Bøker

Bilder fra et magisk liv

Vennen og forfatteren Margareta Strömstedt har skrevet hovedtyngden av teksten med bidrag av forfatter og journalist Johan Erséus. Fotografen Jacob Forsell har ansvaret for det store og unike bildematerialet. Mange av bildene er kjente klassikere mens andre er helt ukjente.

FAMILIEKJÆR

Det er forlaget Damm som nå helt i starten på jubileumsåret for Astrid Lindgrens (1907-2002) fødsel utgir denne gedigne «billedboka» der et av de eldste fotografiene viser en liten nesten hårløs Astrid med fine knappesko og nystrøken kjole sammen med eldstebroren Gunnar.

De mange tidlige fotografiene i boka dokumenterer tydelig den familie- og vennekjære Lindgren som elsket å være sammen med sine tre søsken broren Gunnar og søstrene Ingegerd og Stina.

Et av de siste bildene i bokverket viser de tre søstrene i 1997 året før Ingegerd dør. Det er et bilde på en sterk livsglede og samhørighet den høye alderen til tross.

Astrid Lindgrens barndom må ha vært svært lykkelig fylt av kjærlighet og omsorg. Hun har selv fortalt om sine foreldre og deres unike kjærlighetshistorie.

Historien om Samuel August Ericsson og Hanna Hult ble første gang publisert i den svenske avisen «Vi» i 1972. Mange år senere ble den samme historien av svenske radiolyttere kåret til årtusenets kjærlighetshistorie.

I boka er det flere bilder av foreldrene og de fire barna og dessuten et fotografi som viser Astrid sammen med faren Samuel August kort tid før han dør.

ALDRI FORELSKET

Astrid Lindgren selv fikk oppleve mye kjærlighet men også vanskelige tider. Margareta Strömstedt forteller at Astrid som attenåring ble gravid med en mann hun ikke ville leve sammen med. Hun valgte å bryte opp fra hjemstedet Vimmerby for ikke å bringe skam over familien. Hun fødte sønnen Lasse i København og overlot ham der til fosterforeldre mens hun selv dro til Stockholm for å skaffe seg et liv der som ville gjøre det mulig for henne å hente sønnen tilbake. Da sønnen var tre år gammel fikk hun ham til Stockholm der hun så vidt klarte å overleve som kontordame.

Så treffer hun kontorsjef Sture Lindgren og gifter seg med ham i 1931. Ektemannen dør i 1952 og Astrid Lindgren er enke i nesten femti år.

I ekteskapet med Sture Lindgren får hun datteren Karin. Astrid Lindgren skal langt senere i livet da hun var over 90 år gammel ha uttalt: «Hvis jeg skal si som sant er så har jeg aldri vært ordentlig forelsket i noen andre enn barna mine». Når det gjaldt ektemannen Sture Lindgren skal hun ha vært «Veldig veldig glad i ham. Han hadde en herlig humor og var snill men jeg var aldri forelsket i ham».

«De DUMHETENE»

Og det er datteren Karin som en gang mens hun er syk forlanger at Astrid skal fortelle historien om «Pippi Långstrump»! Et fantasifullt navn som setter fortelleren Lindgrens fantasi i sving. Karin serverer også den flygende herr Liljekvist som utvikles videre av Astrid Lindgren til Karlsson på taket.

Da Astrid noen år senere får en pris for Pippi-bøkene vil hun dele den med datteren som kontant avslår med ordene: «Vær så snill og ikke bland meg inn i de dumheten der er du grei!»

Historien om Pippi Langstrømpe er også forlagshistorie. For Lindgren skriver historien om Pippi i 1944 da hun er trettiseks år. Hun henvender seg til Bonniers forlag som refuserer boka. Forlaget Raben & Sjögren derimot betenker seg ikke. Boka blir en umiddelbar suksess. Den kommer i norsk oversettelse allerede i 1946.

BEKYMRET

Margareta Strömstedt forteller også om tilblivelsen av de andre bøkene til Astrid Lindgren hun gir korte innblikk i forbindelser og replikker som er blitt overført til de kjente figurene i Lindgrens univers. Som verdens beste Karlson som ble skapt og levde i Vasastan i Vulcanusgatan 12 nettopp i den leiligheten der familien Lindgren bodde i årene mellom 1931 og 1941.

Johan Erséus har et lengre kapittel om filmatiseringen av Lindgrens bøker der han forteller at i det øyeblikket Lindgren leverte fra seg et manus stolte hun hundre prosent på regissøren. Men hun hadde et delt syn på filmingen hun var bekymret for at barnas fantasi ville bli ødelagt av altfor mye bilder.

LEKEN

Astrid Lindgren skal hele livet ha hatt evnen til å leke ikke bare med barn men også med sine voksne venner.

I åttiårsalderen skal hun og venninnen Elsa Olenius stadig ha moret seg på kirkegårder med å konkurrere om hvem som kunne telle gravsteiner raskest eller finne de fineste navnene!

Astrid Lindgren dør den 28. januar i 2002 hjemme i sin egen seng i Vasastan og noen uker senere er det begravelse i Storkyrkan i Stockholm. Astrid Lindgren ligger begravet på Vimmerby kirkegård i samme grav som foreldrene Samuel August og Hanna.

De STERKE JENTENE

Siste del av «billedboka» er viet «Astrids indre bilder». I dette avsluttende kapitlet har Margareta Strömstedt forsøkt å forklare og å se mønstre i Lindgrens forfatterskap.

En av hennes konklusjoner er at «Astrid Lindgrens forfatterskap gløder når hun gjenskaper det sterke kjærlighetsforholdet til faren Samuel August. Alle jenter som er hovedpersoner i fortellingene hennes er sterke jenter med sterk farsbinding: Pippi Marikken Ronja.

Og når det handler om gutter handler det ofte om gutter som på en eller annen måte er utsatte og som søker en farsfigur. «Emil finner sin Alfred Kavring finner sin storebror Jonatan og Rasmus finner landstrykeren».

Mer fra Dagsavisen