenesten, så finner vi en tv-slot etterpå, forteller dramasjefen.

Vurderer «Exit» sesong to

Nå må NRK ta stilling til om seriesuksessen får en oppfølger.
– Vi har bedt serieskaperne se om de har stoff til en andre sesong. Når det foreligger et utkast, tar vi en beslutning. En eventuell andre sesong må gå i opptak før neste sommer, sier Ivar Køhn.