Kunst

Hurtige skudd i svart-hvitt

Den amerikanske fotografen William Eggleston er kjent for sine fotografier i skarpe farger. I Oslo er han aktuell med en utstilling i svart-hvitt fra 1960-årene der han definerer samtida i sør-statene i USA.

William Eggleston (73) er en levende legende innen fotografi. Han er kjent for å skyte bilder fra hofta, og omtales som enestående, genial og en fargenes mester. I morgen åpner utstillingen «William Eggleston - Before Color» i galleriet Peder Lund.

- William Eggleston definerer samtida med hjerte og følelse. Han er en kunstner som har levd et hardt liv, og hadde i mange år samme lege som Elvis. Han er likevel en «southern gentleman». Som fotograf er han helt klar på hva han ønsker å vise, sier Peder Lund som driver galleriet på Filipstad. Utstillingen omfatter 37 svart-hvitt vintage fotografier.

- Vintage som i fin gammel?

- Ja, og framkalt på samme dato som de ble tatt. Han arbeidet i mørkerommet i kjelleren i huset sitt, og bildene som vises her er tatt i perioden 1960 til 1969. Motivkretsen er helt typisk for ham. Han fulgte den moderne oppbyggingen av de amerikanske sørstatene. Blant annet hvordan forstedene bygges, og han følger starten på populærkulturen. Egglestons fotografier er portretter av sørstatene, forteller Peder Lund.

Unike foto

William Eggleston er nøye med motivene, og har uttalt at han «vil unngå for mye skjønnhet. Akkurat som kaffe kan også bilder bli for søte».

- Bildene har ikke et dokumentarisk syn, men et sterkt personlig syn. Han ligner ikke på noen av de andre fotografene på den tida, sier Peder Lund og legger til fotografiene er helt unike. Det er kun laget et eksemplar av hver. Ingen serier. Han tar bare ett bilde av motivet, ikke mange der han kan plukke ut det beste.

- Han er en fotograf som med en gang ser hva han vil ha, sier Lund.

Når Eggleston blir spurt om hvordan han får folk til å se normale ut sier han «Hi, I‘m from Memphis, can I take your picture?»

Skyter fra hofta

Han regnes som en pioner innen snapshot, og tar gjerne bilder i barnehøyde, for å få et nytt syn på tilværelsen. Og skyter fra hofta. Han har uttalt om bildene sine at de er demokratiske og at alt kan fotograferes. Alt er like gyldig og viktig som motiv. Det er ikke uten grunn av han kalles hverdagsfotografen.

William Eggleston er født i Memphis, Tennessee. Han var bare en ung student da oppdaget Henry Cartier-Bressons fotografier i monografien The Decisive Moment. Dermed var det gjort. Han ble fascinert av Cartier-Bressons valg av motiver og vinkler. Resten er historie. Han har også laget serier, blant annet «Los Alamos» som besto av 2.200 fargefotografier da serien ble avsluttet i 1974. Og det var med fargefotografi Eggleston først og fremst ble kjent. I 1976 stilte han ut på Museum of Modern Art i New York. Det var museets første separatutstilling som kun viste fargefotografi.

Utstillingen hos Peder Lund varer til 24. mars.

Mer fra Dagsavisen