Kultur

Kampen om Y-blokka fortsetter: Protestmarsj og sivil ulydighet

Rivningsmotstanderne skal torsdag marsjere for Y-blokka i Oslos gater. Samtidig har det i romjula versert planer om sivil ulydighet i en hemmelig Facebook-gruppe.

Bilde 1 av 2

Torsdag 2. januar samles rivningsmotstanderne foran Y-blokka for å gå protestmarsj gjennom Oslos gater, kledd i oransje og med fakler og batteridrevne lysslynger i hendene. Marsjen arrangeres av «Støtteaksjon for å bevare Y-blokka» og er et åpent arrangement på Facebook.

– Vi trenger å få utløp for frustrasjonen vi føler overfor regjeringen. Vi møtes ved Y-blokka og går derfra, sier Hanne Sophie Claussen, initiativtaker til Støtteaksjon for å bevare Y-blokka.

Les også: Vedtak om riving av Y-blokka blir stående

Klatre på taket

Dagsavisen har også fått tilgang til en skjermdump fra en hemmelig, lukket gruppe på Facebook, der det går fram at andre rivingsmotstanderne nå er så opprørte at de vurderer sivil ulydighet for å stoppe rivingen av Y-blokka. En plan som har vært diskutert i gruppa i løpet av jula, er å klatre opp på Y-blokkas tak og campe der, med soveposer, varme klær, mat, vin og megafoner. Dette for å få maks medieoppmerksomhet når Statsbygg begynner å rive, noe som snart kan skje.

Les også: Dagsavisens Lars Elton oppsummerer året for kunstdebatter

Ingen kommentar

Dagsavisen har vært i kontakt med et medlem i gruppa, som kan bekrefte diskusjonen på Facebook. Personen vil imidlertid ikke kommentere saken overfor Dagsavisen. Den hemmelige Facebook-gruppa ble opprettet 21. desember 2019, bare to dager etter at det ble kjent at siste runde med regjeringen var over. 19. desember sa Kommunal – og moderniseringsdepartementet etter en ny vurdering at de opprettholder rivingsvedtaket. Etter 24 timer kunne gruppa slå fast at de hadde rekruttert 93 medlemmer.

Les også: Stenger bibliotekdørene for godt. Og neste år skal bygget selges.

– Uttrykk for frustrasjon

Hanne Sophie Claussen fra Støtteaksjonen bekrefter at hun kjenner til den hemmelige gruppa på Facebook, og at det er en viss kommunikasjon mellom dem. Men Støtteaksjonens folk skal ikke klatre opp på taket og campe, understreker Claussen.

– Vi har vurdert det, men slo det fra oss, sier hun, og forklarer den hemmelige gruppas ulovlige klatreplaner slik:

– Dette er nok et uttrykk for den frustrasjonen og det sinnet folk føler over rivningsvedtaket. Men dette er ikke planer vi er med på. Dette er ikke i regi av oss, sier hun.

Etter det Dagsavisen erfarer er det flere enkeltpersoner utover denne gruppa som vurderer å protestere ved å lenke seg fast hvis rivingen blir et faktum.

Les også: – Vi vil gi Picassos mesterverk en sentral plassering

«Snu, Erna!»

I ettermiddag står derimot Claussen i spissen for protestmarsjen som etter planen skal gå gjennom Oslos gater. MarsFolk oppfordres til å kle seg i oransje klær og ta med fakler og batteridrevne lyslenker. På bannere skal det stå «La Y stå» og «Snu, Erna!» og lignende budskap.

Protestmarsjen skjer samme dag som Henie Onstad Kunstsenter åpner sin nye utstilling der de markerer Picasso. Det er en serie grafiske arbeider som kalles «Picasso Suite 347. Pablo Picasso (1881–1973). Suiten har tidligere blitt sensurert på grunn av sitt erotiske innhold, men har tidligere blitt vist i sin helhet i Norge. (I 1981, på nettopp Henie Onstad). Nå vises utstillingen igjen, og på museets hjemmesider legges det vekt på Picassos bånd til Norge, gjennom arbeidet med utsmykningen av Y-blokka. Kunstsenteret er en av de mange organisasjonene i Kultur-Norge som har vist sin motstand mot å rive Y-blokka.

– Vi syns det er bra at disse to tingene skjer samtidig, protestmarsjen og Picasso på Henie Onstad, sier Claussen.

Utstillingen blir først åpnet i dag under en lukket visning, før den åpner for publikum fredag 3. januar.

Claussen har tidligere tatt til orde for sivil ulydighet for å stoppe rivingen av Y-blokka. Dagsavisen skrev første gang om dette 14. november i fjor.

– Vi gir ikke opp motstanden. Flere og flere vil bidra. Vi kommer til å gå mer aggressivt til verks, sa Claussen, som la til at de måtte diskutere hvor langt de ville gå. De ville i alle fall unngå at folk ble arrestert.

For øvrig har Støtteaksjonen sammen med Fortidsminneforeningen, Oslo Arkitektforening og Norske arkitekters landsforbund (NAL) hyret inn en advokat som vil forsøke å få til en vurdering av saken hos Sivilombudsmannen. De har dermed ikke helt gitt opp den juridiske kampen.

Mer fra Dagsavisen