Kultur

Enmetersregelen gir krise for kinoene - ber Raja om hjelp

Brå endring i en-metersregelen for kinoene skaper store problemer for hele filmbransjen. Bransjeorganisasjonene slår alarm i brev til kulturminister Abid Raja.

«Kanskje er det allerede for sent for kinoenes renomme som samlingssted for de store filmopplevelsene».

Det skriver de tre bransjeorganisasjonene Film & Kino, Norske Filmdistributørers Forening og Virke Produsentforeningen i et krisebrev til kulturminister Abid Q. Raja (V) denne uka.

Tolkningen av enmetersregelen får alvorlige konsekvenser for kinoene, som nå bare kan selge tredjehvert sete, advarer de.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi vet at det ikke har vært smittespredning på norske kinoer. Vi tar smittevernet alvorlig. På restauranter og utesteder kan folk sitte tett i tett. På fly kan man fylle hvert sete. Vi forstår ikke at vi ikke kan selge annethvert kinosete, sier direktør for Film & Kino, organisasjonen for den norske kinobransjen.

Fra 7. mai fikk norske kinoer tillatelse til å gjenåpne med kapasitet begrenset til 50 personer. 15. juni kom regjeringen med den såkalte enmetersregelen for kulturarrangement, som økte publikumstallet til 200. Tre dager etter ble enmetersregelen innskjerpet for kinoene, der meteren måles på en slik måte at bare hvert tredje kinosete kan selges.

– Vi måtte gå fra å selge annethvert sete til hvert tredje sete. Kapasiteten var 50 prosent. Nå er den 33, sier Guttorm Petterson.

Les også: Scener og kulturhus vil at en-metersregelen måles fra hode til hode, ikke skulder til skulder

Bransjeorganisasjonene klagde umiddelbart til kulturdepartementet. «Hvis det nye kravet blir stående, kan kinoene like gjerne stenge igjen», het det i brevet til Abid Raja 23. juni. Kulturdepartementet svarte med å vise til helsemyndighetenes faglige vurderinger.

500 i Danmark

– Tidligere har FHI godtatt en meter fra ansikt til ansikt. Helsedirektoratet anbefalte likevel å måle meteren fra skulder til skulder. Det gjør at alle kinoer mister ett sete ekstra. Dermed holdes filmer tilbake fra kinolansering fordi kapasiteten er for liten, sier Guttorm Petterson,

Bransjeorganisasjonene påpeker at Norge praktiserer avstandsreglene for kino ulikt kulturhusene, og ulikt andre land i Europa. I Danmark er det åpnet for 500 per kinosal.

Bransjeorganisasjonene håper på regelendring og økt tillatt kapasitet fra 1. september, men skriver at praktiseringen av enmeters regelen allerede kan ha gjort «ubotelig skade».

– Norske filmer er utsatt på ubestemt tid. Store amerikanske filmer holdes tilbake.  Flere måneder uten nye filmer på kino får store konsekvenser for hele verdikjeden av kinoer, distributører og produsenter. Det mest alvorlige er at folk venner seg av med å gå på kino, og oppsøker nytt innhold andre steder, sier Guttorm Petterson.

Ned 78 prosent

Første halvår 2020 ble det solgt halvparten så mange kinobilletter i Norge som første halvår i fjor, skrev Aftenposten tidligere denne uka. For juni 2020 var nedgangen på 78 prosent.

– Å tillate 500 i salen, som i Danmark, vil ikke ha særlig betydning så lenge enmetersregelen opprettholdes. Svært få kinoer i Norge er så store at de har mulighet til å selge 200 billetter. Det dreier seg om storsalen i Colosseum 1 i Oslo som har kapasitet på over 600. En kinosal på 200 kan selge drøyt 60 billetter. Dette er det ikke økonomi i, sier Petterson.

Les også: Stavanger- og Sandnes-kinoene presset, «Knerten» kan gi bedring

Filmbransjens organisasjoner har bedt Abid Raja ta grep, men departementet kan ikke love noen løsning:

– Vil kulturdepartementet vurdere å endre praktisering av enmeters-regelen slik at kinoene kan selge billetter på annethvert sete?

– Dette er det ikke opp til Kulturdepartementet å avgjøre alene, men vi vil selvsagt ta en ny diskusjon med helsemyndighetene for å se om dette er mulig å få til. For praktiseringen av enmetersregelen er beslutningen tatt av helsemyndighetene etter helsefaglig vurdering, svarer kulturminister Abid Q. Raja gjennom kulturdepartementets kommunikasjonsenhet. Her understreker kulturministeren at kinoene kommer inn under kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren, som er forlenget fram til 1. september

– Koronapandemien og smitteverntiltakene har satt veldig mange i en prekær situasjon, det inkluderer også kinoene. Kulturdepartementet setter pris på at kinoene tar smittevern på alvor og arbeider for å tilpasse tilbudet til publikum i henhold til smitteverntiltak. Vi har forståelse for at det ikke er lønnsomt med mange tomme seter. Det er nettopp derfor departementet har opprettet, justert og forlenget kompensasjonsordningen. Departementet vil så snart som mulig fastsette regelverket for ordningen. Norsk kulturråd, som forvalter ordningen for kultursektoren, vil informere om nytt regelverk så snart ordningen er klar, kommenterer kulturminister Abid Q. Raja.

ANMELDELSE: «Knerten og sjøormen» - Sommeridyll og skjær i sjøen

Mer fra Dagsavisen