Film

Enig og tro til Oslo faller – her er årets norske filmer

Først jevnet «Bølgen» Geiranger med jorda. Nå gjør «Skjelvet» det samme med Oslo. – Det kan faktisk skje, allerede i morgen, sier regissøren.

– Første gangen noen nevnte at de ville lage film om et jordskjelv i Oslo, tenkte jeg at det var noe av det dummeste jeg har hørt. Virkelig. Jeg har gått på filmskole i Los Angeles. Det er et kjent jordskjelvområde. Første skoledag hadde vi jordskjelvkurs. Deltok vi ikke da, fikk vi ikke gå videre på skolen. Men i Oslo? Haha!, ler John Andreas Andersen.

Til helgen debuterer han som spillefilmregissør med filmen «Skjelvet», som er årets åpningsfilm på Filmfestivalen i Haugesund. Om to ukers tid blir filmen også å se på vanlige kinoer landet over.

Les også: Legger Oslo i ruiner

Oslo utsatt

«Skjelvet» følger en geolog spilt av Kristoffer Joner og hans partner, hotellansatte Ane Dahl Torp. 800.000 kinopublikummere så hvordan de kjempet mot naturkreftene da et fjellmassiv utløste en gigantisk flodbølge i Geiranger i «Bølgen» i 2014. I oppfølgeren «Skjelvet» utsettes de for jordskjelv. I Oslo, altså.

– Jeg lo, men så forsto jeg at dette faktisk er reelt. Seismolog Conrad Lindholm ved seismologiinstituttet Norsar har skrevet om at Oslo ligger midt i sentrum av et jordskjelvområde som strekker seg fra Koster til Mjøsa. Det er en ekte fare for skjelv her. Det kan faktisk skje! Allerede i morgen eller om fem hundre år, det vet vi ikke. Forrige store skjelv var i 1904. Neste kan bli mye større, sier Andersen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Skandistrofe»

«Bølgen» var Norges første store katastrofefilm, sjokkfull av dramatiske effekter man tidligere bare kunne drømme om. «Skjelvet» følger i samme actionfylte baner. I traileren velter Postgirobygget og krasjer inn i Oslo Plaza, mens inventaret knuser og folk kastes hjelpeløse omkring.

– Tidligere manglet vi teknologien til å lage denne typen filmer i Norge. Den hadde bare Hollywood. Nå går det. Men vi prøver å beholde det skandinaviske i prosjektet. «Scandistaster», kaller vi det. Skandinavisk katastrofefilm, der vi aldri glemmer det menneskelige dramaet i bunnen. Vi vil at kinogjengerne skal bry seg om karakterene som utsettes for disse ekstreme hendelsene. At de skal føle med og interessere seg for Kristoffer Joner og Ane Dahl Torps karakterer også før dramatikken starter.

Saken fortsetter under bildet.

John Andreas Andersen regisserer sin første film, men har fotografert mange før denne.FOTO: MIMSY MØLLER

John Andreas Andersen regisserer sin første film, men har fotografert mange før denne. Foto: Mimsy Møller

Les Dagsavisens mening om «Bølgen»: Rasende og god katastrofefilm

Visuell innsikt

John Andreas Andersen debuterer som regissør med «Skjelvet». Men han har allerede lang erfaring som fotograf innen norsk film, på filmer som «Hodejegerne», «Kongen av Bastøy», «Uro» og «Uno», samt den kommende storfilmen «Mordene i Kongo» om Joshua French og Tjostolv Moland.

– «Skjelvet» er en veldig teknisk film, samtidig som den er veldig leken. Det er en stor fordel å ha erfaring fra den tekniske og visuelle sida. Vi har ingen liste over alle Oslos severdigheter, fra Holmenkollen til Monolitten, som vi planlegger å krysse av. Men vi bruker selvsagt mange ikoniske bygg og steder i filmen. Ane Dahl Torps karakter jobber på Plaza, sier han.

Oppfølgerbonus

Fra Hollywood er oppfølgerfilmer veldig vanlig kost, særlig når første film ut ble en suksess. I Norge er det mindre vanlig. Men regissør Andersen ser kun fordeler med gjenbruk av skuespillere og katastrofe-tema.

– Det er bare bra å ha karakterene fra før. Da kan man bygge videre på historien deres heller enn å starte helt på null. Det er jo det man gjør i TV-serier, det som gjør serier så interessante. Samtidig er det viktig å si at «Skjelvet» står støtt på egne bein. Verken nye seere eller de 800.000 som så og likte «Bølgen» blir neppe skuffet, sier han.

Her er årets norske filmer

Alt fra Flåklypa på måneferd til mord i Kongo, med dansefilm og familiefeelbad imellom preger årets norske filmhøst.

«Blindsone»

Premiere: 24. august

Regi: Tuva Novotny (debut)

Skuespillere: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Marianne Krogh.

Følger en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser?

«Månelyst i Flåklypa»

Premiere: 21. september

Regi: Rasmus A. Sivertsen

Stemmer: Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle.

Solan og Ludvig-trilogien avsluttes med en måneferd som tar Flåklypa-universet til nye høyder, i et inter­nasjonalt kappløp.

«Når jeg faller»

Premiere: 21. september

Regi: Magnus Meyer Arnesen

Skuespillere: Preben Hodneland, Marius Aandal Pedersen, Alexandra Gjerpen, Vidar Sandem.

Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv, der han lever et dobbeltliv på heroin. Men så blir han nødt for å ta vare på sin unge sønn, og bryte misbrukssirkelen.

«Battle»

Premiere: 28. september

Regissør: Katarina Launing

Manus: Maja Lunde.

Skuespillere: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia.

Amalia har utseende, penger og dansetalent, men da faren går konkurs raser alt – mens hun prøver å late som ingenting i sin statusjagverden på skolen. Da treffer hun hiphoperen Mikael, og vikler seg inn i et omfattende nett av løgner når hun prøver å leve dobbeltlivet.

«For vi er gutta»

Premiere: 28. september

Regi: Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen

Kjendisspekket kinodokumentar om mannskoret som ble startet av Prepple Houmb i DumDum Boys. De har det moro og øver til storkonsert da løftet de engang ga hverandre – om å synge i hverandres begravelser – kan bli alvor.

«En affære»

Premiere: 5. oktober

Regissør: Henrik Martin Dahlsbakken

Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe.

Nyansatt kvinnelig gymlærer føler seg forfulgt og oppdager at en av hennes egne elever er besatt av henne. Dette setter startskuddet for en farlig affære mellom lærer og elev.

«Føniks»

Premiere: 12. oktober

Regi: Camilla Strøm Henriksen

Skuespillere: Maria Bonnevie, Sverrir Gudnasson.

En historie om familierelasjoners kompleksitet og sårhet, med en ustabil mor, en fraværende far, en liten bror og der datteren Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien – når tragedien rammes.

«Kutoppen»

Premiere: 19. oktober

Regi: Live Osvoll

Stemmer: Henriette Faye Schøll, Fridtjov Såheim, Bjarte Tjøstheim

På KuToppen må hundre eplekaker bakes, av dyrekarakterene som befolker gården. Det skjer til musikk av Odd Nordstoga, Emilie Nicolas, Tooji, Sol Heilo, Black Debbath og Valkyrien Allstars.

«Mordene i Kongo»

Premiere: 26. oktober

Regi: Marius Holst

Manus: Nikolaj Frobenius.

Skuespillere: Aksel Hennie, Tobias Santelmann

I møte med den nedbrutte Joshua French tar filmen oss med på en reise tilbake til en gåte som har vært gjenstand for alle slags spekulasjoner.

«Benjamin Falck og dødsdolken»

Premiere: Oktober

Regi: Martin Sofiedal, som gjør sin regidebut.

Skuespillere: Fredrik Skogsrud, Caroline Glomnes, Hamid Karimi, Trond Fausa Aurvåg.

En mislykket skattejeger lurer med seg kjæresten på ferie til Mallorca, i håp om å både redde forholdet og å finne den sagnomsuste dødsdolken, med dødelige konsekvenser.

«The Tower»

Premiere: 2. november

Regi: Mats Grorud

Animasjonsfilm basert på ekte historier fra intervjuer, samtaler og observasjoner gjort av regissør og manusforfatter mens han bodde i en flyktningleir i Beirut, Libanon.

«Harajuku»

Premiere: 9. november

Regi: Eirik Svensson

Skuespillere: Ines Høysæter Asserson, Nicolai Cleve Broch, Ingrid Olava.

Lille julaften, og Vilde henger med gjengen sin på Oslo S. Når hun får vite at moren hennes har vært i en ulykke, tvinges hun til å ta kontakt med sin biologiske far – men prøver å rømme med en enveisbillett til Tokyo.

«Sonja»

Premiere: 25. desember

Regi: Anne Sewitsky

Skuespillere: Ine Marie Wilmann.

Kunstløpdronningen Sonja Henie har etter idrettskarrieren flyttet til Hollywood med familien, og erobret filmbyen. Men etter 13 filmer og to ulykkelige ekteskap begynner både publikum og hennes nærmeste å forlate henne.

«Troll – Kongens hale»

Premiere: 25. oktober

Regissør: Kristian Kamp og Kevin Munroe

Helten i animasjonsfilmen er trollgutten Trym, som må finne igjen sin fars fortapte hale i menneskeverden, og bringe den trygt hjem.

Mer fra Dagsavisen