3
TEATER
«Indigo Englehår»
Av Fredrik Høyer
Regi: Nils Petter Mørland
Komponist: Peter Michelsen
Med: Ina Svenningdal, Fabian Christensen, Ingrid Dissen, Mimmi Tamba og Veslemøy Mørkrid
Vega Scene, gjestespill fra Brageteatret
Det er en fest i en gammel blokk som snart skal rives. Ungdommer møtes enten for første gang eller som gamle venner, og festen er bare en av mange, mange de er på i ungdomstiden. Og som vanlig er festen sentrum for dans og sang, fyll og følelser, og relasjoner som kanskje bare vil vare en kort stund, men føles som de vil vare evig. Denne gangen er det Brageteatret som med forestillingen «Indigo Englehår» har skapt en slik fest. De plasserer seg med dette godt innenfor de unges kjente referanserammer, så legger de til litt eksistensiell grubling – og ender med å servere oss noe som dessverre er mer kaos enn kos.
Manusforfatter Fredrik Høyer leverer som regel svært gode teatertekster, og han er på sitt aller beste når han skriver ulike former for poesi. Til denne forestillingen har han valgt en annen form; tradisjonell replikkføring i et lite originalt språk. For denne forestillingen legger seg tett opptil ungdomsfilmer og serier av typen «Skam» i tematikk og handling, og selv om dette i aller høyeste grad er en teatral forestilling, kunne flere av scenene like gjerne vært sakset fra noe vi har sett før på en skjerm.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Det som hever forestillingen et filosofisk hakk over seriene, er bruken av en allvitende forteller, Veslemøy Mørkrid, som holder trådene sammen, stiller kritiske spørsmål og trer inn i fortellingen der det trengs. Hun elsker fortellinger, sier hun, og i en verden der ikke sannhet finnes, bare fortellinger, er det dem vi må tro på. Men er egentlig fortellinger pålitelige? Mørkrid er energisk, skarp og tidvis morsom, der hun tegner opp det splittede, ja kanskje knuste, verdensbildet de unge må forholde seg til i dag. Hun er også den som gjør den mest overbevisende karakteren fordi hun legger så mye krutt i den. Resten av festen er heller laber fordi spillet er ganske stivt og scenene lite originale, selv om det hele både er gjenkjennelig, følelsesladet og proppet med sanger i beste VG-lista-stil.
Les også: Intriger, begjær og pipekrager (Dagsavisen+)
Fabian (Christensen), Mimmi (Tamba), Ingrid (Dissen) og Ina (Svenningdal, som vi husker fra nevnte «Skam»), er de fire unge menneskene vi og fortelleren følger i denne forestillingen. Fra festens start til den er over vil relasjonene dem imellom ha endret seg stort. Noen skal kysse, noen skal avsløre en hemmelig forelskelse og noen skal få livet endret få alltid. De synger om å være fri og ikke ha noen penger eller noe sted å gå, de synger om å danse og sikkert mye mer også, men det er vanskelig å høre, for selv om alle fire har gode sangstemmer, er det verre med diksjonen. Men hadde dette vært en Grand Prix-finale og ikke teater, hadde de klart seg bra. I spillet mangler det mye. Jeg nevnte at det var stivt, og dette merkes særlig ved at flere av scenene som skal være morsomme, høster lite latter i salen: Vi skjønner at det skal være morsomt, men vi ler ikke. Det er et dårlig tegn.
Les også: – Det er ikke noen kul følelse å motta penger fra Nav fordi du drømmer om å drive med teater
Jeg tar høyde for at en syttenåring nok vi oppleve denne forestillingen annerledes og mer positivt enn jeg gjør, nettopp fordi den spiller på så mye av det som er dagens ungdomskultur, fra dickpics til store valg som skal gjøres i et ungt liv. Rommet bader i neon og strobelys, og musikken treffer blink hos millenniumsgenerasjonen. Men når man ser forbi dette, aner man det manglende livet i spillet, at manus ikke er nytenkende nok, og at når vi er cirka halvveis i forestillingen og fortelleren sier «Når ble denne fortellingen så rotete?» så har det vært en del rot ganske lenge.
Og for den som synes «Indigo Englehår» er en mystisk tittel, kan jeg love at man ikke blir så mye klokere på hva den måtte peke på etter å ha sett forestillingen.