Kultur

Anne Grete Preus: «Følte meg ikke trygg på at barn ville bli akseptert»

Da Anne Grete Preus døde av kreft i fjor, var hun i ferd med å skrive sin selvbiografi. Nå utgis hennes «skisser fra et liv», hvor hun blant annet forteller om å leve som lesbisk og barnløs.

Bilde 1 av 2

«I den perioden av mitt liv da det kunne vært aktuelt å få barn, følte jeg meg ikke trygg på at eventuelle barn ville bli akseptert og få en fin oppvekst».

Dette skriver Anne Grete Preus i «Stråets lengde. Skisser fra et liv», som nå utgis posthumt.

Boka inneholder tekster og utkast Anne Grete Preus skrev med tanke på en selvbiografi. Den folkekjære artisten døde 25. august 2019, etter lang tids kreftsykdom og en tids sykeleie. Hun ble 62 år gammel.

Boken er utgitt i samarbeid med Anne Grete Preus' etterlatte, understreker forlaget Aschehoug i en pressemelding.

I boka skriver hun om hvordan hun tidlig aksepterte sin seksualitet, og om hvordan hun fikk sin første kjæreste som tenåring.

061109
Anne Grete Preus utkommer med ny cd Nesten alene.
Foto: Mimsy Møller

Anne Grete Preus, her i 2009. Foto: Mimsy Møller

«I første klasse på gymnaset hadde jeg også fått min første kjæreste, en jente. Det var overveldende, intenst og fantastisk å være så nær et annet menneske. Det var selvsagt hemmelig, men ikke noe jeg slet med personlig», skriver Anne Grete Preus i boka. 

Den inneholder 20 dagbok-aktige tekster, mange av dem skrevet i New York i perioden 2014 til 2016. Her forteller hun blant annet om den uhelbredelige kreftsykdommen, og hvordan hun håndterer at hennes tid er begrenset.

«Jeg vil gå ut av tida med støvlene på» omtaler hun som sitt motto. 

«Mitt yrkesliv ble et rikt og fint liv. Tradisjonelt familieliv med unger ble det ikke» fastslår Preus i bokas siste kapittel. Her skriver hun om hvordan hun som lesbisk følte at hun ikke hadde mulighet til å få eller adoptere barn, og usikkerheten ved hvordan barn av et homofilt par ville bli behandlet av samfunnet rundt.

Hun tar til orde for retten til assistert befruktning for alle. «Å se nye generasjoner vokse opp er fantastisk. Det er en stor ting at dette nå er et valg som hele befolkningen har. Det er ikke noen rett til å få barn, men retten til å få hjelp til å få barn må være lik for hele befolkningen i et sivilisert samfunn», skriver Anne Grete Preus.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skammet seg aldri

Det ble offentlig kjent at Anne Grete Preus var lesbisk i 2004, da hun kjøpte hus på Frogner sammen med sin samboer, og huskjøpet ble publisert i eiendomsoverdragelser.

Fram til da hadde hennes legning vært «norsk rocks dårligst bevarte hemmelighet» skrev Dagsavisen i et portrettintervju i 2007.

«Jeg har aldri skammet meg over mine jentekjærester» fastslår hun i «Stråets lengde. Skisser fra et liv».

Preus forklarer også hvorfor hun holdt privatliv og kjærester unna offentligheten, mens hun fryktet å bli «outet» av «de mest pågående homseaktivistene» som «ville ha Anne Grete Preus inn i homseskapet». Dette skriver hun som reaksjon på nyheten om artisten George Michaels død 2. juledag 2016.

Les også: Vil ha Anne Grete Preus' gate

I boka forteller Preus at hun hele tiden hadde et godt forhold til sin familie og foreldre, som «kjøpte like fine julepresanger til min kjæreste som til sin andre svigerdatter. Det var ikke noen farlig hemmelighet».

Bestselgere

Mye av boka er viet oppvekst i Haugesund og Lillestrøm, og starten på karrieren med bandet Veslefrikk, som ble oppløst tidlig på 1980-tallet.

Nye takter, 
Musikkgrupper, Veslefrikk, Per Vestaby (th), Anne Grete Preus (nr 2 fv).  
19990120,

Anne Grete Preus med bandet Veslefrikk. Foto: Arkiv

Utover 1990-tallet ble Anne Grete Preus en av landets mest populære artister gjennom bestselgende album som «Og høsten kommer tidsnok» (1991) og «Millimeter» (1994). Også i 2007 skrev hun om sitt liv i boka «Sangbok», som samlet noter og tekster til et utvalg av Anne Grete Preus' sanger.

Hun ble diagnostisert med nyrekreft i 2007, og gikk gjennom en lengre behandling før hun kom tilbake til artistlivet senere samme år. I boka forteller hun om flere runder med kreftbehandling og inngrep.

Sommeren 2019 fikk hun på ny tilbakefall, og planlagte konserter for høsten 2019 ble avlyst.

Utgivelsen av «Stråets lengde. Skisser fra et liv» markeres på Røverstaden i Oslo torsdag 29. oktober, der manager Rune Lem, bassist Per Vestaby og artist Hilma Nikolaisen møtes til samtale om Anne Grete Preus' liv og musikk.

Les også: Ny bok omtaler flere etterlatte Ari Behn-manus (+)

Mer fra Dagsavisen