Kultur

Lars Lillo-Stenberg synger ut mot riving av Y-blokka: – Skammelig

– Jeg synes det er skammelig for byen, uttaler Lars Lillo-Stenberg, en av artistene som nå stiller opp på protestkonsert mot riving av Y-blokka.

Bilde 1 av 3

– Jeg deltar i markeringen mot riving fordi jeg støtter argumentet om at ved riving får ABB indirekte gjennomført mer enn det han prøvde på, skriver Lars Lillo-Stenberg til Dagsavisen.

Torsdag 13. februar kl 18 blir det konsert mot riving av Y-blokka, foran Pablo Picassos berømte kunstverk «Fiskerne».

«Vi er et dugnadslag av musikere, kunstnere og filmfolk som arrangerer støttekonsert
for bevaring av arkitektur-ikonet Y-blokka» skriver arrangørene i en pressemelding.

Les også: Kan rive Y-blokka i mars

Åse Kleveland, Ravi, Victoria Winge, Valentinerne, Hilma Nikolaisen og Elvira Nikolaisen er blant artistene som til nå har varslet at de skal delta på konserten, melder arrangørene.

– Jeg synes det er skammelig for byen at en viktig arkitektonisk tidsepoke blir rasert. En plan som ivaretok bygningen kunne vært en mye mer sympatisk og ambisiøs oppgave å løse, skriver Lars Lillo-Stenberg til Dagsavisen.

«Gjeninnfør det demokratiet terroristen ville ramme! Følg saksgangen og de prinsippene som kreves ved verneverdier og kulturminner! Ikke rasèr vår identitet!» skriver arrangørene i pressemeldingen.

Arrangørene opplyser at de fortsatt venter på tillatelse fra kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er grunneier, for å avholde konserten foran Y-blokka.

– Vi søkte departementet om tillatelse for over tre uker siden. Nå kunne vi ikke vente lenger med å gå ut med planene for konserten, sier Simen Bang-Hansen, en av arrangørene for protestkonserten.

– At vi går ut med planene og flere artister nå, vil forhåpentlig legge press på departementet til å svare, mener han.

De siste månedene har det vært en rekke demonstrasjoner og aksjoner i protest mot rivingen av Y-blokka.

Oslo 20200102. 
Mange brukte årets andre dag til å demonstrere mot rivingen av Y-blokken i regjeringskvartalet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Demonstrasjonstog mot riving av Y-blokka, 2. januar i år. Foto: NTB Scanpix

2. januar gikk nærmere 1.500 i protesttog fra Y-blokka til Stortinget.

Les også: Kampen om Y-blokka fortsetter: Protestmarsj og sivil ulydighet

Kommunalminister Nicolai Astrup avventer nå Fylkesmannens avgjørelse i den siste klagesaken på vedtaket om riving. Fylkesmannen må komme med sin avgjørelse senest 9. mars.

– Dersom Fylkesmannen, i likhet med Oslo kommune, avgjør klagesaken til Statsbyggs fordel, kan rivingen av Y-blokken formelt starte, fastslo kommunalminister Nikolai Astrup i e-post til Dagsavisen tidligere i år.

Tidligere miljøvernminister Ola Elvestuen (V) gikk fredag ut og oppfordret til å utsette rivingen. Overfor Aftenposten bekrefter han at  det har vært uenighet i regjeringen om rivingen av Y-blokka.

– Denne saken har Venstre tatt opp helt siden våre første samtaler i 2017, uten at vi har klart å få til en endring, sier Elvestuen til Aftenposten.

Protestkonserten har utspring i Støtteaksjon for å bevare Y-blokka.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen