Bøker

Mammuten lever

Årets største boksalg er dermed i gang. Kokebøker og hagetips går unna som hakka møkk.

Det er den dagen i året da landets mest ihuga bokentusiaster tar melken på styrten og grovbrødskiven i hånden for å få kloen i godbitene. Kulepennskjendete bokkataloger, radarblikk og målrettet gange hører med.

Dette har de gjort før, bokormene. Det gjelder å være effektiv uten å virke hysterisk. Det er tross alt ikke Harrodssalget det er snakk om. Dette er salget det ikke er flaut å snakke høyt og entusiastisk om på trikken, selv ikke for de med høyere utdannelse.

Bokmoro

Det er gått noen timer siden første strømmen med sultne par øyner bak tjukke brilleglass. Det er lunsjpausetid, og mange har sett sitt snitt til å bruke sine 30 etterlengtede minutter på å hamstre litteratur av ymse slag. Terje Staalstrøm er en av dem. I Tanum bokhandel har han allerede samlet seg tre bøker under armen, men er på utkikk etter mer. Han foretrekker å gå rundt å kikke framfor å ha handlelisten klar på forhånd.

– Så langt har jeg funnet meg noen romaner, mest krim og spenning. Det blir nok flere bøker etter hvert, vanligvis kjøper jeg rundt seks- syv stykker. Jeg leser veldig mye, så det er ingen fare for at jeg ikke rekker over alt jeg kjøper. Jeg syns dette er kjempemoro, legger han entusiastisk til før kursen vendes mot biografiseksjonen.

Ekstraopplag

Det gjelder å være tidlig ute, skal du ha tak i de helt store titlene innen skjønnlitteratur. Daglig leder hos Tanum på Karl Johann, Eva Svoldal, kan fortelle at det er romaner som går aller først, både klassikerne og nyere bøker. Som vanlig selges det i tillegg også mange faktabøker, kokebøker, hagetipsbøker og barnebøker.

– Vi har en veldig bra bokliste i år. I fjor var den bedre enn noen gang, og i år er den enda bedre enn i fjor, sier Svoldal.

Det har de siste årene vært heftig debattert om mammutsalget er blitt overflødig etter at bokbransjeavtalen kom og bokhandlerne selv får gi rabatter på bøker. Under Mammutsalget dumpes forfatterlønnen med bokprisene, noe som har ført til misnøye hos enkelte forfattere. Svoldal mener imidlertid at det selges så mye mer av alt under mammutsalget at det uansett vil gå opp i opp.

– Forlagene trykker opp ekstra eksemplarer av de mest populære bøkene siden det går unna så mye under salget, sier hun.

Like fullt settes prisene ned også på bøker som selger godt også utenom salget, som Nèmirovskys «Storm i juni» og Hosseinis «Drageløperen». Fint for leserne, kjedelig for forfatterne. Som forhåpentligvis allerede har tjent nok penger til å overleve fram til neste utgivelse.

Mer fra Dagsavisen