Kultur

Dette er krisene Raja må ta tak i

Kulturminister Abid Raja (V) har feilet i sin første store prøve som kulturminister, mener SV. Presset mot Raja øker også i Kultur-Norge, der mange nå venter på at statsråden skal vise handlekraft.

Bilde 1 av 4

– Raja har feilet i sin første og største prøve som statsråd. Vi i opposisjonen har gitt ham tid, fordi situasjonen ble så krevende og dramatisk etter koronakrisen og fordi han var ny som statsråd. Men nå er vår tålmodighet slutt. Kulturministeren har ikke gjort jobben sin, og da er det på tide å si fra, sier SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård til Dagsavisen.

Les også: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Vente og se

Øvstegård mener Raja preges av en gjennomgående vente- og se-holdning, og at det skorter på politisk vilje og handlekraft.

– Han møter kulturlivet og sier han er i dialog, men han evner tydeligvis ikke å skjære gjennom og ta grep. Han kommer ikke med pengene og tiltakene, sier Øvstegård, som mener at det som brenner mest nå, er en kompensasjonsordning som treffer hele verdikjeden i kulturlivet, samt en krisepakke for filmbransjen og en krisepakke for mediene. Også Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen har lenge vært kritisk til Rajas håndtering av koronakrisen, og mener han både er «usynlig» og «bakpå»:

– Disse tidene krever klokt politisk håndverk. Det ser vi ikke fra regjeringen og Raja på kulturområdet nå, sa hun til Dagsavisen.

Seks uker

De store problemene for kultur- og mediebransjen startet da hele Kultur-Norge måtte stenge ned 12. mars. Kinoer, teatre, konserter og alt av fysiske kulturarrangementer skal fortsatt holde stengt til og med 15. juni. Seks uker senere er det fortsatt mange i feltet som venter på at kulturminister Abid Raja skal foreta seg noe konkret, utover å love 300 millioner til kulturlivet:

Et samlet Festival-Norge venter på Rajas avklaring om sommersesongen etter 15. juni. De kan ikke avlyse uten at myndighetene åpner for «force majeure», ellers blir de sittende med det juridiske og økonomiske ansvaret. I mellomtiden blør de økonomisk.

Mediebransjen venter på at Raja skal komme med en krisepakke på grunn av dramatisk svikt i annonseinntekter. Ifølge fagbladet Journalistens oversikt har 70 mediebedrifter sendt ut permitteringsvarsler.

Film- og TV-bransjen venter på krisehjelp fordi de mener koronakrisen får en langvarig effekt for kinodrift og for norsk TV- og filmproduksjon.

Kunstnerorganisasjonene venter på Rajas konkrete planer for hvordan de skal komme gjennom koronakrisen. «Sjefen har forlatt bygningen. Kulturlivet er alene. Han kaller oss helter, men kulturlivet blør» skrev en rekke organisasjoner i Aftenposten 21. april.

Generalsekretær for Landslaget for lokalaviser (LLA), Tomas Bruvik, er blant dem som venter på den lovede krisepakken for mediene. Minst 53 prosent av landets lokalaviser har permittert folk. Det viktigste og det om haster er å få på plass en kompensasjonsordning for annonsebortfallet, mener han.

– Både store og små i mediebransjen har det tøft nå. Men små aviser som har en marginal økonomi fra før, er nok de som har det tøffest, mener Bruvik.

Les også: Mediebransjen skuffet: Ingen krisepakke fra Raja

«Litt komisk»

Kulturministeren Abid Raja selv sier til Dagsavisen at han syns det nærmest blir «litt komisk» å bli fortalt av opposisjonen at han er «usynlig», eller at han ikke er i dialog med kultursektoren.

– Det er bare å sjekke møteloggen min, eller gjøre noe søk i Retriever, så vil man se at jeg de siste ukene har møtt og vært i dialog med hele bredden av kultursektoren, på to meters avstand, riktignok, og at jeg har gjort intervjuer i pressen daglig. Å si at jeg er usynlig, jeg, som må være en av de mest synlige politikerne i Norge, det blir bare plumpt og rart, sier Raja, som også blir forelagt kritikken fra SV om at han mangler politisk vilje og handlekraft, og at han er veldig forsinket med flere lovede krisepakker.

– Jeg har sagt at vi skal komme til Stortinget med en mediepakke, og det vil vi gjøre ved første anledning. Til de som klager på at det er for lite med 300 millioner til kultursektoren, så sier jeg at dette var et anslag: Vi er selvsagt villige til å gå inn med justeringer ved behov. Jeg føler meg overhodet ikke truffet av denne kritikken, sier Raja, som legger til:

– Ingen kunne forutsi denne pandemien, og ingen har måttet lage slike krisepakker før. Dersom krisepakkene ikke treffer godt nok, er vi villige til å gjøre justeringer. Jeg vil også minne om at vi i dag har 450.000 permitterte og arbeidsledige i Norge, og at vi har fått plass at kultursektorens mange selvstendig næringsdrivende og frilansere får penger til livsopphold. Vi kompenserer for bortfall av billettinntekter og dekker bedrifters faste utgifter selv om arrangementene er avlyst. Hvis SV ikke synes dette er fremoverlent, så vet jeg ikke hvilken virkelighet de oppholder seg i, sier Raja, som svarer dette til de sommerfestivalene som venter på en avklaring:

– Regjeringen vil senest innen april ta en beslutning om en eventuell forlengelse av smittevernstiltakene og om de skal gjelde ut august. Men dette er en beslutning som baserer seg på råd fra helsemyndighetene, og regjeringen tar deretter en samlet beslutning hvor liv og helse vil alltid komme først. Samtidig har jeg antydet, at det er etter mitt syn vanskelig å se for seg at festivalsommeren vil kunne gå som normalt. Beslutningen vil baseres på de mest oppdaterte helserådene, og derfor kommer beslutningen snarlig, så raskt det lar seg gjøre, og innen april er omme.

Mer fra Dagsavisen