Kultur

Frp ble filleristet i DAB-debatt

Stortinget lot seg berolige av beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), men ikke før han og fler Frp-statsråder hadde stått skolerett for opposisjonen.

Se nederst i saken når FM-nettet er planlagt slukket der du bor.

– Jeg har ikke opplevd maken noen gang, sier Aps kulturpolitiske talsmann Arild Grande til Dagsavisen, etter gårsdagens hissige debatt om DAB i Stortinget.

– Frps oppførsel i DAB-saken har vært kaotisk og preget av mistillit til sine egne statsråder. Dette vitner også om dårlig lederskap fra statsminister Erna Solbergs side. Det som står igjen etter denne debatten, er at beredskapen virker god nok til at FM-nettet kan slukkes, men at det er full splid mellom Høyre og Frp i regjeringen, mener Grande.

Les også: Vil stoppe DAB

Indignasjon

Indignasjonen over Frps sololøp i DAB-saken var blitt så stor i opposisjonen at de i går lykkes i å presse kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og Frps statsråder til å komme en ekstra runde i Stortinget for å forsikre opposisjonen om at sikkerheten er god nok når FM-nettet slukkes i januar 2017. Både justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg måtte stille opp for å overbevise stortingsflertallet om at beredskapen blir godt ivaretatt både til lands og til vanns.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

God nok sikkerhet

Beredskapsminister Anders Anundsen innledet med en kort, men grundig redegjørelse fra Stortingets talerstol. Der var hovedbudskapet at regjeringen fortsatt mener sikkerheten og beredskapen er god nok til at man trygt kan slukke FM-nettet i 2017. Anundsen viste blant annet til en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), og sa at dette viste at hensynet til beredskapen i hovedsak er ivaretatt.

– DAB-dekningen er god, og tilfredsstiller de krav Stortinget har stilt for å tillate slukking av FM-nettet, sa Anundsen fra talerstolen.

Hans partikollega og kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen gikk like etterpå talerstolen der han sa seg fornøyd med justisministerens redegjørelse.

Mistillit

Likevel trakk ikke Frp forslaget sitt, der regjeringspartiet krever slukking av FM-nettet. Dette vakte irritasjon i opposisjonen, også hos KrFs kulturpolitiske talsmann Geir Bekkevold:

– Jeg hadde håpet at Frp ville trekke forslaget, men det gjorde de ikke. Jeg kan bare ikke forstå det: Her viser Frps mistillit til sin egen regjering og sine egne statsråder! sa Bekkevold.

Også Aps kulturpolitiske talsperson Arild Grande rettet hard kritikk mot Frp og regjeringen fra Stortingets talerstol, og hevdet også at forslaget gir et inntrykk av at Frps stortingsgruppe viser mistillit til sin egen regjering.

Til slutt samlet Stortinget seg likevel om at FM-nettet kan slukkes som planlagt.

Mer fra Dagsavisen