Kultur

Forventer film-økning fra Helleland

Kulturdepartementet vil gi 11 millioner mer til insentivordningen. Det må matches av mer støtte til norsk film, mener Produsentforeningen.

– Kulturminister Linda Hofstad Helleland må nå vise at hun tar ansvar for å legge til rette for norsk film. Vi kan ikke ha en regjering som prioriterer film i Norge framfor norsk film, kommenterer direktør i Produsentforeningen Virke, Torbjørn Urfjell.

På kulturbudsjettet som legges fram i morgen, vil kulturdepartementet øke bevilgnignen til insentivordningen med 11 millioner eller drøyt 20 prosent, skrev Dagsavisen i går.

Les også: Helleland drar til Vatikanet - dropper kulturbudsjettet

Søkte om 70 mill

Det betyr at insentivordningen, som i år hovedsaklig gikk til innspillingen av Hollywood-filmen «Snømannen», økes fra 45 millioner til 56 millioner kroner. Mens Norsk Filminstitutt i sin budsjettsøknad hadde bedt om 70 millioner til insentivordningen. Samtidig ber NFI om en økning i den ordinære produksjonsstøtten på 36 millioner.

«Jeg er redd kulturministeren må velge mellom disse satsingene. Hun får neppe penger til begge deler. Det var dette vi fryktet da insentivordningen ble innført, at dette ville konkurrere med støttemidlene til norsk filmproduksjon», uttalte Aps kulturpolitiske talsmann Arild Grande til Dagsavisen i går.

– På budsjettet forventer vi nå like stor økning i produksjonsstøtten som til insentivordningen. Hvis ikke er insentivordningen blitt en gjøkunge, som fortrenger norsk filmproduksjon, kommenterer Torbjørn Urfjell.

– Slik regjeringen har stilt seg med TV2, forsvinner TV2-vederlaget på 11 millioner . Vi forventer at dette også kompenseres på statsbudsjettet, sier Urfjell.

– Det må minst 11 millioner for TV2-vederlaget pluss 11 millioner tilsvarende insentivordningen for å kunne si at insentivordningen ikke går på bekostning av norsk film.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fornøyd

– Vi er svært glade for økningen. Det er et tydelig signal om at regjeringen satser på insentivordningen. Dette tilsvarer en stor produksjon, eller flere delproduksjoner, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk Filminstitutt.

Les også: Ber om 70 mill. til mer insentivordningen

Mer fra Dagsavisen