Kultur

Raja med ekstramidler til dansere og skuespillere

Det kommer som en stor lettelse for frilansere som Matias Rønningen at Skuespiller- og danseralliansen (Skuda) nå får tilført 3 millioner friske krisekroner fra departementet.

Bilde 1 av 2

–  Etter 12. mars forsvant nærmest alle mine oppdrag over natten. Da følte jeg en stor trygghet ved at jeg hadde Skuespiller- og danseralliansen (Skuda) i ryggen, sier Matias Rønningen, som er frilansdanser. Han er ansatt i Skuda, en organisasjon som sikrer rundt 100 frilansere et økonomisk sikkerhetsnett når de er mellom jobber.

–  Men da også Skuda begynte å slite og det ble permitteringer, begynte det å se virkelig mørkt ut. Jeg forsto at heller ikke Skuda ikke lenger klarte belastningen med krisen, sier Rønningen.
Nå får Skuda tilført en ekstra bevilgning fra Kulturdepartementet, på i alt tre millioner kroner.

Les også: Usikker framtid for frilansere

Lettelse

Det er Rønningen svært lettet over. Det ekstraordinære tilskuddet fra departementet griper rett inn i hans hverdag som frilansdanser. For å være ansatt i Skuda må man vise til et høyt aktivitetsnivå, og Rønningen har jobbet med mange koreografer og grupper, som  Ingun Bjørnsgaard Prosjekt og Nasjonalballetten.
–  Vi har jo sett denne våren hvor viktige helsearbeidere og butikkansatte er i samfunnet vårt. Samtidig vil jeg hevde at et godt samfunn også trenger kunst og kultur. Vi kunstnere har jo fra før et yrke som bærer preg av en nærmest kontinuerlig usikkerhet, med veldig korte tidshorisonter. Denne våren har lært meg at alt virkelig kan forsvinne på et blunk, sier Rønningen til Dagsavisen.

Kulturminister Abid Raja på Dansens Hus. Ad penger til dansere og skuespillere.

Kulturminister Abid Raja og Skuda-leder Tone Øvrebø Johannessen ser Matias Rønningen danse.                                                                                                                                                 Foto: Mimsy Møller

Danset for Raja

Det var kulturminister Abid Raja som tirsdag kom ens ærend ned til Dansens Hus for å formidle de gode nyhetene til Skuda og dansere som Matias Rønningen. Etter at Rønningen hadde danset en egenkoreografert dans for statsråden og følget, klappet Raja entusiastisk, og kvitterte altså med tre millioner fra departementskassa. Han fortalte at han hadde vært på besøk i Dansens Hus 6. mars, seks dager før Norge stengte ned på grunn av pandemien.
–  Da kunne ingen av oss ane hvordan denne våren skulle bli. Jeg vet at dere frilansere har slitt veldig denne våren, og at dere ikke har blitt truffet av de ulike ordningene vi har fått i stand, sa Raja.   
–  Derfor kommer vi med en tilleggsbevilgning i dag, som vi håper kommer godt med.

Les også: Alle gode ting ser ut til å være tre for Rajas krisepakker

–  En dramatisk vår

Tone Øvrebø Johannessen er daglig leder i Skuda, og ga uttrykk for at dette var noe hun satte «umåtelig pris på».
–  Det har vært en dramatisk vår for oss alle, der mange av våre ansatte kunstnere mistet jobbene sine for vår og høst 2020 allerede den andre uka i mars, sa hun.

–  Vi falt utenfor alle krisetiltakene, og at du og regjeringen har sett dette og kommer med denne bevilgningen nå, betyr enormt mye for oss. Nå som i tillegg alt sakte og gradvis begynner å åpne opp igjen, så ser vi muligheter også for danserne og skuespillerne framover og til mot høsten, sa Johannessen.

Mer fra Dagsavisen