Bøker

Rekordsalg av Ragdes siste roman

«Berlinerpoplene», «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger».

Markedssjef Elisabeth Steen i Oktober sier at Ragdes triologi «Berlinerpoplene», «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger», er den største salgssuksessen i norsk forlagshistorie.

Suksessen med Ragdes siste roman er også forklaringen på at salget til Oktober hittil i år er 65 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor, opplyser forlagssjef Geir Berdahl til NTB.

Berdahl sier at Ragde jo har skrevet mange bøker tidligere, men det virker som om hun med denne trilogien virkelig har stått fram og utløst sitt potensial som forfatter.

– Hun kjenner godt til hva det vil si å være forfatter, og hun har ikke hatt noen lettkjøpt suksess. Ragde skildrer folk på en god og ordentlig måte og treffer godt med beskrivelsene sine, påpeker Berdahl når NTB spør om en forklaring på hennes suksess.

Billigbøker

Oktober er først og fremst et forlag som utgir skjønnlitteratur, og forlaget satser på å gi ut billigutgaver av tidligere utgivelser og tidligere salgssuksesser.

– Vi selger mye billigbøker, og i fjor utgjorde salget av billigbøker fra vår «backliste» 50 prosent, sier Berdahl.

Oktober har flere litterære og salgsmessige tungvektere på sin «backliste», som Dag Solstad, Per Petterson, Kjell Askildsen, Ola Bauer, John Michelet, Tove Nilsen og Edvard Hoem. Sistnevnte kommer i høst med et portrett av Peder Bjørnson, faren til Bjørnstjerne Bjørnson, som levde at dramatisk liv i første halvdel av 1800-tallet da Norge tok steget fra å være et fattig utkantsamfunn i Europa til å bli en del av den moderne verden.

Hoem driver også og oversetter skuespillene til William Shakespeare. Den ellevte oversettelsen, «Kong Henrik den fjerde» kommer i høst. Her møter vi Shakespeare-figuren Falstaff som er blitt sammenlignet med Sancho Panza hos Cervantes.

Politisk litteratur

Oktober er også deleier av forlaget Manifest som tidligere i år kom med sin første utgivelse, «Frp-koden» av Magnus E. Marsdal. Senere i høst kommer en samling artikler der den store franske sosiologen Pierre Bordieu tar for seg klassespørsmålet og klassebegrepet, som noen mener er et noe forsømt område i vår tids sosiologi.

Den politiske aktivisten og lingvistikkprofessoren Noam Chomsky er på markedet med ei ny bok der han tar for seg USAs rolle som verdenspoliti med selverklært rett til å rykke inn i og «berge mislykkede stater», stater som Chomsky for øvrig mener USA deler trekk med.

En annen oversatt bok er Naomi Kleins bok om «Sjokkdoktrinen. Katastrofekapitalismens frammarsj», en beskrivelse av liberalistisk økonomisk sjokkbehandling og «sjokkbehandlingens far», den amerikanske økonomen Milton Friedman.

Mer fra Dagsavisen