Bøker

Tøff på Tinder og fleksibel på jobb: – Jeg er drittlei!

Egentlig har hun skrevet en kjempemorsom bok om livet på datingappen Tinder. Men Kari Anne Bye forstår godt om folk synes historien er like mye tragisk.

Denne saken ble først publisert 22. august 2020, og er trukket frem til glede for nye lesere.

– Veldig sår, men også veldig morsom. Jeg er kategorisk imot å undervurdere humoren. Det blir for teit. Også latteren setter følelsene i spill, åpner noe, sier Kari Anne Bye.

Hun debuterer denne uka med boka «Eg et før eg kjem». Den følger en kvinne midt i trettiårene i rundt et års tid, fra det har blitt slutt med kjæresten, via en flammende forelskelse som ikke gjengjeldes, til hun for alvor kaster seg på datingkjøret med appen Tinder, og møter ymse menn der.

T-rex

Det går sånn passe med de mennene på Tinder. Et forsøk oppsummeres for eksempel sånn:

«Han kalla henne ein cougar. Det var ho da ikkje! Var ho eit rovdyr, var ho ein T-rex. Gammal som alle haugane og med altfor korte armar til å nå eit anna menneske».

– Hun fungerer sosialt, har venner og relasjoner. Men så møter hun en mann som hun blir så voldsomt forelska i. Hun blir forvirra av stråleglansen hans til å tenke at hun stråler selv. Men han avviser henne. Da det går galt, skjems hun for å ha satt seg selv så høyt. Hun overkompenserer ved å be om litt for lite etterpå, overfor mange av dem hun møter på Tinder, sier Bye.

Klok av skade

Egentlig er det skikkelig komplisert for de fleste, hele dateopplegget.

– Man vet man vil ha, men ikke alltid hva man trenger, for å si det med en klisjé. En kandidat er ganske pen, men kanskje litt tjukk. En annen er morsom, men har ikke så god jobb. En har unge fra før, det trekker ned, men så er han veldig kjekk, og det trekker opp. Og så videre. Hun vet ikke helt hvor hun skal plassere seg selv heller, egentlig, sier Bye.

«Ho bestemde seg for å vere klok av skade. Det var trass alt mykje betre enn å berre vere skada.»

«Jobbintervju»

Samtidig som hun prøver og feiler og prøver igjen på kjærlighetsfronten, mister den ikke navngitte kvinna også jobben, det vil si det midlertidige engasjementet hun hadde. Hun blir arbeidsledig, tross sin lange universitetsutdanning. Det er leit.

– Man skal liksom være så kul. Så fleksibel og avslappa og omstillingsdyktig og endringsvillig, sier Bye.

Etter en stund beskriver hovedpersonen i «Eg et før eg kjem» situasjonen sin slik:

«Det verste med dating var at det likna jobbintervju. Det verste med jobbintervju var at det likna dating. Stort sett resultatlaust og drit kjedeleg.»

Regelrespekt

Konklusjonen hennes er klar:

«Drit i å personlegdomsteste meg, ta meg med heim og kle av meg! Ingen får faste stillingar no for tida uansett.»

– Hun går egentlig veldig langt i å respektere reglene i samfunnet, i stedet for å sette ned foten og si herlighet! Særlig arbeidslivets regler, sier Kari Anne Bye.

Fleksijobb

Hun har selv har prøvd å være arbeidsledig tross lang utdanning, blant annet mastergrad i historie.

– Vi har et veldig fleksibelt arbeidsliv, og en villet politikk om at det skal være det. Til og med i offentlig forvaltning er det effektivisering som gjelder, med kutting i faste stillinger og innføring av midlertidige engasjementer og korte prosjektstillinger. Samtidig er samfunnet rundt bygget rundt at man skal ha en fast jobb og fast inntekt slik at man kan kjøpe seg en bolig. Har man ikke det, må man ut på det dyre, uregulerte leiemarkedet.

– På samme måte har vi et samfunn bygget rundt den varige, monogame kjærligheten, der målet er et parforhold som gjør at man har to inntekter slik at man kan kjøpe den nevnte boligen, sier Bye.

Tilpasningsdyktig

Problemet er imidlertid at vi ikke stiller spørsmål ved om ting må være som de er. Ønsker vi egentlig å være fleksible hele tida? Og hvem tjener i så fall på det om vi er det?

– «Omstillingsdyktig» og «framoverlent» og «proaktiv». Jeg er drittlei av det! Det er villet politikk, villet ideologi. Vi er ofte blinde for ideologier, tror det er noe folk holdt på med i gamle dager. Slik er det ikke. Dagens kapitalisme handler om å være tilpasningsdyktig. Vi skal tro på at ingenting varer. At alt flyter, og det skal vi liksom være glade for og omfavne. Men det er jo ikke bra, sier Kari Anne Bye.

Klassisk ballast

Bortsett fra at situasjonen byr på rikelig med tragikomikk. «Eg et før eg kjem» er dikt for folk som helst liker romaner, en bok full av festlige punchlines og artige observasjoner av den typen som egner seg veldig godt til deling på Instagram. Men også, tross lettheten, en bok spekket med høylitterære referanser, til alt fra Odyseen til Tor Jonsson, Olav H. Hauge og Ibsen, for å nevne noen få.

– Hovedpersonen er høyt utdanna innen humaniora. Klart hun har koll på klassikerne. Det er ingen vits å dumme ned ting, selv om det skal være lettlest og morsomt. Jeg vil at språket skal være rett fram og enkelt, men at boka likevel skal romme et alvor. Derfor ble jeg veldig glad da anmelderen i Adressa skrev så mye om det seriøse og såre og triste, at han ikke leste den som flåsete og grunn bare fordi den også er morsom.

Diktanalyse

«Ho køyrde full diktanalyse. Granska og tolka alt han nokon gong hadde sagt henne. La vekt på symbolbruk og undertekst. Heilt utan nokon gong å bli noko klokare på han. Så fekk dei rett, klassekameratane frå ungdomsskulen. Ein får aldri bruk for diktanalyse i den verkelege verda.»

###

Mer fra Dagsavisen