Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland drar til Vatikanet istedenfor å legge fram årets kulturbudsjett.

Drar til Vatikanet - dropper kulturbudsjettet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland blir ikke med på presentasjon av sitt eget kulturbudsjett torsdag. Hun drar til en konferanse om tro og idrett i Vatikanet. Både politikere og kulturlivet reagerer.

 

– Dette er et uvanlig valg av kulturministeren. Budsjettet er enhver statsråds viktigste sak, kommenterer Bård Vegar Solhjell, kulturpolitisk talsmann i SV og tidligere statsråd.

–  Denne regjeringen prioriterer ikke kultur. Da er det kanskje mer inspirerende for Helleland å være i Vatikanet, kommenterer Arild Grande, kulturpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Konferanse i Vatikanet

Torsdag 6. oktober legges statsbudsjettet for valgåret 2017 fram. Da deltar vanligvis fagstatsrådene i presentasjonen av sine egne budsjetter. På budsjettdagen har kulturministeren de siste årene møtt kulturliv og presse til presentasjon av budsjettet i Operaen, Dansens Hus, Filmens Hus eller andre relevante steder for budsjettet. I fjor la kulturminister Torhild Widvey fram budsjettet på Maritimt Museum.

Men i år drar kulturministeren bort. I Hellelands kalender på kulturdepartementets hjemmesider oppgis det at «kulturministeren held innlegg og er til stades på konferansen 'Sport at the Service of Humanity' i Vatikanstaten».  

«Statsråden har blitt bedt om å holde et innlegg på en global konferanse om tro og idrett i Vatikanet. Dette falt dessverre på samme dag som statsbudsjettet legges fram i Norge. Hun vil være tilgjengelig for kommentarer til budsjettet så langt det er mulig i forhold til programmet, og hun er tilbake i Norge fredag formiddag», skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet til Dagsavisen.

Ap: Er budsjettet så dårlig?

–  Kulturministre har  alltid sørget for å flagge tydelige satsinger og være tilstede på slike dager. Det sier sitt når hun heller vil dra til utlandet, sier Ap-politiker Arild Grande, og legger til:

–  Dette må bety at det trolig ikke kommer noen nye satsinger fra kulturministeren, og at det meste i budsjettet allerede er kjent.

Grande sitter i kulturkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. 

–  Jeg har ikke grunnlag for å kritisere Hellelands valg, men denne konferansen bør være svært viktig. Dette kan jo bli det eneste kulturbudsjettet Helleland får lagt fram. Er dette kulturbudsjettet så dårlig, kanskje? spør Bård Vegar Solhjell. 

Bekymringsfullt

Også ledere for sentrale forbund i kulturlivet reagerer med overraskelse: 

–  Jeg er overrasket. Dette er bekymringsfullt. Det kan være et uttrykk for at hun ikke har fått gjennomslag for sine saker i budsjettkampen mellom ministrene. Vi skulle ønske at Helleland var mer tydelig tilstede i kampen for kulturfeltet, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund.

–  Fremleggingen av statsbudsjettet er en merkedag som har stor betydning. De siste årene har vi hatt en tradisjon for at kulturministeren har et eget arrangement der budsjettet presenteres for kulturfeltet og pressen. Det har sirkulert mellom kultursektorene - Filmens Hus, Dansens Hus, Kunsternes Hus. Det gir kulturfeltet en anledning til å møte ministeren og stille spørsmål om budsjettet, sier Pedersen.

–  Dette er uvanlig. Jeg har ikke tidligere opplevd en kulturminister som ikke er tilstede på fremleggingen av sitt eget budsjett. Jeg er skuffet over at Helleland ikke prioriterer dette, sier generalsekretær Liv Ramskjær i Norges Museumsforbund.

– Når hun drar på en idrettskonferanse på denne dagen, sender hun et signal om at det er idrettsdelen av kultur- og idrettsdepartementet hun prioriterer, konstaterer Ramskjær.  

Åpnes av paven  

På konferansen torsdag skal kulturministeren holde innlegg etter programpostene «Welcome lunch - presented by the Coca Cola Company», som er en av konferansens mange kommersielle sponsorer, og «Afternoon blessing». Johann Olav Koss innleder på vegne av Right To Play. «The role of national governments in supporting quality sports programming» er tittelen på Hellelands innlegg. Også IOC-medlem prins Feisal al Hussein av Jordan står på ettermiddagens taleliste.

Dette er den første konferansen om tro og idrett i Vatikanet, og Vatikanets pressetjeneste melder at paven vil være tilstede ved åpningsseremonien for konferansen onsdag ettermiddag. Konferansen er ventet å samle rundt 150 ledende skikkelser fra sportsorganisasjoner, religiøse organisasjoner og politikk. 

Ønsket god reise

–  Jeg snakket med Helleland tidligere i dag og ønsket henne god reise, men da tenkte jeg ikke på at hun ikke ville være tilstede når kulturbudsjettet blir lagt fram, forteller Geir Jørgen Bekkevold, mediepolitisk talsmann i KrF.

–  Jeg skjønner at dette skaper reaksjoner. Det er det første kulturbudsjettet hun legger  fram, og det hadde vært fint om hun var tilstede og fanget opp reaksjonene på budsjettet. Men jeg har vanskelig for å kritisere at hun vil delta på et så stort internasjonalt møte med tema tro og idrett. Jeg tolker ikke det som et signal om at hun legger fram et budsjett med mange kutt, sier Bekkevold.