Kultur

Siste besøk i Y-blokka

Torsdag fikk pressen en aller siste titt inn i Y-blokka før den rives. Der var Statsbygg i full gang med det vi kan kalle «Operasjon Picasso».

Bilde 1 av 3

«Operasjon Picasso» handler om den store og kompliserte jobben det er å skjære løs Picassos to kunstverk «Fiskerne» og Måken» fra Y-blokka, putte dem i to gigantiske «bokser», før de fraktes noen få meter bort i regjeringskvartalet. Der skal de stå i flere år, helt til den nye A-blokka en dag står ferdig, og kunstverkene kan flytte inn. Imellomtiden er planen at folk som går forbi kan få kikke inn på «Fiskerne» gjennom et vindu. «Måken»  skal derimot stå tildekket, fordi den ikke tåler utetemperatur, ifølge Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

– Selve flyttingen av kunstverkene skjer i siste halvdel av juli, sier Statsbyggs prosjektleder Snorre Veggan, som ennå ikke vil komme med en konkret dato for selve flyttingen av de to kunstverkene.

Stor bildeserie: Slik ser Y-blokka ut på innsiden like før bygningen rives

Ikke 22. juli

Men det er tydelig at Statsbygg har noen datoer de tenker på, en for «Måken», som trilles bort først, og en for «Fiskerne».

– Vi har ikke landet disse datoene ennå. 22. juli skal det være minnemarkering her, så den dagen blir det i alle fall ikke. Men vi snakker om slutten av juli, sier Veggan. Han regner med at hele Y-blokka vil være revet «ved nyttårstider».

Jekketårnet er på plass, klar til å flytte på «Fiskerne».

Foto: Mode Steinkjer

Kommet langt

Statsbygg inviterte i går til det som antakelig blir det aller siste pressebesøket inne i Y-blokka før den rives. Iført vernehjelmer og Statsbygg-vester ble pressen geleidet rundt i bygget. Det Statsbygg særlig ville vise fram, var at de har kommet et godt stykke på vei med rivingsarbeidet, og da først og fremst jobben med å sikre kunsten. Her kunne pressen ved selvsyn se at jekketårn og stålbjelker har kommet godt på plass, men at det ennå vil ta en måneds tid før de to kunstverkene kan rives helt løs og trilles bort. Når de først er på plass, blir de stående i regjeringskvartalet i flere år, helt til den nye A-blokken er ferdig.

Les også: Y-blokka rives: Slik blir «Operasjon Picasso»

Nytt søksmål

Mens Statsbyggs håndverkere holder på med rivningsarbeidet for fullt, fortsetter den siste juridiske og politiske motstanden mot riving. Torsdag ble det kjent at arvingene etter kunstner Carl Nesjar og arkitekt Erling Viksjø truer staten med søksmål hvis ikke planene om å rive Y-blokka blir stanset, ifølge NTB. Fredag vil SV fremme et aller siste forslag i Stortinget om å stanse rivingen av Y-blokka. Det skjer i forbindelse med voteringen over revidert nasjonalbudsjett, der SV mener rivingen bør stanses til Stortinget har fått vite sikkert hva det nye regjeringskvartalet vil komme til å koste. Partiet håper på støtte, men regner ikke med å få det, ifølge SVs Karin Andersen, som er leder i Stortingets kommunalkomite.

Les også: Y-blokka: Fortsatt kamp i Stortinget

Bak veggen og stålbjelker er «Måken» skjult.

Foto: Mode Steinkjer

Fakta om  Y-blokka

Y-blokka sto ferdig i regjeringskvartalet i 1969. Kunstnerne Carl Nesjar og Pablo Picasso står bak verkene «Fiskerne», som sees på veggen ut mot Akersgata, og «Måken» i vestibylen.
22. juli 2011: Blokka blir skadd i bombeangrepet.
Mai 2014: Regjeringen beslutter at Y-blokka og flere andre bygg skal rives.
Rivingen skal etter planen være ferdig i løpet av 2020. Kunsten tas ned i juli.

Mer fra Dagsavisen