Kultur

Ber Grande om hjelp i NRK-strid

I den fastlåste striden med NRK om rettigheter har Norsk filmforbund bedt kulturministeren gripe inn.

– Dette er en konflikt som trenger en politisk avklaring, sier Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund.

For snart en måned siden brøt NRK og Filmforbundet forhandlingene om ny tariffavtale, etter lang tids uenighet om rettighetsspørsmål.

Filmforbundet skrev da til kulturminister Trine Skei Grande (V), merket «HASTESAK: FARE FOR FULL STANS I NRK-PRODUKSJONER». Her ber Filmforbundet om et hastemøte med kulturministeren, og skriver at «situasjonen oppleves som meget fortvilet og fullstendig fastlåst».

Norsk filmforbund er den største organisasjonen for filmarbeidere i Norge, inkludert regissører, manusforfattere og teknisk personale, med over 1.100 medlemmer. Nå ber Filmforbundet statsråden avklare hvordan NRK skal forholde seg til paragraf 69 i åndsverkloven om rimelig vederlag for bruk av åndsverk.

– Vi har bedt kulturministeren ta ansvar som eier og generalforsamling for NRK, sier forbundsleder Sverre Pedersen.

Det har vært en årelang uenighet mellom Filmforbundet og NRK, som ønsker rettighetene til dramaserier for ubegrenset tid, slik at de kan være tilgjengelige i NRKs nettspiller. I fjor inngikk Filmforbundet en forvaltningsavtale med NRK for seriene «Monster», «Mammon 2» og første sesong av «Heimebane», slik at disse er tilgjengelig uten tidsbegrensning. Men forhandlingene om en permanent avtale strandet 15. januar i år.

Ved bruddet understreket NRK at de av hensyn til publikum selv ønsker å forvalte eget innhold, og at dette ønsket ikke er forenlig med Filmforbundets krav om å forvalte arbeidet til sine medlemmer.

«Stjernestøv»

Etter bruddet har Filmforbundet oppfordret sine medlemmer til ikke å skrive nye arbeidskontrakter med NRK.

– Dette vil ramme alle kommende dramaserier som NRK produserer internt, sier Pedersen.

Blant annet dreier dette seg om innspillingen av «18», oppfølgeren til fjorårets ungdomsdrama «17». Også under innspillingen av NRKs nye storproduksjon «Stjernestøv», har Norsk Filmforbunds medlemmer reagert på en ny klausul i NRKs arbeidskontrakter.

– Vi har fått en rekke henvendelser fra våre medlemmer som lurer på hvordan de skal forholde seg til den nye standardformuleringen i kontrakten som NRK tok inn umiddelbart etter bruddet. Vi kan ikke anbefale våre medlemmer skrive under på en kontrakt som bryter med våre vedtekter, sier Pedersen. I 2018 tok Filmforbundet ut over 50 medlemmer i streik

I 2018 tok Filmforbundet ut over 50 medlemmer i streik på dramaproduksjoner etter konflikt med Virke Produsentforeningen om minstelønn. For NRK rammet dette eksterne produksjoner som «Heimebane» og de kommende seriene «Twin» og «Exit».

Nei fra departementet

Departementet sier imidlertid nei til å hjelpe Filmforbundet. Brevet har ennå ikke blitt besvart, men overfor Dagsavisen kommenterer statssekretær Frida Blomgren (V):

– Vi kan gjerne ha et møte med filmforbundet der de til å redegjøre for sitt syn på saken, men det er ikke aktuelt for departementet å gå inn i tvisten mellom filmforbundet og NRK, fastslår statssekretær Blomgren i kultur- og likestillingsdepartementet, gjennom departementets kommunikasjonsenhet.

– Dette er en forhandlingssak mellom NRK og Norsk filmforbund. Det overordnede ansvaret for driften av NRK ligger hos NRKs styre og kringkastingssjefen. Det er derfor ikke aktuelt for departementet å instruere NRK i slike saker, kommenterer Blomgren.

– Dette er en skuffende holding fra kulturdepartementets politiske ledelse. Dette handler om paragraf 69 i åndsverkloven. Hvordan en lovparagraf skal praktiseres, kan ikke være et forhandlingsspørsmål mellom partene, mener Sverre Pedersen.

Medlemmene av filmforbundet har enstemmig har overlatt rettighetsforvaltningen til forbundet, understreker Sverre Pedersen i brevet til kulturministeren.

– Vi har imøtekommet NRKs krav om tilgjengelighet i overskuelig framtid mot at NRK respekterer vår kollektive rettighetsforvaltning og gir rimelig vederlag. TONO og andre europeiske søsterorganisasjoner har gjennom flere tiår forvaltet rettigheter på vegne av sine medlemmer på samme måte som oss, sier Pedersen.

Ivar Køhn, Berlin 2018. Dramasjef NRK

Ivar Køhn, dramasjef NRK. Foto: Mode Steinkjer

Dramasjef: - Kompliserer produksjoner

– Jeg synes ikke dette er en sak som hører hjemme hos kulturministeren. Hun avgjør naturligvis selv, men jeg er ikke overrasket over at hun velger å holde seg utenfor denne konflikten, sier Ivar Køhn, sjef for drama i NRK, og Filmforbundets motpart i konflikten om rettighetsavtaler.

Køhn bekrefter at konflikten med Filmforbundet skaper vanskeligheter for årets dramaproduksjoner i NRK.
– Bruddet kompliserer pågående produksjoner og kan til syvende og sist hindre produksjoner, sier Køhn.
– Men for oss som en stor produsent er det viktig å finne en prinsipiell løsning på denne konflikten, selv om det kan ta tid. Vi merker stor støtte for våre synspunkter blant kolleger her på filmfestivalen i Berlin og i det norske tv-miljøet. Til forskjell fra rettighetsavtaler med TONO, er NRK også arbeidsgiver når vi inngår kontrakter med medlemmer av filmforbundet. Derfor forhandler vi om rettigheter som  vi mener tilhører arbeidsgiver i ansettelsesforhold, understreker Køhn.

Mer fra Dagsavisen