Kultur

Får fortsette som styreleder

Svein Aaser fikk sparken som styreleder i Telenor, fordi næringsminiteren ikke har tillit til ham. Men kulturministeren rører ikke ved vbervet hans ved Nasjonalmuseet.

Før forrige helg måtte styreleder i Telenor, Svein Aaser, gå fra sitt verv som styreleder i Telenor.

– Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sa næringsminister Monica Mæland (H). Men Aaser har tydeligvis tillit andre steder i regjeringen. Aaser er styreleder for Nasjonalmuseet, og det skal han fortsette å være, ifølge kulturministeren.

– Aasers avgang har med styreledervervet i Telenor å gjøre. VI har ikke noen planer om å endre styresammensetningen til Nasjonalmuseet nå. Aasers periode som styreleder går ut neste år, sier Thorhild Widvey (H) til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Svein Aaser ferdig som styreleder i Telenor

Snakket om

Hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved Nasjonalmuseet, Ida Bronken, forteller at Aasers Telenor-avgang har vært snakket om ved museet.

– Vi vil be om informasjon fra ledelsen om hva konsekvensene av dette er for oss, og spørre ledelsen om de har vært i kontakt med departementet, sier hun.

Dagsavisen har vært i kontakt med Nasjonalmuseet og forsøkt å få en kommentar fra direktør Audun Eckhoff, men han har ikke villet kommentere saken.

– Takk for det, men vi mener dette utelukkende er opp til Kulturdepartementet å besvare, svarer direktør Audun Eckhoff via sin pressekontakt.

Varatillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag Nasjonalmuseet, Børre Nilsen, mener Aaser ikke har gjort noe som styreleder ved Nasjonalmuseet som har gitt de ansatte grunn til å reagere.

– Vi har selvfølgelig fått med oss nyheten om Aasers avgang som styreleder i Telenor. Men det er langt fra Vimpelcom-skandale til Nasjonalmuseet for kunst, sier han.

Lite populært verv

Da Aaser tiltrådte som styreleder ved Nasjonalmuseet, var det etter en betent og svært offentlig strid mellom ledelsen og de ansatte. Daværende direktør Allis Helleland kom på kant med de ansatte, blant annet ved at hun overkjørte faglige råd ved kjøp av kunst, og fordi hun angivelig skal ha kneblet ansatte overfor pressen.

Problemene førte til at både direktør og styreleder trakk seg, og daværende kulturminister Trond Giske (Ap) skal ifølge NRK ha spurt mange som takket nei til vervet, før Aaser takket ja.

– Vi ville ha noen med solid erfaring fra ledelse og tillitsverv til dette styret. Det har vært turbulent rundt Nasjonalmuseet, noe som nå må gjennomgås, og det var viktig å finne folk som mestrer det, sa Giske på pressekonferansen da Aaser ble presentert som styreleder i 2008.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flytting

Nasjonalmuseet står nå overfor flere år med forberedelser til innflytting i et nytt stort praktbygg på Vestbanen.

– Det har tatt mange år å komme hit, det har kostet oss to direktører. Men nå går drømmen i oppfyllelse, sa Aaser da han markerte byggestarten sammen med kulturministeren i mars 2014.

Mer fra Dagsavisen