Film

Årets beste kinohelg

«Solan og Ludvig - jul i Flåklypa» åpnet med bedre besøkstall enn «Max Manus» gjorde. Dermed kan det gå mot rekord.

Hele 137.612 løste billett til «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» denne helgen, melder Filmweb. 137.000 er årets suverent beste åpningshelg på norske kinoer. Med det har filmen en bedre åpningshelg enn «Max Manus», som hittil ligger på 1,2 millioner besøkende totalt. Dermed ligger «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» godt an til å toppe dette besøkstallet.

- Det tør vi ikke tenke på engang, sier produsent Cornelia Boysen i Maipo Film til Dags­avisen.

- «Flåklypa Grand Prix» har en unik standing hos det norske folk og i norsk filmhistorie og det kommer den alltid til å ha. Vi er jo en egen og ny tolkning for en ny generasjon, fortsetter hun.

Suksess

Tallene blir enda bedre om vi legger til de som så filmen under førpremieren. Da runder filmen 170.000 besøkende allerede. Dermed kan vi slå fast at det er full kinosuksess for den norske dukkefilmen.

- Vi er først og fremst veldig glade fordi dette betyr at folk liker filmen. Det betyr at filmen får et godt liv på kino nå fram til jul og forhåpentligvis etterpå, men det vet vi jo ikke, sier Boysen.

Historien er ny, men figurene er velkjente og baserer seg på Kjell Aukrusts univers som vi ble kjent med tilbake i 1975. Denne gangen nærmer det seg jul for Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Ludvig savner snøen og Reodor lager en snøkanon. Men denne havner i hendene på feil folk og trøbbelet er i gang. Animasjonen er også denne gangen gjort for hånd.

Rekordhelg

På plassene bak «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa», på kinotoppen, finner vi «Gravity» med 24.935 besøkende (totalt 33.434), «Thor: The Dark World» med 23.391 (totalt 116.964), «Jackass Presents: Bad Grandpa» med 22.585 besøkende (totalt 22.621) ligger på fjerde plass, mens topp fem rundes av med «Fly» som hadde 8.079 besøkende (156.215 totalt).

Samtidig var helgen en rekordhelg for Oslo Kino der hele 38.675 fant veien til kinosetene. En drøy tredel av dem, eller 13.487, hadde løst billett til «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa». Det meldes om fulle saler over hele byen; Hele 38.675 besøkende fant veien til kinoene fra fredag til søndag - fordelt på 293 forestillinger. Helgens andre premierefilm «Gravity» leverte også gode tall - med 4.555 besøkende fordelt på 11 forestillinger.

- Dette er fantastiske tall, sier daglig leder i Oslo Kinodrift, Jafar Altememy, til NTB.

- Spesielt morsomt er det å se at norske «Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa» sitter som et skudd allerede et godt stykke før jul, så dette lover meget bra, sier han videre.

På tredjeplass i Oslo havnet Erik Poppes «Tusen Ganger God Natt». «Thor: The Dark World» kapret fjerdeplassen, mens «Jackass: Bad Grandpa» rundet av topp fem i Oslo.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen