Kultur

Vent med ferieplanene

Coronaviruset har ført til en global folkehelsekrise. Det kan være lurt å utsette planlegging av sommerferien.

Bilde 1 av 2

Se grafikk over utbredelsen av koronaviruset i bunnen av saken.

Kan du bestille sommerferiereisen som om alt var helt normalt? Nei, mener lege ved Reiseklinikken Gunnar Hasle. Han påpeker at viruset ikke bare er et problem fordi det kan føre til sykdom. Det kan også føre til urettmessig karantene av reisende med andre influensasykdommer, samt økonomiske tap grunnet mulige konkurser i reiselivsbransjen.

– Jeg ville ikke nå ha satt meg ned og bestilt en reise for våren og sommeren, sier han.

Coronaviruset nylig omdøpt covid-19 viser ingen tegn til å sakke ned. Globalt har det krysset nærmere 30 landegrenser utenfor Kina – inkludert Sverige, Tyskland, Frankrike og England. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært global folkehelsekrise, den femte gangen siden innføringen av begrepet i 2005, men foreløpig har ikke norske myndigheter advart om utenlandsreise på generelt grunnlag (annet enn til enkelte provinser i Kina).

Les også: Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong

Bekymrede nordmenn

Gunnar Hasle vil heller ikke oppfordre nordmenn til å holde seg hjemme, men mener det kan være lurt å se an utviklingen i ukene framover før ferien bestilles.

Hasle er en av landets fremste eksperter på reisemedisin, og har blant annet jobbet som feltarbeider for Leger Uten Grenser under den vestafrikanske ebolaepidemien i 2014. På Reiseklinikken i Oslo får han i disse dager mange henvendelser fra bekymrede nordmenn.

– Det er rett og slett for tidlig å si hvordan dette vil gå. På nåværende tidspunkt vil jeg ikke fraråde noen å reise om ferien allerede er kjøpt og betalt, men om man planlegger en tur til utlandet som ikke er bestilt, ville jeg først sett an om man klarer å snu på utviklingen i Kina, sier Hasle.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Karantene

Årsaken til Hasles advarsel handler ikke bare om faren ved å selv bli smittet av covid-19.

– Viruset ser ikke ut til å være spesielt farlig for unge mennesker med normal helse, men man kan risikere å komme ut for karantene-situasjoner, som de vi har sett på cruiseskip den siste tida. Man kan også kanskje risikere å bli isolert om man får en luftveisinfeksjon, for eksempel vanlig influensa. For å unngå det kan det være lurt å ta en influensavaksine før utenlandsreisen, sier han.

Hasle referer blant annet til cruiseskipet Diamond Princess, som har ligget til havn i den japanske byen Yokohama siden 4. februar. Per 13. februar hadde 218 mennesker om bord fått påvist smitte av covid-19, inkludert passasjerer, mannskap og en helsearbeider. – I en slik situasjon holdes samtlige passasjerer innesperret på lugarene sine til skipet er friskmeldt, noe som kan ta flere uker. En slik situasjon kan nok oppleves som veldig belastende, sier han.

En annen risikofaktor ved å bestille ferien i disse tider er økonomisk, sier Hasle.

– Det er for tidlig å si hvordan utbruddet kommer til å påvirke reiselivet. Vi får håpe at situasjonen bedrer seg de neste ukene, men hvis dette fortsetter å spre seg – og særlig om viruset etter hvert blir et problem i Afrika – vil det kunne ramme bransjen hardt. Om det deretter begynner å oppstå konkurser blant fly- og reiseselskapene, kan man fort bli sittende igjen uten erstatning.

I skrivende stund fraråder Folkehelseinstituttet (FHI) bare reiser til Hubei-provinsen og Zhejiang-provinsen i Kina. Hasle tar advarselen et steg videre. Han råder folk til å unngå unødvendige Kina-reiser. Punktum.

Så hva må til for at vi igjen kan bestille feriereiser ubekymret?

– Vi må først se toppen av denne epidemien, sier han.

– På nåværende tidspunkt ser det ut til at hver syke person smitter i gjennomsnitt to til tre andre. Hvis hver av dem smitter én, vil det holde seg konstant, og under det nivået vil viruset dø ut på sikt. Først da kan man puste lettet ut.

Saken fortsetter unde bildet.

Cruiseskipet Diamond Princess har ligget i karantene i den japanske havnebyen Yokohama siden 4. februar, med 218 smittede (per 13. februar) om bord. Foto: Kyodo/NTB Scanpix

Cruiseskipet Diamond Princess har ligget i karantene i den japanske havnebyen Yokohama siden 4. februar, med 218 smittede (per 13. februar) om bord. Foto: Kyodo/NTB Scanpix

– Ikke vårt råd

Overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Preben Aavitsland, stiller seg ikke bak Hasles advarsler, verken om å utsette ferieplanleggingen eller å unngå Kina i sin helhet.

– Det er ikke vårt råd, sier han.

– Vi mener at smittefaren i Kina er nokså begrenset, med unntak av Hubei og Zhejiang. Utover disse to provinsene vil vi ikke fraråde noen verken å bestille reiser eller gjennomføre turer som allerede er planlagt noe sted i verden.

Aavitsland understreker at instituttet har en «høy terskel» for å fraråde reise på et generelt grunnlag.

– Da skal det være snakk om en betydelig smittefare for en vanlig turist, sier han.

– Samtidig ber vi folk vurdere situasjonen litt selv, og holde seg oppdatert fortløpende.

Hva med risikoen for å havne i karantene, for eksempel med en vanlig luftveisinfeksjon?

– Det er ikke noe vi bruker som grunnlag for å advare mot reiser i den nåværende situasjonen. Utenriksdepartementet har gjort dette til en viss grad når de viser til restriksjoner som finnes i deler av Kina, men vi tenker primært på smittefaren. Det er også vanskelig for oss å ha oversikt over alle tiltakene som myndighetene har innført fra land til land, sier han.

Les også: Nytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa

Forbereder seg

Aavitsland forteller at FHI forbereder seg på – og regner med – at covid-19 viruset etter hvert vil nå alle verdenshjørner. Hvordan dette vil påvirke den globale turistindustrien – eller nordmenns reisevaner – gjenstår å se, sier han.

– Vi regner med at dette viruset vil spre seg til de fleste land i verden, også til Norge. Dermed er det vanskelig å si hvordan nordmenns reisevaner vil se ut framover. Hvis viruset finnes både her til lands og på alle aktuelle turistmål, er det ikke sikkert at reisevanene påvirkes mye, sier han.

Ingen refusjon

Om flyselskapet eller reisebyrået du har bestilt ferien gjennom, går konkurs, kan du da regne med erstatning gjennom reiseforsikringen din? Nei, sier Simen Berntsen Rudi, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Fremtind. Han kaller dette en «vanlig misforståelse».

– I utgangspunktet er det flyselskapene eller reisebyråene som skal sørge for at kundene får refundert pengene sine ved kansellerte reiser. Vi vet også av erfaring, med unntak for de aller mest etablerte selskapene, at det ofte kan være vanskelig å få igjen det man i utgangspunktet har krav på, sier han.

Forsikringsselskapet vil i enkelte tilfeller kunne hjelpe kunden med å henvende seg til de aktuelle selskapene, sier han, men vil ikke kunne refundere selve reisen din. Dette står svart på hvitt i vilkårene. For DNBs reiseforsikring «Reise Best» – den mest omfattende dekningen selskapet tilbyr – leser vi i punkt 13.2: «Tap/skade/utgifter som direkte eller indirekte har sammenheng med streik, lockout, konkurs eller annen form for arbeidskonflikt, er ikke dekket av forsikringen.»

– Det kan kalles for en bransjestandard, sier Berntsen Rudi.

Les også: Kina: Tallet på nye virussmittede går ned

– Lurt å vente

– Om en større global utbredelse av viruset fører til kansellerte flyavganger, er din tapte reise noe du med andre ord blir nødt til å ta opp med flyselskapet eller reisebyråene direkte. Der er det store forskjeller, sier Berntsen Rudi.

– Det er heller ikke realistisk å få full erstatning, om man får noe i det hele tatt. Flyselskapene, for eksempel, opererer med ulike satser. Noen ganger får man for eksempel 80 prosent, 60 prosent eller kanskje mindre. Med andre ord, hvis det er en reell fare for at flyet ikke letter på grunn av økonomiske tiltak, kan det være lurt å vente med å bestille reisen, sier han.

Skulle du derimot bli syk i utlandet, vil reiseforsikringen din gjelde på normalt grunnlag, understreker Berntsen Rudi.

– Så lenge vilkårene oppfylles, er man dekket, blant annet for utgifter til behandling og hjemtransport, sier han. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen