Film

«Den utrolige historien om den kjempestore pæra»: Rett i, ja pæra

En fargerik, sjarmerende dataanimasjon fra Danmark.

Dagsavisen anmelder

4

BARNEFILM

«Den utrolige historien om den kjempestore pæra»

Regi: Fick, Lerdam, Lipski

Da, 2017

En fargerik, sjarmerende dataanimasjon fra Danmark, basert på den populære barnebildeboken av Jakob Martin Strid. «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» har kondensert denne historien en smule, og forteller den på barns premisser. Plottet rulles ut med en bra blanding av drømmelogikk og improviserte barnelekregler, i et høyt tempo som er modulert med stort hensyn til dem med konsentrasjonsvansker. Her hoppes det fort fra det ene eventyret til det neste, uten at noe står i fare for å bli overforklart. Filmen sikter først og fremst inn barn under åtteårsalderen, men er såpass koselig og vellaget at dette aldri føles som et pliktløp for oss voksne. Den engstelige elefantgutten Sebastian og hans nysgjerrige kattejentekompis Mitcho bor sammen i et rødt hus i Solby. En idyllisk, liten havneby styrt av den folkekjære borgemesteren JB, som alltid har tid til å leke med Sebastian og Mitcho. Men under en runde Yatzy forsvinner JB sporløst. Han løper sin vei for å gjøre noe, og er plutselig som sunket i jorden. Borte vekk.

Les også: Her står kampen om kinokulturens framtid

Den usympatiske viseborgermesteren Kvist benytter umiddelbart sjansen til å oppfylle sin store drøm om å bygge en diger rådhusbygning i kald betong, som plasserer hele Solby i skyggen. Idyllen er i ferd med å forsvinne fra byen deres, men så finner Mitcho en flaskepost med et brev fra JB. Han er strandet langt borte på Den mystiske øya, omgitt av farer. Sammen med flaskeposten finner Mitcho og Sebastian dessuten et frø, som over natten vokser opp til å bli en kjempestor pære. Med hjelp av den eksentriske professor Glykose fra Atominstituttet blir pæra forvandlet til en husbåt, og alle tre seiler ut på farefulle eventyr for å finne JB og Den mystiske øya. Hvis de ikke når frem til JB i tide vil hissigproppen Kvist kuppe makten som Solbys nye borgemester, og forvandle byen til et byråkratisk terrorvelde. Sebastian blir fort overveldet og er redd for det aller meste, mens Mitcho er en entusiastisk optimist som ikke lar seg avskrekke av noe. På veien angripes de av «grusomme» pirater som elsker vannmelon, blir svelget av en mekanisk sjøorm og møter den i overkant kontaktsøkende Nemo-ubåtkapteinen Ulysses Karlsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er også tid til et skikkelig pølseparty før Sebastian, Mitcho og professor Glykose må seile gjennom Det nattsvarte havet. En psykedelisk, Miyazaki-inspirert underverden befolket av snille spøkelser, som er filmens mest visuelt imponerende sekvens. Andre øyeblikk kan minne om Aardman-studioets animasjoner, og i enkelte øyeblikk er figurene skildret som små dukker i et diorama (eller eventuelt et dataspill i «Little Big Planet»-stil). «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» blir litt for episodisk til å opparbeide seg en sterk personlighet, og det er ikke noen dypere mening her hinsides de vanlige barnefilm-moralleksjonene om å «tro på seg selv». Det er allikevel en overbevisende sjarm her, som sikkert bidro til at «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» ble en av de største, hjemmeproduserte kassasuksessene på danske kinoer i fjor. De tre regissørene holder seg tett opptil illustrasjonene fra boken, og får mye ut av et forholdvis beskjedent budsjett. Filmen mangler naturligvis detaljrikdommen vi forventer fra amerikanske dataanimasjoner, men nivået her er betydelig høyere enn mesteparten av de europeiske sparebluss-barnefilmene som settes opp på kino her hjemme. Koselig!

Les også: «Lykkeland» vant i Cannes