Kultur

Valg av stemmeskuespiller i Pixar-filmen «Sjel» skaper debatt i Danmark

I Danmark foregår det nå en diskusjon om det var riktig å la en hvit person stemmelegge hovedrollekarakteren i Pixars nye storsatsning.

Bakgrunnen for konflikten er at den hvite skuespilleren Nikolaj Lie Kaaser står for stemmen bak hovedkarakteren Joe Gardner i filmen «Sjel».

Gardner, som er afroamerikansk i filmen, stemmelegges av Jamie Foxx i den amerikanske utgaven av storproduksjonen. Nå mener kritikerne at den danske produksjonen også burde ha tilbudt rollen til en mørk dansk skuespiller.

I «Sjel» følger vi jazzlæreren Joe Gardner i hans søken etter å forene både kropp og sjel etter et mildt sagt uheldig møte med et hull midt i gata. Dagsavisens anmelder ga filmen terningkast 5 da den kom ut i romjulen og kalte den: «En hyllest til New Yorks gater, til jazzmiljøet og klubbene, til folkehavet, energien og mylderet».

I den norske utgaven av «Sjel» gir Yosef Wolde-Mariam, mest kjent fra rapduoen Madcon, stemme til Joe Gardner.

Les også: Anmeldelse «Sjel»: Ny Pixar-perle er en sjelfull hyllest til jazzen og livet (+)

Langt bak USA

– Det her ville ikke gått i USA. Vi er simpelthen bare langt bak USA i forhold til denne diskusjonen, sier Mira C. Skadegård til den danske avisen Berlingske om det nå kontroversielle rollevalget.

Skadegård, som er adjunkt ved Institutt for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet, mener det var et umusikalsk valg å ansette en hvit skuespiller i hovedrollen. Hun mener et slikt grep reproduserer en situasjon hvor hvite skuespillere oftere får hovedroller:

– Hvis vi ikke gjør opp med tendensen til å utviske våre minoriteter og fastholder minoriteter i sekundære posisjoner, så tar vi jo ikke et oppgjør med diskriminering. Det handler ikke om det biologiske i stemmen, for man kan jo ikke høre så stor forskjell, men det er det symbolske i respekten og anerkjennelsen, samt at man bryter med de strukturelle mekanismene som gjør at noen skuespillere havner i hovedroller og andre i biroller, utdyper Skadegård ovenfor avisen.

Les også: Filmanmeldelse «One Night In Miami»: Mesterlig møte mellom giganter (+)

Asta Sekamane, leder av Danmarks Interseksjonelle Høyskole og styremedlem i Afro Dansish Collective, stiller seg også kritisk til valget av stemmeskuespiller. Sekamane påpeker også at filmen allerede har andre mørke  stemmeskuespillere:

– Det viser jo at de kan finne sorte personer i Danmark til stemmeskuespill og at dette ikke har skjedd fordi det er mangel på personer, sier Sekamane til Berlingske.

Forsvarer rollen

Skuespilleren Nikolaj Lie Kaas forsvarer rollen i et innlegg på sin Facebook-side:

«Hei venner. Som jeg hadde forstilt meg så har det begynt å florere en debatt vedrørende min rolle i den danske versjonen av Pixar-animasjonsfilmen «Sjel». I filmen har jeg lagt stemme til hovedkarakteren Joe som er en afromamerikansk karakter spilt av, forøvrig et av mine idoler, Jamie Foxx i originalversjonen.»

Saken fortsetter under bildet!

Oslo  20141127.
Den danske skuespiller Nikolaj Lie Kaas er med i filmen "Fasandreperne".
Foto: Vidar Ruud / NTB

Skuespiller Nikolaj Lie Kaas forsvarer sitt valg om å spille hovedkarakteren Joe Gardner i Pixars «Sjel». Foto: Vidar Ruud / NTB

Lie Kaas mener det er er skuespillerens evner som burde være hovedkriteriet for hvorvidt en person får jobben: «Min holdning med henhold til hvilken som helst jobb er meget enkel. La den kvinne eller mann, etc, som kan utføre arbeidet best mulig få jobben. Det pleier å gi det beste resultatet.»

Ifølge Lie Kaas kan det tidvis være problematisk at skuespillere portretterer personer med annen etnisk bakgrunn:

«... Men noen deler en holdning om at man ikke lenger kan spille en animert karakter med en annen hudfarge. Det er jeg faktisk i noen tilfeller tilbøyelig til å dem rett i. Ikke generelt, men i meget karikerende eller i utleverende tilfeller.»

Lie Kaas mener det siste ikke er tilfellet i den danske utgaven av «Sjel». Han mener kritikken utvanner debatten om representasjon på lerretet:

«Akkurat i dette tilfellet undrer det meg, og faktisk utvanner debatten, om en karakter som «Joe», som nettopp er et godt eksempel på at det er fullstendig likegyldig hvilken etnisitet din hovedkarakter har, skal gjøres til et rasespørsmål.»

Les også: Filmanmeldelse «Outside The Wire»: Robo-Mackie sparker rumpe

«Takknemlig»

Den danske stjernen skriver at han er «takknemlig» for mulighetene skuespilleryrket byr på:

«Hver dag jeg går på jobb later jeg som om jeg er en annen. Jeg har spilt folk som er klokere enn meg, dummere enn meg, personer jeg ikke forstår eller overhodet deler holdninger med», skriver Kaas og utdyper:

«Men jeg er så takknemlig for å få lov til å sette meg inn i hvordan andre tenker og føler, og å få lov til å forsvare dem, og hver dag gå derfra med en langt bedre forståelse av mennesker som ikke er meg.
Det er et oppriktig privilegium og noe jeg virkelig setter pris på og ære i, og det håper jeg alle skuespillere og kunstretninger med hvilken som helst hudfarve eller overbevisning får lov til å fortsette med», avslutter Lie Kaas.

Nyeste fra Dagsavisen.no: