Kultur

Forlik om plassering av kunsten fra Y-blokka i regjeringskvartalet

Nesjar- og Viksjø-arvinger har inngått forlik med Kommunaldepartementet om plasseringen av Y-blokk-kunsten «Fiskerne» og «Måken» i det nye regjeringskvartalet.

– Forliket innebærer at arvingene aksepterer den planlagte plasseringen av «Fiskerne» og «Måken» i A-blokken, men skal ha uttalerett i prosessen rundt detaljutformingen av omgivelsene til Fiskerne og Måken, opplyser Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.

Både arvingene etter kunstner Carl Nesjar og arkitekt Erling Viksjø og departementet er fornøyd med at tvisten nå avsluttes, til tross for uenighet som sakens rettslige sider, heter det i meldingen.

Les også: Derfor blir utsikten fra Høyblokka aldri den samme igjen

Forliket som ble inngått fredag, innebærer ingen erkjennelser fra noen av partene med hensyn til hvem som har opphavsrett til verkene eller om plasseringen av verkene er i strid med åndsverklovens paragraf 5 eller respektretten.

Mens «Fiskerne» var en del av endeveggen på Y-blokka, var «Måken» plassert inne i vestibylen i regjeringsbygningen.

Kunstverkene, som er blitt tatt ned fra bygget i forbindelse med rivingen, veier henholdsvis 250 og 60 tonn. De ble flyttet med et spesialkjøretøy til en lagringsplass ved Akersgata på motsatt kant av regjeringskvartalet. Der skal de oppbevares inntil de kan bli integrert i et nytt regjeringskvartal.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen