Bøker

Mørk roman om misbruk og menneskehandel fra Terje Bjøranger

Terje Bjørangers krimromaner kombinerer spennende intrige med et skremmende realistisk preg.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Terje Bjøranger

«Business»

Cappelen Damm

###

Terje Bjøranger fikk fin omtale for boka «Barcode» her i avisa for to år siden, en fortelling om kynisk menneskehandel og organisert kriminalitet. Bjøranger har vært leder av Utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt, jobber nå i Kripos, og det mest skremmende med romanene hans er at han forfatteren tydeligvis kan mye om det han skriver om.

Som hadde-så-nær-sagt alltid i krimromaner begynner dette med at en ung kvinne blir drept. Offeret denne gangen står i en blomsterbutikk på Aker Brygge, og blir skutt ned i kundenes påsyn, uten at drapsmannen tilsynelatende er bekymret for verken overvåkingskameraer eller å etterlate andre spor på åstedet.

Les også: Dramatisk påskekrim fra Sven Petter Næss (DA+)

Politiførstebetjent Charlie Robertsen er tilbake etter sine sterke opplevelser i «Barcode». Det vil si, han prøver egentlig å hente seg inn igjen på Island, men blir fort kalt tilbake til sin gamle hverdag. Tittelen «Business» forholder seg til en spesiell del av forretningslivet: Menneskehandel er igjen et sentralt tema i handlingen. Robertsen og folka hans kommer på sporet av trafficking, misbruk av barn, en rekke andre sexrelaterte forbrytelser, og helt andre forbrytelser, organisert fra ulovlige vaskehaller til det mørke nettet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Persongalleriet er mørkt: «En forsamling involverte som ikke kledde hverandre – en flokk det var vanskelig å se som forretningspartnere. Men som på en eller annen måte trengte hverandre», som etterforskeren beskriver dem. Og bakom alle disse står det en som er større, styggere og ondere en alle de andre. Jo nærmere politiet kommer målet, jo dystrere blir omstendighetene. Vi kan bare håpe at Terje Bjøranger tar seg dikteriske friheter som forfatter, og overdriver i forhold til den verkende materien som han vet så mye om der ute i virkeligheten.