Kultur

73 år etter er «Pesten» blitt en uventet bestselger

– Verdensbegivenhetene har innhentet boka. Det er ubehagelig.

Bilde 1 av 2

Dette sier Christine Amadou, professor og oversetter for den mest uventede bestselgeren i 2020: Klassikeren «Pesten» av Albert Camus.

Romanen av den innflytelsesrike franske forfatteren kom ut i 1947, og omhandler reaksjonene til et bysamfunn som blir rammet av en mystisk sykdom. En lege varsler, men blir ikke trodd, før sykehusene fylles av syke og døende, og byen blir stengt av.

Da koronaviruset rammet verden over i vinter, begynte Albert Camus’ «Pesten» å klatre oppover salgslistene både i Europa og Asia.

Les også: Her er tre norske kvalitetsbøker om smitte, beredskap og isolasjon

Samtidig hadde det lille norske forlaget Solum Bokvennen kommet til «Pesten» i sin serie med nyutgivelser og nyoversettelser av Albert Camus.

– I 2018 startet vi arbeidet med den nye norske oversettelsen av «Pesten». Det var smått surrealistisk å ferdigstille boka samtidig som koronakrisen traff, sier Tore Holberg, redaktør i Solum Bokvennen.

Klar denne uka

«Pesten» kom ut for første gang på norsk allerede i 1949.

Den nye norske oversettelsen er gjort av Christine Amadou, professor ved institutt for filosofi og idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Etter noen utsettelser var den satt opp for utgivelse våren 2020. Forlaget har nå framskyndet utgivelsen, slik at den vil være i bokhandlene mot slutten av denne uka.

Les også: Han skrev roman om pandemi fra Asia. Nå ser han det skje

– Vi har merket stor etterspørsel etter boka den siste tiden. Vi hadde planlagt at boken skulle ut i vår, og når vi så hva som var i ferd med å skje, prioriterte vi å få den ut nå før påske. Bøkene kom på lager i går, vi slapp e-bok-utgaven forrige uke, sier Tore Holberg, redaktør i Solum Bokvennen.

###

Den nye norske oversettelsen av Albert Camus "Pesten"

E-bok-versjonen av «Pesten» kom 20. mars og gikk inn på den norske e-bok-salgslisten sist uke.

Pestens tid

I Storbritannia har forlaget Penguin har trykket opp to nye opplag av «Pesten» i år, og boka er utsolgt fra nettbokgiganten Amazon. Utenom salget fra Amazon, som altså er tom, har «Pesten» i mars solgt over 2.500 eksemplarer i Storbritannia, mot 270 eksemplarer i hele februar 2019, rapporterer den britiske avisen The Guardian.

«Bøker har sin tid, og om noen bok har sin tid nå, er det «Pesten» (..,) selv om den er skrevet for mer enn sytti år siden, klarer den på en nesten nifs måte å speile den ubegripelige situasjonen vi har havnet i», skrev forfatter Jan Kjærstad i VG 21. mars, etter å ha lest romanen på ny.

«For litt over tre år siden ble jeg bedt om å nyoversette Albert Camus' roman Pesten. Både forlaget, Solum, og jeg hadde mye annet å gjøre. Vi ble enige om at en klassiker av denne typen var evig aktuell og at oversettelsen ikke hastet. Nå er den på vei til trykk, ikke en dag for sent. Pesten er blitt boka alle vil lese, den ligger på salgstoppen flere steder i verden (blant annet i Sør-Korea) og det evig aktuelle er plutselig blitt brennbart», skriver Christine Amadou på forskning.no, i en ny artikkel om sitt arbeid med oversettelsen, og om de historiske parallellene mellom Camus' «Pesten» og epidemier i antikken.

– Jeg holdt på med siste korrektur på boka da koronaviruset begynte å ulme. Og jeg har jobbet med denne oversettelsen lenge. Så det var veldig rart. Jeg hadde virkelig aldri trodd at dette skulle bli en bestselger, sier Christine Amadou til Dagsavisen.

Les også: Det kan faktisk være oppløftende å lese om pest og isolasjon

– Verdensbegivenhetene har innhentet «Pesten». Det er en ubehagelig situasjon. Verken forlaget eller jeg er jo glade for dette. Selv om det er bra at boka nå utkommer og blir lest, understreker Amadou.

– Solum Bokvennen gir ut mange klassikere. De fleste er bøker som selger over lang tid. Vi forventer aldri noe stort salg med en gang. Dette er et historisk unntak. Og det kommer godt med, det er trange tider, sier Tore Holberg i Solum Bokvennen.

Nazisme

«Det er opplagt at romanen handler om den europeiske motstanden mot nazismen, men jeg har ønsket at Pesten skal kunne leses på mange plan.» uttalte Camus selv, sitert av Amadou i sin artikkel.

– «Pesten» har oftest blitt lest som en beskrivelse av okkupasjonstiden, og sykdommen som en metafor for nazismen. Nå kommer virkeligheten og åpner for en ny dimensjon ved romanen, det som handler om isolasjon og opplevelsen av å være innesperret. Det hadde ikke slått meg så tydelig før nå, i mars 2020, sier Christine Amadou.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Camus beskriver et knippe personers reaksjon på unntakstilstanden, hva som skjer med folk når de avskjæres fra alt som har vært vanlig. Romanen beskriver også hvordan byen åpner igjen etter at pesten er overvunnet, og hvordan innbyggerne ikke kan gå tilbake til hverdagen de lengtet etter. Alt er blitt annerledes, forteller Christine Amadou.

– Vi skal ikke ta romanen for bokstavelig. Der må vi passe oss. I boka er det snakk om en byllepest, en svartedauden-aktig epidemi. Det er noe helt annet enn viruset vi står overfor. Men isolasjonstematikken er svært aktuell. Og i boka er det legen som er helten. Det er iallfall aktuelt, konstaterer Amadou.

Camus’ datter

Avisen The Guardian har oppsøkt datteren til Albert Camus, Catherine, som forvalter rettighetene til farens forfatterskap.

– Budskapet i «Pesten» er like relevant nå som da, og i framtida. Jeg er glad for å høre at folk leser den igjen, sier hun i intervjuet med The Guardian.

– Det er godt at en ny generasjon oppdager Camus, og jeg håper at i isolasjonens stillhet vil ordene hans få gjenklang, sier Catherine Camus.

FAKTA: ALBERT CAMUS (1913-1960)

73 år etter utgivelsen og 60 år etter forfatterens død er «Pesten» av Albert Camus igjen blitt en bestselger. 	Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

* Fransk forfatter, født i Algerie av franske foreldre.
* Debuterte i 1942 med romanen «Den fremmede».
* Aktiv i motstandsbevegelsen og illegal fransk presse under andre verdenskrig.
* Var en innflytelsesrik skikkelse i kretsen rundt de franske eksistensfilosofene Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.
* Hans bakgrunn fra Algerie og syn på den franske kolonialismen preget forfatterskapet.
* «Pesten» ble utgitt i 1947.
* Ble tildelt Nobels litteraturpris i 1957.
* I 1960 døde han i en motorsykkelulykke.

Nyeste fra Dagsavisen.no: