Nytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa

En eldre kinesisk turist er død etter å ha fått påvist covid-19-viruset mens han var på ferie i Frankrike. Det er første gang noen dør av viruset utenfor Asia.

Frankrikes helseminister Agnes Buzyn bekreftet lørdag at den 80 år gamle mannen er død av alvorlig lungesykdom.

Mannen kommer fra Hubei-provinsen i den sentrale delen av Kina, der viruset først ble oppdaget. Han ble innlagt på sykehus 25. januar, og tilstanden ble raskt forverret.

Mannens datter er også innlagt på sykehus i Frankrike etter å ha blitt smittet, men hun er nå utenfor fare og blir snart utskrevet, opplyser Buzyn.

Frankrike har registrert til sammen elleve smittetilfeller. Tre av dem er friskmeldt og utskrevet fra sykehus.

Det nye koronaviruset har til nå tatt over 1.500 liv, de aller fleste på det kinesiske fastlandet. Det er også registrert dødsfall i Hongkong, Japan og på Filippinene.

Covid-19-viruset har spredt seg til 28 land foruten Kina.

Fakta om viruset covid-19

* En ny type coronavirus ble i desember oppdaget i byen Wuhan i Kina. Byen har over 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Kinesiske myndigheter varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) 31. desember.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse, eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Viruset kan føre til alvorlig luftveissykdom.

* WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan først ha blitt overført til en annen dyreart, før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan. Viruset har deretter spredt seg til en rekke andre steder i Kina.

* 13. februar endret kinesiske myndigheter måten de diagnostiserer smittede på, noe som førte til en økning i både antall smittede og døde.

* 14. februar justerte kinesiske myndigheter antallet døde ned fordi enkelte hadde blitt telt to ganger. Samtidig ble det bekreftet nye dødsfall og smittetilfeller. 1.380 mennesker er nå bekreftet døde og nær 64.000 smittet i Kina.

* Utenfor Kina er det foreløpig påvist nær 450 tilfeller fordelt på 24 land.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise. Virussykdommen har fått det offisielle navnet covid-19.

(Kilder: AP, AFP, Store norske leksikon, NTB, WHO)