Kultur

Ber om å få spille teater for bare én person

De spiller fulle forestillinger for tom sal. Nå har Det Norske Teatret bedt byrådet om å åpne for iallfall ett menneske.

Bilde 1 av 4

– Vi er spent på hva Oslo kommune kommer med på torsdag. Vi argumenterer for at det er en verdi i å spille våre forestillinger uansett om det er for én, ti eller 20 personer.

Dette sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret.

Oslos teaterscener har vært stengt siden 10. november. Da innførte byrådet full sosial nedstengning. 10. desember ble tiltakene forlenget til 7. januar.

Før jul skrev teatersjef Erik Ulfsby til byrådsleder Raymond Johansen og ba om å få åpne for publikum fra 8. januar. «Stort publikumstal er ikkje viktigast no. Det er det opne teateret» skriver Ulfsby i brevet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Søndag kom regjeringen med nye nasjonale smitteverntiltak, som tillater teaterforestillinger for inntil 200 personer. Men verken Ulfsby eller teatersjefene ved Nationaltheatret og Oslo Nye Teater tror nedstengningen av byens teatre vil bli opphevet når Oslo kommune legger fram ny vurdering av smitteverntiltak denne uka.

Bestialitetens historie av Jens Bjørneboe. Regi: Ivica Buljan. Det Norske Teatret på Scene 2. Teatersjef Erik Ulfsby.

Teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret. Foto: Mimsy Møller

– Jeg håper vi kan åpne for publikum fra fredag, men det er vanskelig å spå, sier Ulfsby.

Premiere for tom sal

Det Norske Teatrets storslåtte oppsetning av musikalen «Tolvskillingsoperaen» hadde premiere som planlagt lørdag 14. november på hovedscenen – men for tom sal. Siden har denne og flere andre forestillinger ved Det Norske Teatret blitt spilt uten publikum.

Tolvskillingsoperaen av Bertolt Brecht og Elisabeth Hauptmann med musikk av Kurt Weill. Regissør 
Tore Vagn Lid. Med Kristoffer Olsen, Kjersti Dalseide og Ina Svenningdal bl.a.

Fra Det Norske Teatrets nye oppsetning av «Tolvskillingsoperaen». Foto: Mimsy Møller

– Vi spiller for det antall publikum som er lov. Akkurat nå er det null. Vi spiller våre forestillinger likevel, for å holde hjulene i gang, og for å holde skuespillerne varme. Da sparer man en ny prøveperiode når det igjen blir mulig å spille for publikum, forteller Erik Ulfsby.

Han mener byrådet nå må åpne for å slippe inn et begrenset antall publikum på forestillingene som uansett spilles.

– Det finnes ikke smittevernmessige argumenter for at vi ikke kan ha fem personer i teaterets hovedsal, når vi har lov å ha 70 personer i teaterets restaurant, som er et mye mindre lokale. Sitter det fem mennesker i hovedsalen er det 20 meter mellom hver, sier Ulfsby.

Oslo trenger å finne en bedre balanse mellom smittevernet og forsamlingsfriheten, skriver Ulfsby blant annet i brevet til byrådet. Han viser til at teateret er omfattet av forsamlingsfriheten.

– Kunsten og teatret representerer er maktkritiske ytringer. I et samfunnsperspektiv er det viktig å holde arenaer for kritiske ytringer åpne under en langvarig pandemi, sier Ulfsby.

– Summen av tiltak nå er svært sterk. Kan man finne åpninger som er smittevernmessig forsvarlige, er det viktig for å holde motet oppe hos befolkningen, mener Ulfsby.

Les også: Koronatiltakene: Frykter kroken på døra for hver femte Oslo-bedrift

I brevet viser han også til at det ikke har vært smittespredning ved Det Norske Teatret. Ved tre tilfeller har det vært uvitende koronasmittede på forestilling i Det Norske Teatret, uten at smitten er blitt spredt, påpeker Ulfsby i brevet. Teatersjefen er lei av den generelle nedstengningen av kulturlivet.

– Vi har nå så mye empiri rundt smittevern at vi må kunne forvente tiltak som er tilpasset hver enkelt arena, ikke bare generelle beslutninger. Vi har sendt en seriøs henvendelse til byrådslederen om dette og ønsker en dialog om konkrete regler helt ned til hver enkelt sal, sier Ulfsby.

Arrangementer «bør avlyses»

Den Nationale Scene i Bergen valgte mandag å avlyse alle forestillinger fram til 18. januar.

De nye retningslinjene fra regjeringen tillater publikum på 200 der alle sitter i fastmonterte seter. Likevel heter det at slike arrangementer «vil ikke være i tråd med nasjonale anbefalinger og bør derfor utsettes eller avlyses». Oslo Nye Teaters administrerende direktør Jan Beckmann reagerer på dette:

– Det er uheldig med slike tvetydige signaler fra regjeringen, mener Beckmann.

– Vi er avhengige av konkrete retningslinjer. Oslo kommune har gitt tydelige meldinger. Vi følger lojalt Oslo kommunes påbud og forbud.

Fra «Så som i himmelen» på Oslo Nye Teater. Foto: Lars Opstad

15. januar skal Oslo Nye Teater etter planen ha nypremiere på «Så som i himmelen», der 60 utsolgte forestillinger måtte avlyses etter koronastengningen våren 2020. Nå er det usikkert hva som skjer med nypremieren på det populære stykket, og de andre satsingene ved Oslo Nye Teater i vinter.

– Nå venter vi på Oslo kommunes regler om hva som skal gjelde fra 7. januar, sier Jan Beckmann.

Oslo  20170302.
Kristian Seltun sjef på  Trøndelag teater er med og starter en ny teaterfestival under Hedda dagene.


Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kristian Seltun (bildet) tiltrådte som ny sjef ved Nationaltheatret 1. januar 2021.

– Det har så klart vært en tøff start, jeg skulle ønsket meg andre forhold. Men jeg har lang erfaring som teatersjef andre steder. På Nationaltheatret er det flinke folk og et godt apparat, dette skal vi klare, sier han.

– Fram til 7. januar kan vi ikke spille teater. Så får vi se hva som kommer fra Oslo kommune. Vi håper jo vi får spille. Men vi må være forberedt på fortsatte innstramninger i ukene framover, konstaterer Seltun.

Omar Samy Gamal. Byråd for kultur, idrett og frivillighet. Kulturbyråd. Politiker (SV). Oslo rådhus.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal (SV). Foto: Mimsy Møller

Byråden svarer: – Ikke lettelser med det første

– Jeg har hatt dialog med kultursektoren i desember om veien videre, både om hvordan det går og om hvordan vi kan åpne opp etter hvert. Det Norske Teatret var også med der. Vi kommer til fortsatt ha dialog med kultursektoren om hvordan vi skal klare å åpne opp på en smittevernfaglig bra og tilpasset måte, men det er ikke tidspunktet for det ennå. Det meldes om økende smittetrend i landet etter juleferien og vi går litt usikre dager i møte, kommenterer byråd for kultur Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen via e-post.  

– Byrådet skal ta stilling til forlengelsen av smitteverntiltakene i Oslo denne uken, men signalene våre er at det ikke blir lettelser med det første. Regjeringen har også bedt oss om å gjennomføre to uker med minimal sosial kontakt.

– Det er mitt største ønske at vi snart kan åpne opp noe igjen, særlig tilbud for barn og unge, men også kulturtilbudet for voksne. Jeg er enig i at teatret har viktig demokratisk rolle, og at det er viktig å ha et levende teater. Likevel ber jeg om at kreativiteten fortsatt brukes til å gi oss kunstnerisk påfyll via andre kanaler enn fysiske forsamlinger.

– De som lever for å samle folk til felles opplevelser bærer en tung byrde. Jeg er imponert over tilpasningsviljen vi ser. Det er mange nye digitale tilbud. Lytteteater, sånn som forestillingen «Gå» ved Det Norske Teatret, er gode nyvinninger, mener kulturbyråd Gamal.

Les også: Raymond Johansen: Ikke aktuelt med lettelser i Oslo

Mer fra Dagsavisen