Bøker

Nydelig nattasang

Søstrene Haddy Njie og Lisa Aisatos første barnebok sammen er et vakkert stykke kunst, poetisk både i ord og bilder.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 3

BILDEBOK

Haddy Njie og Lisa Aisato

«Snart sover du»

Cappelen Damm

«Etter vinter kommer vår.

Aldri skal de snu.

Om våren sover sommer.

Og snart sover du».

Storesøster er artist, forfatter og profilert programleder, lillesøster en anerkjent illustratør og forfatter av bildebøker. Nå har de to dyktige kunstnerne Haddy Njie og Lisa Aisato for første gang gått sammen om å lage en bok, «Snart sover du».

Resultatet er vidunderlig. Vakre, fargerike, livsbejaende illustrasjoner, satt sammen med en tilsynelatende enkel, men desto mer poetisk, tekst – opprinnelig en sangtekst – på rim. Refrenget fra innledningen her gjentas med små variasjoner hele fire ganger, med suggererende effekt.

«Et års god natt» lyder bokas undertittel, og som nattabok fungerer boka utmerket, også uten musikk. Rimene skaper en slags vuggende rytme når man leser høyt – og det gjør man jo normalt med barnebøker. Helt bakerst fins dessuten noter til (sang-)teksten, og på bokas eget nettsted kan man lytte til den.

Les også: Sanger som søker lyset

Grunnideen er enkel, slik gode ideer ofte er. Leseren følger årstidene fra en vinter til neste vinter, via vår, sommer og høst. Teksten tar for seg fine ting med hver årstid. Sommeren, for eksempel, «drømmer om å blomstre under solas dronningblikk. / La marihøna fly-fly og telle myggestikk. // Om varme kyss og svaberg, flis i foten, støvkorndans. / Om tordenbrak og klesvask og en ensom blomsterkrans».

Bildene viser de personifiserte årstidene i vakre, oftest fargesterke, årstidstypiske landskap, med blomster og løv, insekter og mennesker, regn og snø. Hver gang refrenget repeteres, ser vi et sovende barn, fire skjønne representanter for et fargerikt Norge. Bildene står støtt også uten tekst.

I intervjuer har Lisa Aisato og Haddy Njie sagt at det tok flere år fra de fikk ideen til de faktisk laget boka. Håper vi slipper å vente like lenge på neste samarbeidsbok!

Les også: Lisas streker