Kultur

«Om lidt er kaffen klar»-Povl Dissing er død

Den kjente danske visesangeren Povl Dissing er død, 84 år gammel, etter lengre tids sykdom.

Han døde i sitt hjem mandag kveld, omgitt av sin familie, forteller kona Pia Jacobæus, til Ritzau. Her i Norge er Dissing svært kjent takket være «Svantes lykkelige dag» – med ordene «om lidt er kaffen klar»

– Den gikk sin seiersgang i Reiseradioen og Nitimen i alle år, og han slapp aldri unna å gjøre den når han var i Norge, minnes Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted, som ga ut to plater med Povl Dissing som solist til musikk fremført av Knut Reiersrud og Iver Kleive.

Povl Dissing ga ut to norske salmeplater med Iver Kleive (t.v.) og Knut Reiersrud som musikere, innspilt i katedralen i Odense. – Selv folk som ikke er høykristne blir rørt av hans sang, sa Kleive til NTB i 2013. Foto: Nils Lund Pedersen / KKV

– Dissing hadde en fantastisk formidlingsevne som tolker av poesi på det danske språks skjønnhet. Det var nerve i hvert millisekund av hans sang, hver eneste stavelse ble av betydning. Det var helt besnærende hvor tilstedeværende han var i sin sang. Den evnen og viljen til å formidle gjorde at han berørte alle hjerter så sterkt, sier Hillestad.

Povl Dissing brøt med alle konvensjoner, og skapte ifølge Hillestad skandale i starten av karrieren i Danmark med sin måte å synge på.

Men etter sitt gjennombrudd og samarbeide med den dansk dikteren, lyrikeren, forfatteren og komponisten Benny Andersen, som ble Dissings store leverandør av materiale, fikk han så en plass i alles hjerter. Det var nettopp Andersen, som gikk bort i 2018, som skrev diktet «Svantes lykkelige dag».

Povl Dissing syslet i løpet av sine 84 år med musikk innenfor nærmest alle stilarter, skriver Berlingske Tidende.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen