Kultur

Ikke fornøyd med svar fra Widvey

Kulturministeren svarte ikke Stortinget på om departementet har spurt Museene i Sør-Trøndelag om de støtter Pontus Kyanders uttalelser om Frp. Dersom de har spurt er saken langt mer alvorlig, mener leder for kontrollkomiteen.

- Widvey svarer ikke fyllestgjørende på hvorfor hun tok telefonen til styreleder for Museene i Sør-Trøndelag (MiST), og hun bør beklage til Stortinget, sier leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), til Dagsavisen etter at kulturminister Thorhild Widvey (H) i går svarte på spørsmål om den betente museumssaken i Trondheim.

- En lærer så lenge en lever, sa Widvey, og siterte selveste Arne Garborg, før utspørringen fra stortingsrepresentantene Arild Grande (Ap), Snorre Valen (SV) og kulturpolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, ble avsluttet.

Det er to uker siden kulturminister Thorhild Widvey (H) tok telefonen hun senere innrømmet overfor Dagsavisen at hun ikke skulle ha tatt.

På grunn av en tekst i Trondheim kunstmuseums vårprogram, som peker på Frp som et nasjonalistisk parti, ringte Widvey til styreleder ved MiST, ifølge henne selv: «For å framskaffe fakta i saken».

Inngripen

- Jeg skal tenke meg godt om før jeg ringer en styreleder igjen, sa Widvey under spørretimen i går.

Slik Kulturdepartementet har forklart overfor Dagsavisen var det en politisk rådgiver som kontaktet Widvey om en «mulig mediesak» da Adresseavisen jobbet med saken om at direktør ved Trondheim Kunstmuseum, Pontus Kyander, har omtalt Frp et nasjonalistisk parti.

Widvey ringte så styreleder i MiST, Rasmus Brodtkorb, broren til statsministerens statssekretær.

Men samtidig tok departementet kontakt med direktøren for Museene i Sør-Trøndelag, Suzette Paasche. Hun forklarte overfor Klassekampen 13. februar at departementet blant annet spurte om MiST stilte seg bak utsagnet til Kyander. Og det er dette som er kjernen i saken, mener Rigmor Aasrud.

- Det er en innholdsmessig inngripen. Widvey og departementet tok ikke kontakt for å få vite fargen på museumsprogrammet. Her dreier det seg om hva som har blitt spurt om, og det har vi ikke fått klarhet i, sier hun.

Spør på nytt

I spørretimen i går fikk Widvey spørsmål om hun kunne bekrefte at departementet hadde spurt om Kyanders ytring samsvarer med MiST sitt syn. Widvey understreket at hun synes det er viktig at kulturinstitusjoner kan ha frie ytringer, og at hun ikke hadde noen intensjon om å forhindre dette. Men det kom ikke noe svar på om departementet har spurt om MiST sitt syn i denne saken.

- Dette gjør at vi er nødt til å spørre på ny, og jeg sender nå inn et nytt skriftlig spørsmål. Dette er det essensielle spørsmålet nå. Dersom de har spurt om dette, er det et grovt overtramp, sier Arild Grande. Også SVs Snorre Valen vil sende flere spørsmål til Widvey.

- Jeg synes det er på grensen til respektløst at hun svarer polemisk at hun vil tenke seg om før hun ringer en styreleder igjen. Det er ikke det denne saken dreier seg om, sier han.

Kulturdepartementet la fredag ut en redegjørelse for kontakten de har hatt med MiST. I en e-post sendt fra Widvey til styreleder i MiST, Rasmus Brodtkorb, står dette:

«Våre folk i dep har i kveld vært i kontakt med MiSTs direktør, Suzette Paasche, som var helt ukjent med den aktuelle uttalelsen fra Kyander. Det er definitivt ikke tale om formuleringer som institusjonen på noen måte har kjent til og slett ikke approbert sier hun. Dette til orientering.»

Vil drøfte

Den siste uka har både Rasmus Brodtkorb og Suzette Paasche skrevet kronikker i Adresseavisen der de har forsøkt å roe situasjonen ved å avdramatisere telefonen fra Widvey. Widvey viste flere ganger til disse innleggene da hun svarte for seg i går.

Men svarene til kulturministeren var altså ikke gode nok for kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg.

- Komiteen må tirsdag drøfte om statsråden har opptrådt i henhold til god forvaltningsskikk. Hvis det stemmer at departementet har spurt MiST om deres syn er saken langt mer alvorlig. Da opptrer de i strid med det de har sagt, sier han.

Nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Michael Tetzschner (H), mener imidlertid museumssaken er en ikke-sak.

- Stortingsrepresentant Grande står selvsagt fritt til å forfølge saken videre, men det overrasker meg at selv et opposisjonsparti investerer mer krefter i denne saken, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Widvey: – Fikk beskjed fra embetsverket

Widvey understreker at hun fikk beskjed fra embetsverket om at Kyanders holdninger ikke var approbert.

– Jeg snakket med styreleder i MiST Rasmus Brodtkorb. Parallelt ble det fra embetsverket tatt kontakt med Suzette Paasche. I samtalen med henne framkom det at hun ikke hadde hørt om disse formuleringene tidligere, og heller ikke visste hvor de var hentet fra. Dette ble formidlet til meg samtidig som det ble understreket (fra embetsverket) at dette altså ikke var en sak som MiST-direktøren verken kjente til eller hadde approbert. Dette nevnte jeg i e-posten jeg sendte til styrelederen som avtalt et kvarters tid etter telefonsamtalen, skriver kulturministeren i en e-post til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen