Kultur

Ammedrama treffer bredt

– Som en eksplosjon, sier serieskaper om responsen på den nye nett-tv-serien «Melk»: Svart humor og sårt drama om fødsel og småbarnsliv.

– Det er rart at det ikke er lagd tv-drama om denne tematikken før, konstaterer serieskaper Ragnhild Heien Myntevik.

Sammen med Julia Schacht står hun bak høstens nye tv-snakkis «Melk». De fire første episodene ble lagt ut fritt på Viafree sist uke, og har nådd opptil 275.000 visninger og 200 delinger pr episode.

– Vi så umiddelbart at dette traff tonen. Vi er svært fornøyd med tallene, konstaterer kommunikasjonssjef Line Vee Hanum i mediekonsernet MTG, moderselskapet til bl.a TV3 og Viasat. Serien er produsert med selskapets gratis strømmetjeneste Viafree som utgangspunkt, og legges ut som 12 episoder, daglig mandag til torsdag. Fra 19. september sendes serien på TV3 som halvtimeslange samleepisoder.

Mammagrupper

– Det føltes som en liten eksplosjon da første episoden ble lagt ut. Serien spres mye på Facebook, spesielt gjennom barselgrupper, mammagrupper og lignende. Den har fått masse positiv omtale og gode anmeldelser, så dette har vært en opptur, sier Myntevik.

TV-anmelderne i de største avisene var umiddelbart positive til «Melk»: «Viser at man kan gjøre både barnefødsel og foreldrepermisjon til noe morsomt, trist og klønete underholdende», skriver VG. Mens Aftenposten karakteriserte serien som « ’Skam’ med brystpumpe, søvnmangel og barseltreff». «Det beste med «Melk» er hvor ekte alt føles», fastslo Dagbladet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fra tungtvann til melk

Ragnhild Myntevik og Julia Shacht har både skrevet manus og spiller hovedrollene i serien. De møttes første gang da begge hadde biroller i NRK-serien «Kampen for tungtvannet», og bestemte seg for å skrive en serie selv istedenfor å vente på å få jobb i et hardt skuespillermarked. I «Melk» spiller de to unge kvinner som begge blir alenemødre, og flytter sammen for å hjelpe hverandre, selv om de er vidt forskjellige personligheter.

Begge er selv mødre, Myntevik har barn på 1 og 6 år og medgir at hun, i likhet med sin karakter i serien, har vært innom alt av mammaforum, facebookgrupper og apper på jakt etter råd og hjelp.

– Barseltiden er så spesiell, den inneholder så mye så mange intense nye erfaringer, og vi tenkte det ville være spennende å se hvordan to personer som er rake motsetninger takler det å bli mor, sier Myntevik.

Mannsdominert

– Med så mange kvinner som føder hvert år er dette et tema som er viktig for et stort publikum. Likevel er det ikke gjort som tv-drama i Norge før. Kanskje er det fordi tematikken blir sett på som kvinnespesifikk og derfor mindre interessant. Det pågår jo flere debatter i film- og tv-bransjen nå om mannsdominans og mangelen på kvinnelige hovedroller. Så kan man jo se serien vår og gjøre seg noen tanker selv, sier Myntevik.

– Vi har iallfall vært opptatt av å motbevise at dette er noe som bare angår kvinner. Vi har fått tilbakemeldinger fra mange menn som både ler og gråter av serien. Kanskje tiden var inne for en slik serie nå som flere menn tar del i småbarnslivet. Derfor virker det også som om serien treffer bredt, sier Myntevik.

– Dessverre har det lenge vært slik at man har trodd at en tv-serie må ha mannlig hovedrolle for å treffe nok seere. Men dette ser vi nå er i ferd med å snu, både i film og i dramaserier, fastslår programredaktør Gjertrud Eia-Revheim i MTG-TV. Serien er den første produksjonen til den nyetablerte norgesavdelingen av Anagram, et av Sveriges største uavhengige produksjonsselskap.

Myntevik håper nå serien kan fortsette etter første sesong.

– «Melk» har potensial til flere sesonger, synes vi. Det er så mange faser man går gjennom når man får barn som er spennende å følge videre, sier hun.

Mer fra Dagsavisen