Kultur

– Jeg tenker på Ari hver dag og blir trist

Ari Behn kom til ham med tekstene som ble debutboka, og de to forfatterne ble venner. Nå skal Jonny Halberg fortelle om vennskapet på minnefestival.

Bilde 1 av 3

– Først ble jeg nummen. Nå tenker jeg på Ari hver dag og blir trist. Det bare kommer, sier Jonny Halberg.

1. juledag i fjor tok Ari Behn sitt eget liv. Selvmordet skapte sjokk og sorg landet over. Nå har det litterære miljøet rundt Ari Behn samlet seg til minnefestival: Fredag blir det «En dag med Ari» på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo, med samtaler, foredrag og opplesninger. Festivalen arrangeres av venn og forfatterkollega Frode Saugestad i samarbeid med Kolon, Behns forlag gjennom mange år.

– Ari var først og fremst forfatter. Derfor ville jeg lage et arrangement med fokus på litteraturen hans, sier Frode Saugestad.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord og blir også strømmet gratis.

MINNEORD: Mot alle odds fikk Ari Behn muligheten til å prege sin egen tid

– Opplegget ble noe nedskalert på grunn av koronapandemien. Men det var viktig å gjøre dette nå, ikke utsette det. Verden går videre i full fart. Vi må ikke glemme Ari, sier Frode Saugestad.

– Han skrev fantastiske bøker. Det er kommet i skyggen av alt dette andre som var rundt Ari Behn. Vi vil gå til litteraturen hans. Det er der du finner mest av Ari.

«Trist som faen»

Forfatter Jonny Halberg er førstemann på programmet, og skal snakke om Ari Behns tidlige forfatterskap.

– Jeg var mye sammen med Ari de første årene. Vi møttes for første gang i 1999, da han kom bort til meg på Kunstnernes Hus og sa at han likte det jeg skrev. Han var en ung jypling den gangen, full av ideer, veldig positiv og nysgjerrig. Vi utviklet et vennskap gjennom litteraturen. Det som ble «Trist som faen» leste jeg på et tidlig stadium, sier Jonny Halberg.

Han har vært tilknyttet Kolon siden forlaget startet i 1995, og hjalp Behn fram mot debuten på Kolon, som jobbet med Behn videre gjennom forfatterskapet. Behn ga ut tilsammen fire romaner og tre novellesamlinger, samt ett skuespill. To av romanene kom på Gyldendal. Kortprosabøkene kom på Kolon - «Trist som faen» (1999), «Talent for lykke» (2011) og «Tiger i hagen» (2015). Det er disse Halberg holder for høydepunktene i forfatterskapet.

– Det som vil stå igjen etter Ari som forfatter er først og fremst de tre først kortprosabøkene hans.  Hans styrke er presisjonen og språktonen, den har en autoritet, en blanding av letthet og mørke om hverandre, mener Halberg.

Ari Behn signerer bøker på Norli

Ari Behn møter leserne, her i 2006. Foto: Siv Dolmen

Halberg opplevde det første popstjerne-hysteriet rundt Ari Behn, da de to var på Litteraturfestivalen på Lillehammer like etter at debuten var blitt en sensasjon, og Behn var blitt et mediefenomen.

– På Lillehammer eksploderte det. Jeg har aldri sett noe lignende. Det var helt sprøtt å være med på. Voksne kvinner som sto på Felix Pub og ropte «er Ari Behn her? Hvor er han» og så løp de av gårde bare for å se ham.

I årene som fulgte ble Halberg og Behn svirebrødre i Moss, da begge flyttet ut fra Oslo. Ari ville tilbake til barndomsbyen, Halberg bosatte seg på Jeløya. der han fortsatt bor med familien.

– Ari og jeg var mye ute på byen. Vi hadde det moro, sammen med en kjerne av folk i Moss. Ari likte å være i sentrum. Samtidig var han sårbar. Han hadde så mange ulike sider.

I 2002 giftet Ari Behn seg med kronprinsesse Martha Louise, og livene til Halberg og Behn tok etterhvert hver sin retning.

– De siste årene hadde vi bare sporadisk kontakt. Vi gikk hver til vårt, det var ikke noe uvennskap. Det er bare sånt som skjer med vennskap. Jeg kunne ikke se for meg da, for ti år siden, at det kunne gå den veien det gikk med Ari. Ikke bare at han tok livet sitt, men at han sleit så tungt psykisk, sier Halberg.

«Inferno»

På minnefestivalen vil Halberg også snakke om det som ble Ari Behns siste bok: «Inferno» (2018), korte selvbiografisk pregede tekster med Behns egne malerier.

– «Inferno» er en vanskelig bok å forholde seg til. Det gjør den interessant å ta fatt i. Litterært sett er det ikke noen god bok. Den er full av innhold, men har ingen form. Den minner om et skjelett hvor alt det fortellende er skrapt vekk, bare beingrinda står igjen, og skallen griner mot deg med tomme øyehuler. Ingenting er tilgjort. Bokas forteller er ubarmhjertig mot seg selv. Han jakter på sine egne svakheter. Det er ikke så mange som våger å gjøre det, sier Halberg.

De siste årene har Halberg jobbet med sin nye roman, som kommer ut i november, der utgangspunktet er en mann som tar sitt eget liv, og sønnen som prøver å finne ut mer om faren.

– Romanen har jeg jobbet med i fem år. Den er helt uavhengig av det som skjedde med Ari. Min roman og Aris selvmord krysser hverandre ikke, understreker Halberg.

– Virkningene av et selvmord tar tid. Jeg har opplevd det før også. Det tar langt tid å fordøye.

– At noen mennesker velger å ta sitt eget liv, må man bare akseptere. Det er brutalt, men for noen er det eneste utvei. Jeg er imot den tanken at det går an å trekke noen lærdom av et selvmord. Det kan man ikke. Livet blir, for noen, helt uutholdelig til slutt. Sånn er det. Det er ikke noe å lære.

###

Venner skriver bøker om Ari

I høst kommer Vidar Kvalshaug med den biografiske boka «Ari: Bohemen og bøkene». Kvalshaug, venn og forfatter, har skrevet boka etter Behns død. «Kvalshaug delte mange av Aris forbilder, og han skriver fram et vennskap og et skapende liv» skriver forlaget om boka. Forlaget CappelenDamm har satt utgivelsesdato til 10. oktober.

Også fotograf Per Heimly jobber med en bok om Ari Behn, melder NRK. Boka blir en blanding av korttekster og Heimlys portrettbilder av Ari Behn, forteller Heimly. Heimly og Behn var venner og samarbeidet på flere prosjekter, inkludert den prisbelønte tv-serien «Ari og Per».

– Ari sa til meg: «Per, det er du som må skrive boka om livet mitt, for du vet alt». Jeg sa at jeg godt kan hjelpe til, at han skulle skrive og jeg kunne ta bildene. Så jeg føler at jeg har fått en befaling av Ari om å skrive dette, sier Heimly til NRK.

FAKTA: ARI BEHN (1972-2020)

* Født Ari Mikael Bjørshol 30. september 1972 i Aarhus i Danmark. Tok i 1996 navnet Behn etter sin bestemor
* Sønn av Olav Bjørshol og Marianne Behn
* Vokste opp i Moss, der han gikk på Steinerskolen
* Fikk sitt litterære gjennombrudd i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen» (Kolon forlag), som solgte over 100.000 eksemplarer.
* Ga siden ut ytterligere to novellesamlinger, fire romaner og et skuespill. Laget også dokumentarer og TV-serier og drev med billedkunst og design.
* Giftet seg med prinsesse Märtha Louise i 2002, og fikk tre døtre sammen
* Ari Behn og prinsesse Märtha Louise kunngjorde i 2016 at de skulle skilles
* Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember 2019. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: