Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben. I år vant forfatteren Torkil Damhaug. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Traff blink igjen

Torkil Damhaug vant til sin glede «Den gyldne revolver» for 2. gang, med krimboka «En femte årstid».

 

– Å vinne Rivertonprisen er stort. Å vinne for annen gang kjennes enda større, uttalte forfatter Torkil Damhaug i en pressemelding etter prisutdelingen, som foregikk på Litteraturhuset i går formiddag. Etterpå måtte Damhaug gjennom den tradisjonelle poseringen med revolver, slik at fotografene ikke skulle være i tvil om at dette var årets vinner av Rivertonklubbens «Den gyldne revolver».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Takket storesøsteren

I talen sin takket Torkil Damhaug sin mor og sin kone, men Damhaug understreket at akkurat boka «En femte årstid» er tilegnet hans storesøster Bente.

– Det var hun som så det som sin oppgave å guide meg inn i bøkenes verden, sa Damhaug, som særlig trakk fram en søsterens anbefalte bøker, Fjodor Dostojevskijs «Brødrene Karamasov». Denne boken om et fadermord som hadde gjort sterkt inntrykk på ham som ung. I dag har den utdannede legen i alt utgitt åtte bøker, av dem fem kriminalromaner.

– Men «En femte årstid» er ikke «bare» en kriminalroman med litterære kvaliteter. Det er også en sterk, vanlig roman om ungdom og oppvekst, sa juryens leder Hans H. Skei.

«En femte årstid» ble også kåret til en av fjorårets tre beste norske krimromaner her i Dagsavisen.

«Torkil Damhaug er en kresen krimforfatter. Persongalleri og omgivelser er nye hver gang. Handlingen her er passelig full av mistenkelige individer, med gode skildringer av menneskelige svakheter på alle nivå», sto det i oppsummeringen.

Les anmeldelsen her: All slags ondskap

De beste i 2016

Sist Torkil Damhaug vant den gjeve krimprisen, var i 2011, for kriminalromanen «Ildmannen». Årets jury har bestått av professor Hans H. Skei, forfatter Trude Teige og bokanmelder Ola Hegdal.

De andre nominerte var Unni Lindell, for boka «Jeg vet hvor du bor». Også Chris Tvedt var nominert for «Den som forvolder en annens død», Karin Fossum var for «Hviskeren», mens Bjørn Olav Nordahl stilte med «Dødvinkel».

– Vi er overbevist at disse fem var de beste norske krimromanene som kom ut i 2016, sa juryleder Skei, som likevel mente at Torkil Damhaugs vinnerbok «setter det meste av dagens norske krimlitteratur i skyggen».