Kultur

Eventbransjen: – Kan bli et konkursras uten like

Uten oss ville det ikke blitt noe landsmøte for Erna i Høyre, eller inntekter til norsk kulturliv, hevder eventbransjen. Nå frykter bransjen en tøff koronahøst med masseoppsigelser og konkursras.

Bilde 1 av 2

– Når regjeringen skal ta imot gjester fra utlandet, eller de politiske partiene skal holde landsmøter, så ringer de oss i eventbransjen, sier Janette Haukland, som er daglig leder i Sponsor- og Eventforeningen. Det var ett av hennes medlemsbedrifter, eventbyrået «6. Sans», som arrangerte landsmøter for Erna og Høyre i 2012 og 2013.

– Man mister troen på noen av våre største arbeidsgivere, når politikerne ikke ser verdien i den jobben vi gjør. Vi sliter veldig med å få forståelse fra politikerne om at krisepakkene ikke treffer oss. Det er frustrerende, og vi er i en ekstremt kritisk situasjon nå, sier Haukland til Dagsavisen.

Sysselsetter 30.000

Høsten 2020 starter altså med økt smittetrykk i Norge og en kraftig brems i gjenåpningen av kulturlivet. Enmetersregelen skal gjelde og grensen på 200 deltakere ligger fast. Derfor forsterkes den krisen eventbransjen lenge har vært i, ifølge Haukland. Hun snakker på vegne av sine i alt rundt 200 medlemsbedrifter i Sponsor- og Eventforeningen, men anslår at Norge totalt har 800 bedrifter som driver med event. Bransjen sysselsetter rundt 30.000 ansatte, med en omsetning på fire milliarder i året. Eventbyråene er mellomleddet mellom arrangør og underleverandører, og tar seg av det praktiske under et arrangement, enten det er et landsmøte i Høyre eller et julebordshow med artister og komikere i Stavanger.

Les også: Kulturbransjen frykter masseoppsigelser

Ikke bare festfikser

Haukland mener det mangler en forståelse hos myndighetene for eventbransjens rolle i næringskjeden.

– Vi har dessverre i mange år har blitt misforstått som en fest- og partyfikser-bransje. Men vi er det viktige mellomleddet, mener Haukland, som peker på at bransjen ikke bare steller til fest og show, men arrangerer møter og konferanser for næringslivet og det offentlige.

– Vi har hatt marginalomsetning siden april, og kan få det ut 2020. Vi har ingen billettinntekter og få faste kostnader vi kan få kompensasjon for, sier Haukland, som mener regjeringen ikke helt vet hvor eventbransjen hører hjemme i systemet, og at de tror bransjen får dekket koronatapene med de krisepakkene som allerede har kommet.

– Vi har sendt e-poster til både Kulturdepartementet, Finansdepartementet og Næringsdepartementet, men de bare viser til hverandre, sier Haukland.

– Ingen av krisepakkene treffer oss spesielt godt, og vi er nå helt avhengig av hjelp for i det hele tatt å overleve høsten. Vi vil ikke utfordre smittevernet, og vi har stor forståelse for at folk er bekymret for det å holde store arrangementer denne høsten. Men går vi dukken, blir ringvirkningene store. Det er ikke bare de 30.000 ansatte i bransjen som vil merke det. Vi sikrer utøvere i kulturlivet og bidrar sterkt til underleverandørers inntekter. De kan bli borte, sier Haukland, som hevder at uten en ny kompensasjonsordning som treffer bransjen i løpet av høsten, vil det utløse konkurser og masseoppsigelser i bransjen.

– Det haster

Bare hver fjerde virksomhet som er medlem av Sponsor- og Eventforeningen, tror de vil overleve ut tredje kvartal i år hvis ikke koronakompensasjonen endres, ifølge en undersøkelse fra Opinion. Også Kristian Ugelstad, som er daglig leder for eventbyrået «Topp Arrangement» i Rogaland, gir uttrykk for frustrasjon over at regjeringen ikke ser ut til å forstå eventbransjen. Ugelstads bedrift formidler artister, komikere og band til ulike arrangementer, samt planlegger alt fra små events til store totalproduksjoner. Han og to ansatte er permitterte 95 og 100 prosent, og han håper en utvidelse av permitteringsreglene kan hjelpe som et strakstiltak. Statsminister Erna Solberg sa før sommeren nei til det, men ville vurdere det «til høsten».

Les også: Solbergs løfte: Mer permittering hvis jobbkrise vedvarer

– Nå er sommerferien over, og det haster virkelig med en avgjørelse om utvidelse av permittering til 52 uker. Kommer ikke dette, blir det et konkursras uten like utover høsten, tror Ugelstad.

– I tillegg til dette rundt permitteringer og krisepakker som er tilrettelagt foss, er det også viktig forutsigbarhet rundt smitteregler, Da veit vi hva vi har å forholde oss til, sier Ugelstad.

Mer fra Dagsavisen