Kultur

Høyt oppe, langt nede

Med denne fire meter høye oktobassen til 300.000 skal Guro Skumsnes Moe nå nye dybder på ny festival.

– Den har en helt magisk tone! Det er fortsatt uvirkelig for meg at dette instrumentet faktisk finnes, sier bassist Guro Skumsnes Moe begeistret.

Denne uka ankom den spesiallagde octobassen til Oslo, fra instrumentbyggeren i Frankfurt. Det fire meter høye instrumentet ruver nå i lokalene til Ny Musikk på Grønland i Oslo. Octabassen er verdens største og dypeste strengeinstrument, og ett av de mest sjeldne. Det er tre ganger så stort som en vanlig kontrabass. Det finnes bare en håndfull, for å bruke et misvisende uttrykk, slike instrumenter i verden, og ingen av dem er i musikalsk bruk.

– Fram til nå hadde jeg bare sett octobass på YouTube, i opptak fra musikkmuseer, forteller Guro Skumsnes Moe.

De siste årene har hun vært stått fram som en markant utøver innen norsk jazz og improvisasjonsmusikk, med kontrabass som hovedinstrument. Ideen til å lage en octobass oppsto sammen med stryker-ekteparet Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv. Da kom det som bestilt at NyMusikk hadde valgt «The Deep» som tema for festivalen OnlyConnect (se under). For dypere enn dette blir det ikke. Når Moe klatrer opp på skammelen, som er integrert i selve instrumentet, og drar buen over den dypeste strengen, er det som om hele rommet begynner å vibrere, og strengen dirrer lenge etter at Moe har fullført bevegelsen.

– Denne oktobassen lager en c på 16 herz, som er mer enn en oktav lavere enn den laveste c-en på en kontrabass, forteller hun.

Lavere enn lavest

– Så langt jeg vet, er dette den laveste frekvensen fra noe akustisk instrument, sier Ole Henrik Moe.

– Med elektronikk har man kunnet frembringe lyder på lavere frekvenser. Men det er en helt annen klangrikdom i akustiske instrumenter. De tilfører noe uforutsigbart som elektronikken ikke kan.

Octobass ble oppfunnet rundt 1850, som en forstørret versjon av kontrabassen. Både Wagner og Berlioz tok instrumentet i bruk i sine komposisjoner, men av naturlige grunner fikk det ikke noen stor utbredelse.

Ifølge Ole Henrik Moe er dette den første octobassen i Norden. Nå er Moe og Moe i gang med å lage ferdig bestillingsverket til åpningen av OnlyConnect-festivalen. Det blir med et nytt ensemble, The Touchables, med octobass og 10 andre strengeinstrumenter – inkludert verdens minste fiolin, for kontrastens skyld. Ole Henrik Moe har nemlig bestilt en piccolettofiolin sammen med octobassen.

– Jeg har lenge drømt om en piccoletto, så nå benyttet jeg meg av anledningen. Den utvider den andre enden av frekvensområdet. Det ekstremt høye møter det svært lave, sier Ole Henrik Moe.

Utvidet ørene

Octobassen har kostet over 300.000 å lage. Den er finansiert gjennom støttemidler fra Kulturrådet, og privat av Moe/Rønnekleiv.

– Den musikalske motivasjonen for dette er å skape større akustiske muligheter, sier Ole Henrik Moe.

– For meg handler det å spille musikk om å skape noe større i øyeblikket. Octobassen i sin natur gjør nettopp det, sier Guro Skomsnes Moe.

– Med octobassen får jeg utvidet ørene. Jeg må høre enda bedre. Den krever det av meg, sier Moe.

Når octobassen skal i aksjon, må den demonteres, og sette den opp i Majorstuen kirke til konserten 4. juni. Moe filmet når de satte den sammen, slik at hun kan hun se filmen baklengs for å vite hvordan hun skal ta den fra hverandre.

– Jeg skal nok ikke ta med denne på turne, konstaterer Moe, som har vært verden rundt med kontrabassen sin på slep:

– Etter å ha satt opp octobassen, tok jeg fram kontrabassen min, og tenkte: Så liten og lett denne er! Hva er det jeg har klaget på i alle år?

NyMusikk-festival på dypet

– Med octobassen gjenoppliver vi et instrument som ellers ville vært en stum museumsgjenstand, sier NyMusikk-leder Anne Hilde Neset.

NyMusikk er den landsomfattende foreningen for kunstmusikk og musikkunst, og arrangerer konserter og festivaler landet over. I år arrangerer de Only Connect i Oslo for tredje gang, fra 4.6- juni. En internasjonal festival for sjangeroverskridende musikk, der tema for årets festival er «The Deep».

– Lave frekvenser har alltid vært betydningsfulle for mennesket, fra strupesang fram til urban klubbmusikk. Vi vil også utforske ideen om dype lyder, og det å gå dypt inn i musikken. Octobassen blir både et anker og et symbol for festivalen, forteller Neset. Blant artistene som hittil er annonsert, er den norske lydkunstneren Jana Winderen, som presenterer en lydinstallasjon fra tunneler i New York.

– Det blir både bassmusikk, dype toner og undervannslyder. Med OnlyConnect vil vi utforske en idé gjennom flere innfallsvinkler og ulike sjangre. Om du ikke har hørt om kunstnerne som deltar, kan du ha et forhold til temaet.

Mer fra Dagsavisen