Bøker

Følger opp norrøne fantasisuksesser

Med handling fra norrøn mytologi fikk de boksuksesser i høst. Kontakt med leserne i sosiale medier har inspirert forfatterne Siri Pettersen og Tonje Tornes til oppfølgerne.

- Det går ikke en dag uten at lesere spør, på Twitter, Instragram eller Facebook, om den nye boka er ferdig snart, forteller Siri Pettersen.

Sist uke kunne hun glede sine mange lesere i sosiale medier med å legge ut omslaget til sin kommende bok «Ravneringene II: Råta». Det er oppfølgeren til en av bokhøstens uventede suksesser, «Ravneringene: Odinsbarn». En fantasy-roman basert på norrøn mytologi, med en ung jente som hovedperson. For første gang ble en norsk fantasy-bok nominert til den prestisjetunge Bokhandlerprisen. «Odinsbarn» ble også nominert til Bokbloggerprisen, Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur, og ble tildelt Fabelprisen.

Tok av

- Det har vært overveldende. Jeg hadde ikke sett for meg at en ny norsk fantasy-bok skulle havne i hylla på dagligvarebutikken. Og å komme på bestselgerlistene før jul - dette tok av på en måte jeg aldri hadde trodd, sier Siri Pettersen.

«Råta» kommer i oktober, og er andre del i den planlagte Ravneringene-trilogien. Serien er allerede solgt for utgivelse i Sverige, og flere norske filmselskaper har kontaktet Siri Pettersen for å kjøpe filmrettighetene til «Odinsbarn». Samtidig får Pettersen stadige henvendelser fra nysgjerrige lesere i utlandet som lurer på om boka skal oversettes til engelsk. Første bok i serien er solgt for utgivelse i Brasil.

- Dette er en leserdrevet suksess, konstaterer Siri Pettersen.

- Engasjementet fra leserne har vært en stor drivkraft for meg, og gjort det lettere å skrive bok nummer to. Den er svært annerledes fra den første boka, forteller Siri Pettersen.

- Når noe blir populært, forstår jeg at publikum vil ha mer av det samme. Så jeg risikerer at noen lesere vil kaste boka i veggen etter de første sidene. Men jeg er nødt til følge den historien jeg har sett for meg. Jeg kan ikke la meg forme av hva folk vil ha, sier Siri Pettersen.

Rik arv

I høst ga Tone Almhjell ut sin fantasy-debut «Vindeltorn» parallellt på engelsk og norsk, med elementer av norrøn mytologi. Hun jobber nå med en oppfølger. I høst kom også Tonje Tornes med sin fantasy-debut: «Hulder. Kire - første bok».

I vår kom Martin Fyrileiv med sin første fantasy-roman, med inspirasjon fra norrøn mytologi. I «Bergtatt: Portvokteren» oppdager en en ung gutt et hemmelig trollrike i Jotunheimen.

- Vi har holdt på med dette parallellt, uten å vite om hverandre, sier Siri Pettersen.

- Nordisk fantasy er i framvekst. Dette er noe som ligger i tida. HBO lager serie om vikinger - hvorfor skal alle andre låne av vår historiske arv, ikke oss selv? Det er ikke nødvendig å se etter inspirasjon i USA og Storbritannia. Vi har rik nok kulturhistorie selv, mener Siri Pettersen.

Hulder

- Det viste seg at folk hadde behov for fantasy basert på norrøne myter. Ikke nødvendigvis fordi folk er lei av amerikansk fantasy, men mange ønsker seg noe som står nærmere våre egne liv, sier Tonje Tornes.

Hun er i sluttfasen med oppfølgeren til «Hulder»: Utgivelsen er nå satt til januar 2015.

- Jeg rakk ikke å bli ferdig til høsten - blant annet fordi jeg har fått så mange leserreaksjoner! Folk gleder seg til bok nummer to. Det gir litt forventningspress, men mest er det gøy og inspirerende, forteller Tornes, som er tegneserieredaktør, og tidligere har redigert to prosaantologier for ungdom.

- Som forfatter er det en ny verden at leserne kan ta kontakt i sosiale medier. Og det gjør folk, særlig unge jenter. Jeg skrev boka for min indre 14-åring. Det er en sånn bok som jeg selv drømte om å lese da jeg var 14. Så boka har funnet sine lesere. En viktig del av årsaken er den direkte kontakten mellom forfatter, lesere og formidlere gjennom sosiale medier, konstater Tonje Tornes.

Trollblod

Også Martin Fyrileiv er i innspurten med sin oppfølger, «Bergtatt 2» med arbeidstittelen «Trollblod» kommer vinteren 2015.

- Det er interessant at vi er tre debutanter som har skrevet fantasy med norrøn inspirasjon uavhengig av hverandre. Stoffet er spennende, fordi det er så folkelig. Vi er flasket opp på fortellinger om troll og huldre. Eventyrene er en forløper for fantasy-litteraturen. Vi skriver en slags moderne eventyr, sier Fyrileiv.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen