Kultur

Jobber med «storslagen og voldsom» spenningsfilm om koronakrisen

«Bølgen», «Skjelvet» og nå «C-19»: Katastrofefilm-produsentene Fantefilm utvikler spillefilm om koronakrisen.

Bilde 1 av 2

Det suksessrike produksjonsselskapet Fantefilm er tildelt 250.000 i utviklingsstøtte til spillefilm «C-19» fra Norsk filminstitutt (NFI). Fantefilm har ikke tidligere offentliggjort noe om prosjektet.

«C19 er en ny storslagen, voldsom og intens spenningsfilm fra Fantefilm som tidligere har produsert blant annet «Skjelvet» og «Bølgen». Denne gangen skal vi utforske et scenario som plutselig ikke lenger kjennes så uvirkelig: Hva skjer med oss mennesker når samfunnet blir satt under et umåtelig press, og hvor langt er myndighetene villige til å gå for å kontrollere oss?» heter det i et produksjonsnotat som Fantefilm har gitt Dagsavisen.

– Dette er temaer som vi alle er opptatt av nå. Jeg har stor tro på at det går an å lage en spennende film som diskuterer disse temaene, sier Martin Sundland, produsent for filmen, og daglig leder i Fantefilm Fiksjon.

Les også: Filmfanten som samler hundretusener på kino (+)

Handlingen i filmen ser fem år fram i tid: «Februar 2026: Fjerde generasjon av viruset har nå tatt livet av store deler av verdens befolkning. Mutasjonen som herjer virker å ha en dødelighet på over 96 prosent I Norge har over 1,2 millioner mennesker måttet bøte med livet. Ingenting er som det en gang var og 2021 virker uendelig lenge siden. Nå er det de sterkes rett og hver mann for seg som gjelder» heter det i Fantefilm-notatet.

Sundland er ikke redd for at dette skal virke skremmende:

– Vi både tror og håper at folk forstår forskjellen på fakta og fiksjon i denne sammenheng. Vår intensjon med dette prosjektet er ikke å skremme. Men scenarioer som dette gir oss muligheten til å debattere nye, spennende temaer, sier Sundland.

Manusforfattere

Søknaden om utviklingsstøtte ble sendt NFI i slutten av november, og støtten ble tildelt 14. desember. Dokumentet om tildelt utviklingsstøtte som Dagsavisen har fått innsyn i, ble publisert hos NFI 7. januar.

Manusforfattere på «C-19» er Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, faste manusforfattere på Fantefilm. Rosenløw Eeg og Gudmestad har også manuset på Fantefilms kinoaktuelle «Den største forbrytelsen», basert på Marte Michelets dokumentarbok om deportasjonen av de norske jødene i 1942.

Fantefilm har stått for flere av norsk films største publikumssuksesser det siste tiåret, blant andre katastrofefilmene «Bølgen» (2015) og «Skjelvet» (2018), begge med Harald Rosenløw Eeg som manusforfatter. «Bølgen» var Norges første katastrofefilm, og ble sett av over 800.000 på norske kinoer. «Skjelvet» nådde over 600.000 besøk.

Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad har også skrevet manus på Fantefilms kommende katastrofefilm «Nordsjøen» (bildet), som nå er under innspilling. Handlingen i filmen er Fantefilm foreløpig hemmelighetsfulle om, men filmplakaten viser en brennende oljeplattform, med slagordet «Den største katastrofen ligger foran oss». Premieren er planlagt til høsten 2021.

Raskt på kino

Regissør for «C-19» er ikke oppgitt i søknaden til NFI. Prosjektet er oppført som en kinofilm.

Fantefilm har også søkt om etterhåndsstøtte for «C 19». Etterhåndsstøtte er en automatisk støtteordning der Norsk filminstitutt betaler tilskudd for hver solgte kinobillett etter 35.000 solgte billetter. Siden reglene for etterhåndsstøtte er under omlegging, har en rekke produsenter søkt om etterhåndsstøtte for prosjekter som har fått NFI-støtte innen utgangen av 2020.

Produsent Martin Sundland kan foreløpig ikke si noe om når koronafilmen kan være kinoklar.

– Dette er et prosjekt som vinner på å komme raskt opp på kino, med følelsen av aktualitet, sier Sundland.

ANMELDELSE: «Den største forbrytelsen» skildrer det norske holocaust med nøktern grusomhet (+)

Mer fra Dagsavisen