Bøker

Dundrende suksess med dagbok på video og papir

Youtuberens forrige bok ble den revet av hyllene. Tre store opplag røk ut på null komma svisj, og signeringskøene strakte seg rundt kvartalet. Nå er Mina Jacobsen tilbake med en ny bullet journal.

– Overveldende. Helt sykt, egentlig. Jeg hadde aldri trodd at responsen kom til å bli så god, sier Mina Jacobsen (19) til Dagsavisen.

Denne uka lanserer hun «Mina Jacobsen – Bullet Journal 2021». Det er en syrinfarget planleggingsdagsbok med hvit strikk rundt. Inni har Mina designet og håndtegnet oppsett for årets måneder og uker, med et tema for hver måned. Det er sider for å fylle inn humør, spillelister, notater og det man selv vil.

Slik kan en minneside i en bullet journal se ut, viser Mina Jacobsen, med sin private versjon som eksempel.

Slik ser en av sidene i Mina Jacobsens private bullet journal ut. Alle foto: Amanda Iversen Orlich

Noen forhåndsutfylte med forseggjorte temaer i bestemte fargepaletter, pyntet med kalligrafi, illustrasjoner og border. Andre sider er blanke. Fjorårets versjon solgte over 40.000 eksemplar, og ville toppet bestselgerlista i ukesvis om den gjorde plass til denne typen bruksbøker.

– Det skal være et hjelpemiddel i hverdagen. Et fint alternativ for dem som ikke har tid eller lyst til å designe sin egen bullet journal helt fra bunnen av, sier Jacobsen.

Les også: «Jeg vet ikke hvorfor, men jeg stoler på henne som en nær venninne»

Fulltids på YouTube

Over 88.000 unge mennesker abonnerer på kanalen hennes på YouTube. Der legger hun ut videoer av det hun driver med i hverdagen. Flytting og oppussing, små innkjøp, passing av hund, organisering, praktiske tips, plantestell og baking – og altså flere videoer av bullet-journaling.

– Jeg starta med YouTube da jeg var 16, det vil si for tre år siden. Jeg liker å filme og redigere og skape innhold, så ville teste det ut. I starten lurte nok folk, ikke minst familien min, på hva jeg egentlig drev med. Helt i begynnelsen har man jo ikke noe publikum når man legger ut videoene, så hva er liksom vitsen. Så tok det uventa kjapt av. Jeg fikk en god del følgere. Nå er jeg fulltids youtuber. Jeg har vært veldig heldig som har kunnet gjøre hobbyen min til en jobb, sier hun.

Mina Jacobsen er youtuber med mange følgere i sosiale medier. Fjorårets bullet journal – en slags kombinert dagbok, planlegger og kalender – ble en bestselger. Nå lanseres årets versjon. Foto: Amanda Iversen Orlich

Kjendis

En jobb som har gjort henne til kjendis. I 2018 vant hun Vixen-prisen for årets livsstilsinfluencer. I 2019 kåret P3 henne til årets stjerneskudd, og til årets beste youtuber innen kategorien livsstil. Hennes egen instagram-konto har 56.000 faste følgere, men det fins også flere fan-kontoer med flere tusen følgere hver.

– Jeg har ikke lyst å kalle meg influencer. Det er så mange fordommer mot ordet, og det forstår jeg godt. Noen drar yrket ned. Mange influencere tjener veldig godt på uærlig reklame. Jeg er opptatt av ikke å gjøre for mye reklame. Jeg tar imot spons, men kun av ting jeg bruker fra før og faktisk liker. Hvor flaut ville det ikke være om jeg anbefalte en blyant, og så var den ikke noe bra! Jeg kunne stappa kanalen med reklame og sikkert tjent det dobbelte, men det har aldri vært intensjonen min, sier Mina Jacobsen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Trygt innhold

Målet er heller å være et trygt hjørne på internett.

– Mange av dem som ser på YouTube-kanalen min er på alder med lillesøsteren min. Jeg ønsker å være en digital storesøster for dem. Lage et trygt sted på internett for unge mennesker som prøver å finne ut hvem de er, og kanskje er litt usikre på seg selv. På min kanal er du bra nok som du er. Noe av det hyggeligste jeg vet er når foreldre kommer bort til meg og sier at de setter pris på det trygge rommet jeg har skapt til barna deres, forteller Mina Jacobsen.

Snikfilming

Selv er hun blitt vant med at folk fotograferer og filmer henne i skjul, og følger med på det hun gjør. Men hun prøver å skjerme folk rundt seg fra oppmerksomhet de ikke har bedt om.

– Det er nesten som å være to personer. Hjemme er jeg Mina. Når jeg går ut, er jeg på jobb. Da er jeg Mina Jacobsen, en offentlig person mange føler de kjenner. Det er hyggelig når folk kommer bort og spør om å ta bilde. Ikke så gøy med snikbilder jeg ikke vet hvor de skal legge ut eller hvem de skal sende til. Men jeg kan ikke klage. Sånt er en naturlig konsekvens av å leve av det jeg elsker. Familien, vennene og samboeren min har derimot ikke bedt om å være offentlige personer, så de blir alltid spurt om det er greit før jeg publiserer noe de er med på, sier hun.

Mer privat

Det er nemlig langt fra tilfeldig tøys hun legger ut i YouTube-kanalen sin.

– Da jeg starta med YouTube, var jeg i et forhold jeg delte mye fra. Det tok slutt, og det bruddet lærte jeg en del av, om hvordan folk spekulerer og lurer. Jeg holder mer privat nå. Poster for eksempel ikke hvor jeg bor, sier Jacobsen.

Ensom koronatid

Da hennes nåværende samboer flyttet hjem til foreldrene for å ha større plass til hjemmeskole der da koronaen kom, ble hun brått veldig alene.

– Det var en veldig ensom tid. Jeg har jo hjemmekontor fra før, men pleier å kunne reise rundt og møte folk for å lage innhold. Ha en vennekrets. Plutselig kjente jeg et voldsomt press på at «shit, nå sitter alle hjemme, så nå må jeg underholde!». Samtidig var akkurat det ekstra vanskelig akkurat da.

Men hun fant ut av det etter hvert.

– «Bullet journal 2021» er et produkt av koronaensomhet. Det ligger mye arbeid bak alt jeg gjør, mange timer til redigering av hver video, og mange timers tegning av veldig mange versjonar av hvert håndtegnede oppslag i boka. Det skal være kvalitet, det som kommer fra meg, jeg sitter ikke hjemme og gjør ikkeno’.

Mer fra Dagsavisen